Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

PERICOLUL de a dispărea ca NAȚIE în scurt timp

ion_a_lui_ilieavarvareia_-_1864-1939_bunic_dupa_mama

Un lucru e cert: românii nu mai au conştiinţă naţională. Suntem singura ţară din Europa care nu are pe val un partid naţionalist. Vedem Germania, Franţa, Austria, Elveţia, nu mai zicem de Marea Britanie, toate sunt ţări în care naţionalismul este pe val cu câte un lider sau un partid puternic; numai românii dorm pe ei.

Politică nu avem, doar politicianism şi ceartă, o ură fără direcţie, o ură întoarsă pe dos. Presă nu avem, doar propagandă de îndobitocire; şi rezultatul se vede — nu există masă critică în România. Publicul este total needucat, nevaccinat împotriva intoxicaţiilor de orice natură. Românii nu ştiu să citească eseuri, studii sau editoriale de valoare. Ştim, peste tot există prostie şi analfabetism; dar nicăieri în lumea civilizată nu există absenţa masei critice.

Cine ar fi crezut că în era Internetului şi a informaţiei libere, când bibliotecile sunt online şi gratis, o ţară poate ajunge mai închisă şi mai izolată de lume decât în vremea dictaturii comuniste?

Douăzeci şi şase de ani de liberalism sălbatic au ucis orice urmă de demnitate, onoare şi spirit critic la români. Tineretul român? O masă gelatinoasă, sictirită de plictis, care nici să scrie româneşte nu mai ştie.

Geografic suntem situaţi în cea mai bună zonă climatologică, avem toate formele de relief, dar nu ne iubim deloc ţara şi nu ne cunoaştem istoria; dar, vai, nici nu vrem s-o cunoaştem pentru că o ştim — aşa am fost dintotdeauna! E mai simplu! Cu siguranţă s-a produs o mutaţie genetică în fibra noastră de nu mai avem nimic în comun cu umanul.

Geopolitic suntem în cea mai complexă şi exigentă zonă a Planetei. La încrucişarea Asiei cu Europa printr-o mare, fie ea şi neagră de vicisitudinile istoriei, nu există cale de mijloc. Mulţi au zis că aşezarea geografică a României este în defavoarea poporului, că suntem rău plasaţi de Dumnezeu. Alţii au zis că din contră, handicapul acesta ar trebui să ne fie rampă de lansare în istoria lumii. Adevărul este că aici nu ai de ales niciodată între două variante; aici ori dispari din istorie, ori eşti buricul pământului dacă ai şcoala negocierii şi ştii să joci tare între imperii cu ce poate să producă românul.

Ni s-a stins instinctul urii. Pe vremuri, ciobanul ştia să plesnească cu măciuca fix între ochii barbarului; atunci, în negurile timpului, ştiam să urâm cu fanatism departele şi să iubim aproapele. Noi eram civilizaţia şi restul era barbaria. Am încetat să fim civilizaţi din momentul în care am socotit, împotriva firii, că soarele răsare de la apus şi lumina vine dinspre vest. Din acel moment am devenit barbari şi am început să ne urâm pe noi înşine.

Civilizaţia industrială, adusă de departe, ne-a întors ura pe dos. Acum ne iubim departele şi ne urâm aproapele. Mai rău decât atât, după dispariţia comunismului, ura şi revoluţia au devenit cuvinte interzise în vocabularul cotidian al modelului de urmat. Nu degeaba se întâmplă acest fenomen. Ni se spune mereu din partea scribilor puterii, veniţi de departe, să nu urâm, să nu facem revoluţie, să nu fim „comunişti”. Moderaţia ar fi singura cale de urmat.

Dar ura are virtuţile ei vindecătoare când e bine înrădăcinată şi orientată. Ura fanatică, ura din pasiune, ura viscerală împotriva departelui ascute intelectul individual şi colectiv. Ura e creatoare de cultură. Uitaţi-vă cum îi urăsc francezii pe americani. Ar trebui să învăţăm ceva din ura cu care limba franceză colonizează şi traduce orice nume propriu din altă limbă.

Noi, de vreo trei secole popor de sclavi, din contră, împrumutăm şi imităm de departe mode, culturi, doctrine politice şi economice, cuvinte, tehnologii. Aşa nu se mai poate continua.

