Studiul a analizat nivelele ph-ului a 10 subiecți care au dormit cu nările blocate mecanic cu ajutorul unui clește, astfel încât să fie obligați să țină gura deschisă în timpul somnului. Conform cercetării, ph-ul din gură era în medie de 6,6, adică unul acid față de cel neutru, de 7, care se înregistrează la persoanele care respiră pe nas în timpul somnului, notează stiri.tvr.ro.
Valorile normale ale ph-ului sunt cuprinse între 5,6 și 7,6. Un pH neutru contribuie la protejarea mucoasei, neutralizarea acizilor, remineralizarea leziunilor dentare, distrugerea resturilor alimentare și bacteriilor. Cercetătorii de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă au dorit să demonstreze astfel că cei care respiră pe gură, dar și persoanele care suferă de apnee au un risc mult mai ridicat de a avea carii.
În timpul experimentului, nivelul ph-ului a coborât chiar și până la 3,6, în condițiile în care o scădere a ph-ului sub 5,5 declanșează procesul de demineralizare a smalțului dinților la persoanele care respiră pe gură.
Pe de altă parte, deși pare greu de crezut, respiratul pe gură agravează multe boli cronice din ziua de azi, cum ar fi : sforăitul, oboseala de dimineta, durerile de cap, sindromul gurii uscate și altele. De asemenea în cazul copiilor, respiratul pe gură poate promova probleme de sănătate precum: infecții frecvente, astm, udarea patului, iritații și altele.