Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

China şi SUA, posibil „RĂZBOI la scară largă”: Să nu blocheze accesul la insulele din Marea Chinei de Sud

usa navy

SUA riscă „un război la scară largă” cu China dacă încearcă să blocheze accesul la insulele din Marea Chinei de Sud,a scris presa chineză de stat, adăugând că dacă declaraţii recente se transformă în politici odată cu învestirea lui Trump, ar fi mai bine ca cele două părţi să se pregătească de confruntare. În ultimii trei ani, China a construit insule în zone disputate din Marea Chinei de Sud, existând riscul ca, treptat, Beijingul să blocheze accesul navelor altor ţări în aceste regiuni.

În cursul audierilor în Comisia senatorială pentru Relaţii Externe, Rex Tillerson a declarat că decizia Chinei de a construi insule în zonele disputate din Marea Chinei de Sud este „comparabilă” cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

china nave

„Intenţionăm să transmitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construcţia insulelor trebuie să înceteze şi că, în al doilea rând, accesul la aceste insule nu va mai fi permis”, a spus Rex Tillerson, desemnat de preşedintele-ales Donald Trump pentru funcţia de secretar de Stat american.

Tillerson a atras atenţia că orice încercare a Beijingului de a impune limite asupra culoarelor maritime internaţionale va reprezenta o ameninţare la adresa „întregii economii globale”.

În altă ordine de idei, Rex Tillerson, fost director executiv al ExxonMobil, a afirmat că „practicile comerciale şi economice ale Chinei nu au fost urmate întotdeauna de angajamente privind acorduri mondiale”, atribuind Beijingului activităţi de furt intelectual, şi acţiuni „agresive, expansioniste în domeniul digital”, avertizând că Statele Unite nu vor mai accepta „promisiunile goale” privind presiuni asupra Coreei de Nord.

china navy

„China are suficientă motivaţie şi putere pentru a se asigura că stârnirea spiritelor de către acesta nu va avea succes. Cu excepţia cazului în care Washingtonul plănuişte să ducă un război la scară largă în Marea Chinei de Sud, orice alte abordări pentru a împiedica accesul Chinei la insule ar fi ceva nebunesc”, scrie într-un editorial al publicaţiei Global Times, controlată de Partidul Comunist, potrivit The Guardian.

China are dispute de tip teritorial cu numeroase ţări în zona Mării Chinei de Sud, inclusiv cu Vietnamul şi Filipine. Administraţia Barack Obama a trimis constant nave militare în zonele disputate, invocând principiul libertăţii de navigaţie pentru a proteja aliaţi regionali.

Dacă această politică devine mai conflictuală, inslusiv prin restricţionarea accesului Chinei spre insule pe care deja le controlează, „ar stabili un curs de confruntare devastator între China şi Statele Unite”, a subliniat, la rândul său, publicaţia China Daily.

Răspunsul oficial al Chinei a fost mai blând. Purtătorul de cuvând al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a spus că relaţiile dintre ţara sa şi Statele Unite sunt bazate pe „lipsa de confruntare, lipsa de conflict, pe beneficii mutuale şi pe cooperare de tipul câştig-câştig”.

De asemenea, în replică la declaraţiile viitorului secretar de Stat american, Lu Kang a avertizat că Beijingul „are tot dreptul să efectueze activităţi legale în zona sa suverană”.

Miercuri, Donald Trump a declarat că Rusia şi China au desfăşurat activităţi ostile împotriva Statelor Unite, avertizând că toate ţările vor avea mai mult respect în cursul mandatului său prezidenţial.

Rusia şi China au desfăşurat activităţi ostile împotriva Statelor Unite, afirmă preşedintele-ales, Donald Trump, avertizând că toate ţările vor avea mai mult respect în cursul mandatului său prezidenţial.

„Rusia va avea mai mult respect faţă de ţara noastră când o voi conduce eu, un respect mai mare decât atunci când era condusă de alţi oameni… Trebuie să luăm atitudine, nu este vorba doar de Rusia, 22 de milioane de conturi au fost atacate cibernetic în SUA din China. Acest lucru se întâmplă pentru că nu avem apărare”, a subliniat Trump. „În plus, China profită în totalitate de Statele Unite din punct de vedere economic”, a continuat Trmp. „Toate ţările ne vor respecta mai mult, mult mai mult decât în timpul fostelor administraţii”, a insistat viitorul preşedinte al SUA.

„În următoarele 90 de zile, vom prezenta un raport despre măsuri de contracarare a atacurilor cibernetice, despre cum să oprim acest fenomen. Oricum, este destul de trist că rapoartele serviciilor de informaţii ajung în presă. Este chiar ilegal. Serviciile de informaţii sunt esenţiale şi sunt foarte importante… Vom pune la conducerea lor oameni remarcabili”, a concluzionat Trump.

sursa: http://www.gandul.info/

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.