AUTOR:  Ilie Catrinoiu

11 Comments

11 Comments

 1. celia

  26 noiembrie 2016 at 20:54

  Mandria de a fi roman,exista,nu moare niciodata.Romanii sunt destepti,inteligenti,pragmatici,reusesc oriunde in lume.Problema este cu rromii-nascuti in Romania,care in mare parte nu-s obisnuiti cu munca,nici nu vor sa munceasca-sunt smecheri(pot avea averi din smecherii ,excrocherii,cersit).Ei ne fac de rusine in lume!Alta problema este ca dupa revolutie nu se mai lucreaza 6 zile pe saptamana,nu mai avem incurajare sa relansam micile mestesuguri,sa mancam si sa consumam produse romanesti,sa ne favorizam economia nationala!!!Alergam dupa produse occidentale,cu impresia ca sunt mai „sic”,trebuie sa relansam literatura,sculptura,sticlaria,sa ne regasim identitatea nationala.iNGINERII ROMANI,au devenit businessmani caci nu mai au sosele de construit,castele,case ale poporului,.Mancatoria pentru putere,politica de doi bani,avem impresia ca nu mai sunt oameni seriosi si responsabili pentru pastrarea mandriei de a fi Roman!Nadia Comaneci,ambasadoarea noastra ,a demonstrat lumii ca avem profesori excelenti,un program excelent al invatamantului,dar de la revolutie ,incoace,suntem ca muste fara cap ce se invart in cerc,incapabile de a mai trai normal!!!Ura,invidia,neputinta,neancrederea in politica romaneasca,economia subterana,spaga pe fata si pe dos,incorectitudinea factorilor decizionali,(Casa de sanatate care intarzie platile la farmacii si la medici,spre exemplu)ne fac pe cei cu inima romana sa ne rusinam de faptul ca suntem romani.De la revolutia din ’89 am acumulat datorii uriase de la fondul monetar international,si platim pe viata lacomia si incompetenta celor perindati pe scena politica contemporana.Visam libere,respectam sarbatorile religioase,am desfiintat CAP-urile,acum platim ….Cert este ca acolo sus la Cotroceni,nu se vrea prosperitate pentru poporul roman,sa fie mandru in tara lui ca in Norvegia spre exemplu:se vrea haos,coruptie,individualism.Trebuie o noua revolutie,cu oameni noi, incoruptibili,mandri de tara lor,care tin zeciuiala de alta data pentru orice productie.Daca oamenii se simt apreciati si respectati,sunt loiali si lucreaza cu placere chiar si pentru un salar minim dar platit la timp!

 2. toni

  26 noiembrie 2016 at 21:52

  Adevarat si trist ramane speranta intr-o trezire dureroasa dar necesara daca ne pasa

 3. Gabriela

  27 noiembrie 2016 at 5:11

  Ca sa poti sa manipulezi niste oameni, insirui niste adevaruri, pe care le repeti pe un fond nationalist pina le intra bine în cap şi incep sa te creada şi de aici este un pas pina sa te urmeze. Patriotism nu inseamna a indemna la ura, este foarte usor sa sadesti ura pe un fundal de nemultumiri, pentru ca e nevoie de inca o perioada de haos ca sa se realizeze inca o „revolutie”. Oare minerii adusi de lliescu nu au fost „patriotic” manipulati prin ura? Voi care faceti asta stiti ca singurul care va suferi este tot poporul român . Toti stim cat de mult a decazut tara în anii de dupa ’89. Un mare patriot care cunoaste slabiciunea neamului sau, nu va profita de acestea. Oare cum poti sa indemni la ura? Ura este instrumentul care distruge neamuri. Atata timp cat românii isi vor pastra credinta (pentru ca se duce o mare lupta sa dispara şi sa se discrediteze), cultura, istoria, traditiile, cat mamele vor transmite copiilor acestea, neamul nostru nu va dispare. Voi cei care indemnati la ura, dezbinare, cei care sustineti lipsa educatiei, a manipularii prin media, sunteti cei care urmariti disparitia neamului romanesc pentru motivele amintite în acest articol,pentru ca deja ati cumparat pamantul nostru, padurile, ati manipulat si controlat situatia ca sa distrugeti tot ce se putea produce în tara, v-ati ridicat unii pe altii in functii de unde sa puteti accelera indobitocirea si lipsurile şi deschiderea usilor pentru ca românii sa plece iar voi sa va cuibariti ascunsi dupa diferite masti. De o buna bucata de vreme din mai multe directii, scaune şi titluri se indeamna la ura, ura romanului impotriva românului, la revolta.. oare de ce?

