Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bucătărie

Congelează corect alimentele pentru a beneficia de toți nutrienții lor!

fructe-congelate

Ne putem bucura şi la iarnă de multe dintre legumele şi fructele de sezon. Soluţia este simplă şi la-ndemână: congelarea. Totuşi, pentru a beneficia de nutrienţii alimentelor, este bine să ţii cont de unele sfaturi.

Dacă sunt congelate în condiţii optime, alimentele pot fi la fel de sănătoase ca şi cele proaspete. „Conservarea prin congelare este o metodă bună şi sigură de menţinere a calităţii nutriţionale a alimentelor”, spune  medicul Adrian Copcea, specialist diabetolog-nutriţionist la Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Cu toate acestea însă, unele vitamine hidrosolubile, cele din grupa B şi vitamina C pot suferi o scădere de concentraţie prin păstrarea la congelator. Ca regulă generală, trebuie ştiut că orice produs care a fost congelat nu se va recongela, deoarece există pericolul înmulţirii microbilor, având ca efect producerea toxiinfecţiilor. În urma congelării produselor, se formează cristale de gheaţă din apa conţinută de acestea, eliminându-se activitatea microbiană şi enzimatică (cu alte cuvinte, mâncarea nu se mai strică). Alimentele trebuie menţinute la o temperatură de -18 grade Celsius. Iată de ce sfaturi să mai ţii cont!

1.    Respectă condiţiile de igienă. Fructele şi legumele, carnea şi verdeaţa trebuie să fie spălate bine înainte de a fi depozitate în congelator. Prin îngheţare, nu toţi microbii sunt distruşi, ci doar „adormiţi”. „Este bine să congelăm numai materie primă de calitate şi proaspătă (valabil şi la carne, şi la legume şi fructe), care trebuie curăţată (legumele se spală de pământ)”, ne sfătuieşte Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie.

2.    Alege fructele şi legumele proaspete, care au atins maturitatea de coacere, şi ai grijă ca acestea să nu fie stricate. Mai toate legumele se pot congela, mai puţin cele care au un conţinut mare de apă (castraveţii, roşiile, dovleceii). Nu se recomandă nici congelarea unor alimente care prezintă un risc mare de deteriorare (maioneza, laptele, cremele pentru prăjituri, brânza, iaurtul).
3.    Alege pungile speciale de congelare, cum sunt săculeţii de polietilenă care se închid ermetic. Nu folosi pungile în care ai cumpărat produsele de la supermarket, pentru că pot fi pline de bacterii şi, în plus, se pot deteriora la temperaturi scăzute.
4.    Proporţionează alimentele în doze potrivite şi ţine cont că pungile nu trebuie să fie chiar pline (gheaţa duce la creşterea volumului), existând pericolul ca ambalajul să se rupă.
5.    Înainte de congelare, fructele şi legumele se pot scufunda în apă clocotită între 3 şi 10 minute. Apoi, se toarnă apă rece, după care se lasă la scurs înainte de a fi depozitate la congelator. Niciodată nu se congelează alimentele calde sau fierbinţi. „Este util să opărim legumele şi fructele înainte de a le pune la congelator. Asta distruge enzimele care degradează (oxidează) legumele în timpul păstrării la congelator şi le face, în acelaşi timp, să ocupe loc mai puţin. La carne, e bine să o udăm înainte de congelare, ca să se formeze o pojghiţă de gheaţă la suprafaţă, care să apere carnea de oxidare şi să o păstreze roz şi frumoasă”, recomandă medicul Corina Zugravu.
6.    Nu adăuga sare peste alimentele care urmează a fi congelate. Sarea scade punctul de congelare.

Decongelare se face la frigider

Mulţi dintre noi decongelăm alimentele la temperatura camerei, însă acesta nu este tocmai un gest sănătos. Astfel, există pericolul ca germenii să se înmulţească. De aceea, produsele se decongelează la frigider, la o temperatură de 4 grade Celsius, de preferat cu o folie de plastic deasupra. O altă variantă este cuptorul cu microunde, selectându-se poziţia decongelare.

  Cât putem păstra alimentele la congelator

Carnea grasă (precum cea de porc) se poate ţine la congelator 6 luni, în schimb, cea fără grăsime se poate păstra cel mult 8 luni. În schimb, mâncarea gătită nu va ţine decât maximum 2 luni, peştele 3 luni (cel mult 5 luni în cazul celui mai puţin gras), iar fructele şi legumele nu vor depăşi durata de 8 luni la congelator. Şi pâinea se poate congela, însă nu mai mult de 2 luni. Este bine să pui pe ambalajul fiecărui produs data la care a fost depozitat în congelator.

 Ideal este ca temperatura de la congelator să fie mai mică de -18 grade Celsius.

Congelarea nu sterilizează produsele

Congelarea nu este salubrizantă, adică nu sterilizează produsele. Adevărat,  la congelator mor unii germeni, dar majoritatea, unii patogeni pentru om, rezistă, fără însă a se multiplica. Când decongelăm produsul, microbii încep să se multiplice şi ajung cu uşurinţă la un număr care ne poate îmbolnăvi. De aceea, alimentele nu se congelează şi decongelează în mod repetat, iar produsele insalubre (cum este carnea crudă) rămân aşa şi după decongelare, deci nu trebuie amestecate cu alimentele gata preparate.

Cel mai bine este să congelăm rapid produsele, dar asta e imposibil la congelatoarele casnice. E nevoie de -35 grade Celsius, ori în congelatoarele noastre sunt cam -18 grade Celsius. Decongelarea trebuie făcută încet. Se scoate alimentul din congelator, se pune în frigider şi se aşteaptă să se decongeleze. Merge şi la microunde, dar produsul capătă o culoare neplăcută. Recomand să nu se depaşească 6-8 luni de congelare, indiferent de alimentul la care ne referim.

 Alimentele se pot păstra la congelator cel mult 8 luni.

sursa: clicksanatate.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.