Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Codul secret al lui Edgar Allan Poe, poetul care și-a prevestit moartea

Maestru incontestabil al macabrului, scriitorul american Edgar Allan Poe starneste pasiuni si controverse chiar si astazi, la mai bine de un secol si jumatate de la moartea sa, la randul ei cufundata intr-un mister total.

Dupa cum precizeaza revista „Unknown History” o echipa de informaticieni a reusit sa descifreze, cu ajutorul celor mai moderne tehnici cibernetice, un mesaj codat, publicat de Poe in anul 1841, intr-o revista literara, mesaj caruia expertii in criptologie se chinuisera in zadar sa-i dea de cap.

Poetul si-a prevestit moartea?

Studentul Terence Whalen, de la Universitatea Duke, cel ce s-a implicat cu pasiune in acest proiect si doreste chiar sa-si sustina lucrarea de licenta pe marginea sa, spune ca mesajul lui Poe se ascundea in spatele unei banale idile erotice, in stilul romantic. Adevaratul sens putea fi interpretat doar prin citirea, intr-o anumita ordine, a cuvintelor acestui text siropos. „Ne chinuim de opt ani sa intelegem ce a vrut sa spuna Poe, de fapt, si acum suntem convinsi ca am reusit, precizeaza Whalen.

Cuvintele mesajului reproduc doua versuri din piesa Cato, a autorului englez Joseph Addison, versuri care ne duc insa cu gandul la bizarul sfarsit al lui Poe. Este ca si cum genialul poet si-ar fi anticipat moartea, prin aceste versuri, dar, ca si Nostradamus, nu a vrut ca cineva sa cunoasca acest lucru, la momentul respectiv!”.

O „pasareasca” pe placul spionilor

Cele 150 de cuvinte ale mesajului fac parte dintr-un fel de domino, scriitorul luand prima litera a primului cuvant din textul original, apoi a doua a celui de-al treilea, dar folosind si dublarea consoanelor din text prin vocala e, precum in „pasareasca” intalnita deseori in jocurile de cuvinte ale copiilor. Nimeni nu a putut oferi insa vreo explicatie privitoare la modul in care Poe ajunsese la folosirea acelui cod.

„El a folosit un tip de incriptare care nu avea sa fie utilizat decat un secol mai tarziu, in presa franceza, de catre agentii secreti britanici. Sub aparenta unor stiri neutre, ei transmiteau de fapt detalii privind tehnica si planurile trupelor de ocupatie germane. De unde avea Poe cunostinte de acest gen, pe care nici spionii vremii sale nu le aveau? Putem pune totul pe imaginatia si intuitia sa absolut extraordinare, sau suntem pe punctul de a intra intr-un mister si mai adanc?”, se intreaba Whales.

sursa: atlantis-ariel.blogspot.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.