 4. Vasile

  27 noiembrie 2016 at 8:05

  Reusesc oriunde în lume, dar se pare că numai în țară lor, adică în România , nu. Nu pot, sau nu vor, sau nu sunt lăsați, să poată să reușească, nu stiu.

 5. Macicasan Cristina

  27 noiembrie 2016 at 11:48

  Asupritorii neamului omului DA, VOR PIERII si vor DISPAREA CAT DE CURAND! Doamne Ajuta!
  Atata vreme cat prin venele noastre curge sangele DACILOR SI PELASGILOR sintem invincibili. Si asta se stie! Pot sa ne ia totul inafara de cine sintem noi, adevarata putere 🙂

  • Edi Constantinescu

   29 noiembrie 2016 at 1:13

   Imi place entuziasmul tau Cristina, dar stai putin, am citit eu bine, pelasgilor… ? Aia sunt niste migratori ca si ceilalti. In orice caz, problema ta este ca nu vezi realitatea asa cum e – suntem ruinati. Nici cel mai bun politician nu ne mai poate scoate din mocirla – Germania ne-a facut praf in cele din urma si masonii (khazari) cu nume evreiesti. Ziceai ca suntem invincibili. Bine ca ne-a ferit Dumnezeu de vreun conflict ca praf ne faceau – oricine. Noi, draga Cristina, datorita pruncuciderii mai avem de trait vreo 130 de ani, fara nici un conflict armat. Am ramas 18 mil. Acum 30 de ani eram 22-23mil.

 6. Ioan

  27 noiembrie 2016 at 17:26

  @Gabriela
  Pt ca romaniii au vazut cat de greu e jugul strainilor si chiar daca nu se unesc ei totusi incep sa faca front comun impotriva invadatorilor, asta de la corporatist la agricultoir. Ei inceaca sa schimbe ura de la asupritor la unealta lui, care poate fi politician, administratie, sanatate , invatamant si cel mai mult BOR ca acolo il doare pe roman si se creeaza dezbinare. Daca vom gasi taria sa vedem care e interesul comun , fara a distruge ceea ce este cat de cat bun…atunci putea sa eliminam capusele aatea de import.

 7. mihai

  28 noiembrie 2016 at 10:55

  bai oamenilor voi nu intelegeti ca anumite tari sunt conduse de barosani europei pentru a fi punctul de desfacere a marfi lor si sa fie sclavi lor ,inca nu ati inteles treaba asta si ca este prea tirziu sa mai faci ceva

 8. Radomir

  29 noiembrie 2016 at 16:47

  Ura nu este si nu a fost niciodata apanajul romanului.Nationalism da , dar bazat pe iubirea de patrie si respect pentru toate nationalitatile conlocuitoare.Nimeni nu este mai egal in drepturi decat altul.O tara infloritoare inseamna sa garantezi drepturi si obligati egale pentru toti.Altfel vom avea o noua boala nationalista bazata pe ura care nu va fi buna pentru nimeni.Moderatia si virtutea poporului roman in integralitatea lui nu face casa buna cu demagogii impotriva firii.

 9. Vladut Michaela Sofia

  21 martie 2017 at 19:14

  Romania nu va disparea ca tara si nici romanii nu vor fi asimilati altor neamuri ! Am razbit in decursul istoriei , timpuri grele , am infrant cotropitori si nu am avut niciodata tendinte expansioniste ! Suntem un popor harnic , curajos si care poate face fata incercarilor prin care trece lumea . In plus , noi avem credinta in Dumnezeu , mostenita de la strabunii nostrii si care ne ajuta sa trecem cu bine prin toate incercarile vietii ! Nu sunt de acord cu ura , este foarte daunatoare pt sufletele noastre , ea este invinsa prin bunatate , prin iubire , fata de aproapele nostru , pt ca iubind si iertand pe cei care ne fac rau , noi pe noi ne iubim si iertam ! Altfel , niciodata nu va fi pace si armonie , decat atunci cand o vom avea in sufletele noastre , ale fiecaruia dintre noi !

 10. Tactu

  27 august 2017 at 21:35

  Am citit pana la expresia „dictatura comunista”. Pana nu reusim sa ne acceptam mostenirea nu putem merge inainte….ne comportam ca si cum natia noastra s-a nascut in 1989…Romania comunista a fost mareata fara indoaia!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.