Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Cum funcționează Hipnoza? Patru adevăruri din spatele ședințelor de hipnoză

foto: istockphoto.com

Ești curios cum funcționează hipnoza? La ce folosește hipnoza și de ce este atât de eficientă? Află răspunsurile în articolul următor.

Ştiai că hipnoza este doar o formă de relaxare concentrată care permite accesul către mintea subconştientă?
Hipnoza îţi ghidează atenţia de la lucrurile din jurul tău pentru ca tu să te poţi concentra pe un obiectiv ales, cum ar fi depăşirea unei frici, fobii, să slăbești sau să te opreşti din fumat.

Ceea ce experimentezi atunci când eşti hipnotizat se numeşte o stare de conştiinţă modificată.
Aşadar eşti treaz, dar nu acorzi atenţie lumii “conştiente” în acelaşi fel.
În schimb, gândurile îţi sunt concentrate în interior, iar tu intri într-o transă uşoară.
Adevărul nr1

Cuvântul “hipnoză” provine din cuvântul grecesc hypnos, care înseamnă somn. Cu toate acestea, atunci când ești în transă, trebuie să fii treaz pentru ca ea să fie eficientă.

Ce este o transă?
O transă este termenul pentru starea în care intri când treci prin hipnoză. Ar putea suna misterior sau ca o formă înspăimântătoare de control al minţii, dar este o stare de profundă relaxare și concentrare sporită.
Adevărul nr2

Transa este o stare naturală. Cel mai probabil ai experimentat transa deja. Poate avea loc atunci când faci lucruri de rutină şi mintea îţi fuge, cum ar fi să te uiţi pe geam într-o zi ploioasă și să rămâi “pierdut”.

De fapt, de fiecare dată când “îţi fuge mintea” experimentezi o transă uşoară. Unii oameni o numesc visare cu ochii deschişi.
Atunci când eşti hipnotizat, această stare de transă este indusă și ghidată pentru a obține rezultate positive.

Este pur şi simplu o stare de conștiință modificată.

Ce se întâmplă în timpul hipnozei?

Hipnoza te ajută în mod natural şi sigur să realizezi un număr de obiective într-un timp destul de scurt, ghidându-te într-un proces în care:
1. Te relaxezi. Atunci când eşti relaxat, mintea ta nu mai este pe modul alertă și se oprește din a mai căuta informaţie nouă
2. Îndepărtează rezistenţa. Prin blocarea distragerilor din afară, transa îţi elimină rezistenţa naturală la schimbare.
3. Depășești factorul critic al minții conștiente. Atunci când treci de mintea conştientă, te opreşti din obiceiul tău natural de a analiza totul.
4. Accesezi mintea subconştientă. Cum eşti lipsit de distrageri, acum te poţi concentra pe ceea ce vrei să schimbi oferindu-ţi sugestii puternice pentru a încuraja rezistenţa în timp a schimbării.

Exemple de sugestii puternice pentru a încuraja schimbarea

● Deţii toată energia de care ai nevoie
● Este uşor pentru tine să te opreşti din a-ţi mai roade unghiile
● Îţi este uşor să adormi seara.
● Iei decizii de afaceri solide.
● Căsnicia ta este puternică şi sigură
● Eşti încrezător şi sigur pe abilităţile tale
● Îţi poţi susţine punctul de vedere întotdeauna
● Eşti capabil să-ţi îndeplineşti obiectivele pe care tu le-ai stabilit pentru tine
● Te iubeşti necondiţionat
● Eşti o persoană puternică şi de succes
Adevărul nr3

Nu poţi pierde controlul asupra minţii tale şi nu poţi rămâne blocat în transă. Fie te va scoate hipnotistul din transă, fie vei ieşi tu din ea, natural.

Cele 3 elemente importante ale unei sesiuni de hipnoză
1. Inducţia
Aici îţi relaxezi mintea şi corpul. Cu cât eşti mai relaxat, cu atât mai uşor este să intri într-o transă.
Asta se obţine folosind o combinaţie de respiraţie înceată şi voită, de numărătoare şi vizualizare.

2. Schimbarea
Odată ce te-ai relaxat, iar atenţia ta s-a concentrat pe interior, eşti capabil să accepţi sugestii fără distrageri.
Sugestiile hipnotistului sunt rostite cu voce tare minţii tale subconştiente.
Atâta timp cât mintea ta subconştientă crede că acele sugestii îţi sunt benefice, le acceptă uşor şi îţi creează viaţă de atunci încolo pentru a reflecta noile schimbări.

