Cum îți dai seama că orhideea are nevoie de alt ghiveci și cum se face transplantarea

orhidee

Orhideele Fluture sau orhideele Phalenopsis, atât de răspândite în casele iubitoarelor de flori, înfloresc de obicei la început de iarnă, iar primăvara se ofilesc. De îndată ce se trec florile, tija poate fi tăiată la 2 cm de tulpină, iar planta poate fi mutată într-un ghiveci mai spațios, dacă este nevoie.

Cum îți dai seama că orhideea are nevoie de alt ghiveci

  1. Nu a făcut flori în anul anterior
  2. Rădăcinile din interiorul vasului cresc în afară și se usucă
  3. Nu i-a mai dat nicio frunză nouă în ultimele 6 luni; de obicei, după fiecare înflorire, se dezvoltă una sau două frunze noi.

Ce fel de vas alegi

Vasele pentru orhidee trebuie să fie transparente, pentru ca lumina să ajungă la rădăcini, și să aibă găuri largi pentru scurgerea apei și aerisire. Noul ghiveci trebuie să fie cu două sau trei măsuri mai mare decât cel în care se afla planta.

Solul, special conceput pentru orhidee

Ține cont de faptul că orhideele Phalenopsis sunt plante parazite, care trăiesc pe scoarța copacilor, iar cea mai mare parte a rădăcinilor lor sunt aeriene. În florării sau în magazinele cu produse pentru casă și grădină se găsește un amestec special pentru orhidee, compus din fragmente fine de scoarță și mușchi verde. Orhideele nu trebuie plantate în pământ obișnuit pentru flori, deoarece rădăcinile lor nu vor mai primi suficient aer și lumină.

Cum se face transplantarea

  • Se scoate planta din vasul vechi și se curăță rădăcinile de mușchi și scoarță;
  • Se taie orice rădăcină uscată sau mucegăită până la zona sănătoasă;
  • Se pune planta în noul vas și se adună cu grijă rădăcinile în interior, lăsându-le pe cele mai lungi în afară, fără să le rupi;
  • Se pune mușchiul sphagnum în jurul și printre rădăcini, încercând să lași cât mai puține goluri de aer, apoi se adaugă câteva bucățele de scoarță de copac pe pereții vasului;
  • Se udă bine rădăcinile, astfel încât mușchiul nou să absoarbă apă și se ține planta timp de două zile la umbră, apoi se mută într-un loc însorit.

Mai mult, pe libertateapentrufemei.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *