Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

 Pagoda Stânca de Aur din Kyaiktiyo, cel mai prețios lăcaș de cult din lume

Myanmar (Birmania) este una dintre cele mai sarace și în acelasi timp, una dintre cele mai fascinante țari din Asia de sud-est.

Legenda spune că doi frați călători l-au întâlnit Buddha cand se odihneau la umbra unui copac .

Au împărțit hrana cu el, fiind recompensati cu  opt fire de par din capul lui Buddha . Frații au luat acest păr sacru si cu ajutorul împăratului , a inceput constructia a ceea ce ar fi complexul de Shwedagon.

Atractiile principale includ Pagoda aurita Shwedagon si Maha Pasan Guha, sau “Marea Pestera”. Pagoda Shwedagon, este considerat cel mai vechi templu budist din lume, cu fatada imbracata in aur, pe care timp de secole, nimeni nu a îndrăznit să o  jefuiască.

Printre principalele atractii turistice se numara  Pagoda Stanca de Aur din Kyaiktiyo, un altar de 5,5m construit pe un bolovan ce sta in echilibru pe o stanca. Stanca de Aur sau Pagoda Kyaiktiyo este unul dintre locurile sacre ale birmanilor.

De fapt un bolovan de granit, acoperit cu foita de aur, stanca atrage turistii ca un magnet, mai cu seama ca sta intr-un echilibru precar si pare gata-gata sa o ia la vale.

Bolovanul se afla in varful muntelui Kyaiktiyo, din statul Mon, si este complet imbracat in foita de aur, donata de credinciosii budisti care s-au incumetat sa urce pana la 1100 de metri. In varf are o pagoda inalta de 7,3 metri.

Legenda spune ca construcția sa a fost făcută în timpul vieții lui Buddha .

Potrivit legendei , Buddha , într-una din numeroasele sale vizite la pământ , a dat o suvita de păr unui pustnic numit Taik Tha. Acesta a facut cadou suvita familiei regale. Suveranul, a venit cu ideea sa ascunda suvita intr-un bolovan de aur, in varful caruia avea sa fie construita o pagoda. Ambarcatiunea cu care a fost transportat bolovanul s-a transformat intr-o piatra aflata la vreo 300 de metri de Bolovanul de Aur si devenita si ea  loc de pelerinaj pentru credinciosi.

Potrivit aceleiasi legende, motivul pentru care Bolovanul de Aur sta in echilibru si nu o ia la vale este tocmai faptul ca in interiorul acestuia se afla suvita lui Buddha.

Anual în perioada octombrie-martie , Pagoda este de mii de credincioși care se adună în jurul stâncii aprinzand lumanari, oferind fructe , tămâie , podoabe pentru păr și aplicand foiță de aur pe stanca .

Alt obiectiv turistic este Naga-Yone de langa Myinkaba. Aici, se afla statuia lui Buddha protejata de o cobra uriasa – o combinatie intre budism si astrologie brahmana.

Iar in Pegu se afla Pagoda aurita Shwemawdaw. La nord-est se afla Buddha Shwethalyaung, privita ca una dintre cele mai reale statui ale lui Buddha asezat, acoperit in totalitate de jungla in 1757 si redescoperit in epoca britanica.

sursa și foto: opiniatimisoarei.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.