3. Revenirea
Aici este momentul când ieşi din starea de transă şi te întorci la starea de conștiență normală.
Pasul de ieşire din transă este deseori legat de tipul de inducţie folosit. Pentru a ieşi din transă, hipnotistul poate de exemplu să număre de la 1 la 5.
La fiecare număr, hipnotistul îţi poate oferi sugestii de revenire, spre exemplu, te simţi înviorat, relaxat, pur şi simplu fantastic.
Adevărul nr4

Pentru ca hipnoza să funcţioneze, trebuie să fii motivat să faci schimbările. Hipnoza nu funcţionează dacă este împotriva voinţei tale.

Ce tipuri de tehnici foloseşte un hipnotist?

Hipnotistul va folosi un limbaj atent selectat pentru a te ajuta să-ţi adresezi problema, şi un anumit ton al vocii care să te calmeze.
Îţi va repeta cuvintele importante pentru a se asigura că ajung dincolo de mintea subconştientă.
În funcţie de durata sesiunii, hipnotistul ar putea introduce sugestii, într-o poveste, folosind metafore pentru a dărâma barierele rămase.
În timpul sesiunii, hipnotistul se poate folosi de sugestiile post-hipnotice. Acestea sunt indicii vocale care te pregătesc să acţionezi la un moment dat în viitor.

De exemplu
Şi din momentul în care te trezeşti, vei mânca doar la orele de masă. Oricând ţi se face foame între mese, bei apă proaspătă, pură. Ai un interes crescut pentru mâncarea sănătoasă şi mănânci doar mese echilibrate care îţi hrănesc şi îţi susţin corpul.

Hipnoza funcţionează pentru că schimbarea se face la nivel de subconştient, locul unde sunt stocate toate obiceiurile care-ţi conduc viaţa. Hipnoza este 100% sigură şi este foarte eficientă la a schimba repede de probleme adânc înrădăcinate şi de obiceiuri.

Miturile hipnozei

De foarte multe, psihoterapeuţii se confruntă cu prejudecăţile apărute în privinţa hipnozei. De cele mai multe ori oamenii cred că vor rămâne descoperiţi sau vor face lucruri pe care nu şi le doresc sau vor ajune în situaţii penibile. Psihoterapeuţii spun însă că nici nu poate fi vorba de aşa ceva, aceste mituri fiind caracteristice doar ficţiunii. ”Există un mit încă prezent în mentalitatea românească, că în stare de hipnoză omul nu mai are control asupra propriului comportament, că se pot obţine informaţii pe care el nu vrea să le spună, că ar putea face fapte care să contravină propriilor credinţe. În stare de transă omul are control asupra propriului corp. În starea de transă au loc modificări asemănătoare stării de somn, fără însă a fi somn. Mai precis este doar o stare de relaxare, de dezinhibare, se pot accesa acele resurse alternante pe care psihicul omului le are, dar nu le descoperă în mod conştient. Este o întoarcere către sine, o sensibilizare către anumiţi stimuli care pot fi exteriori sau interiori, o focusare practic pe anumite informaţii, care pot ajuta”, spune Anca Larionesei. Practic, prin hipnoză, se creează de multe ori sugestii, care duc la reprezentări în plan fizic sau emoţional. O serie de teste, efectuate de exemplu la Universitatea din Stamford au arătat că pacienţii chiar pot fi ajutaţi inclusiv fizic cu ajutorul hipnozei. Mai precis subiecţii studiului, introduşi în stare de transă şi sugerânduli-se faptul că mănâncă au avut secreţiile gastrice crescute cu 70%. Totodată prin hiperconcentrare, mesajele subliminale terapeutice transmise de specialiştii îi pot face pe aceşti pacienţi să scape de frica de înălţime de exemplu sau de alte fobii.

Hipnoza, o alternativă la anestezic

Specialiştii arată însă că hipnoza, mai ales practicată de specialişti cu un mare grad de sugestionabilitate, poate induce transe puternice, care nu anulează conştiiţa dar pot duce de exemplu la dispariţia durerii şi ”adormirea” centrilor nervoşi. Este vorba de aplicaţiile hipnozei, în medicină de-a lungul timpului, dar în special din secolul al XIX-lea. ”În secolul al XIX-lea, se făceau operaţii fără anestezie. Transa hipnotică poate duce la o desensibilizare sau chiar la anihilarea durerii. Erau folosie aceste tehnici pentru intervenţii stomatologice de exemplu sau pe front când sanitarii rămâneau fără anestezic. Există şi anumite particularităţi ale hiponotizatorului care unele sunt native, altele pot fi educate, sau prin experienţă”, precizează Larionesei.

surse: 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.