Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Lucruri fascinante și învăluite în mister, embleme ale unor civilizații ancestrale: Craniile Tibetane sculptate

craniu1

Planeta noastră adăpostește lucruri mai ciudate decât ne putem imagina… Craniul tibetan sculptat face parte din categoria acestor lucruri fascinante și învăluite în mister, embleme ale unor civilizații ancestrale, despre care astăzi cunoaștem prea multe legende și prea puține adevăruri. 

Pe lângă simboluri despre care se crede că reprezintă zeități antice, pe craniu a fost încrustat și un alfabet necunoscut. Misteriosul craniu tibetan a fost descoperit din întâmplare într-un anticariat din Viena, Austria.

craniu-tibetan-sculptat-4
Simbolurile misterioase vorbesc despre zei și ființe mitologice

După ce a fost analizat de mai mulți cercetători, craniul a dat naștere unei dezbateri aprinse, pentru că se pare că nimeni nu auzise de existența acestui obiect. Practicile tibetană, nepaleză și indiană  a sculptării oaselor craniene sunt binecunoscute (obiectele rezultate se numesc Kapala, însă de cele mai multe ori acestea sunt doar calote craniene). Încrustarea craniilor întregi era, așadar, un obicei foarte rar practicat.

craniu-tibetan-sculptat-5

Pe frunte sunt sculptate două schelete care dansează

Singurii care cunosc mai multe detalii despre obiceiul misterios al sculptării craniilor sunt Khenpo tibetani (călugări-profesori), care spun că, în timpurile străvechi, craniile erau sculptate și folosite ca amulete împotriva blestemelor aruncate asupra familiilor sau pentru a ghida pe cealaltă lume sufletele celor morți.

craniu-tibetan-sculptat-2

Garuda-protectorul, „Cel ce învinge demonii care îndrăznesc să îl provoace”

Însă informații suplimentare despre craniile tibetane și această formă de sculptură se găsesc foarte greu. Fascinantul craniu tibetan sculptat a fost vândut la o casă de licitații din Austria de către un proprietar care a afirmat că i-a fost lăsat moștenire de la o rudă care a fost medic în Viena. Doctorul a practicat medicina și în Asia, la o mănăstire budistă, unde a primit craniul ca răsplată pentru serviciile sale.

craniu-tibetan-sculptat-3

În ceremoniile tibetane, simbolul Dorje (crucea Vajra) reprezintă principiul masculin, fiind folosit aproape întotdeauna alături de clopoțel, care reprezintă principiul feminin.

Dintre figurile sculptate pe craniu se disting clar, pe frunte, două schelete care dansează. Despre acestea se crede că îi reprezintă pe protectorii Dharmei, gardienii învățăturilor lui Buddha. Pe lângă scheletele care dansează, pe partea laterală a craniului a mai fost identificată o creatură zburătoare, despre care se crede că îl reprezintă pe Garuda-protectorul, „Cel ce învinge Nagas (demonii) care îndrăznesc să îl provoace”.

craniu-tibetan-sculptat-6

Scheleții dansând ne amintesc natura efemeră a vieții

Pe partea stângă a craniului este reprezentat Vajrapani (Puterea), unul dintre cei mai vechi bodhisattva ai Budismului Mahayana, „gardianul tuturor Buddha”. Pe creștet a fost sculptată crucea dubă Vajra, care reprezintă familia lui Buddha. Pe craniu au fost sculptate și patru capete de capre, pe o platformă cu trei trepte.

craniu-tibetan-sculptat-8

Pe mandibulă a fost sculptată o formulă sacră

Dar ceea ce este cel mai enigmatic la acest craniu tibetan este că include și caractere scrise într-o limbă străveche, probabil „lant’sa”. Potrivit altor interpretări, însă, caracterele încrustate sunt: Om, Ma, Sa, Ma, Ta, Sa, Om, Da, Ma, Ta și reprezintă o mantra (formulă sacră yoghină cu valoare magică) rostită în timpul meditațiilor călugărilor, ceea ce ne poate conduce la concluzia că acest craniu era folosit ca instrument în timpul rugăciunilor pentru activarea energiei kundalini.

sursa: ziarulevenimentul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.