Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Cum poți trata cel puțin 10 MALADII cu ajutorul cetinei

cetina-de-brad

S-a stabilit că în aerul pădurii de pini sînt de 10 ori mai puţine bacterii decît într-o pădure de copaci foioşi. Aerul din jurul copacilor de cetină este saturat de fitoncide, capabile să anihileze microorganismele periculoase. Iar înşişi acele de cetină sînt o adevărată farmacie verde.

Cetina conţine uleiuri volatile cu proprietăţi bactericide, caroten şi acid ascorbic (Vitamina C), ce sporesc imunitatea organismului, substanţe tanante ce au proprietăţi anti-inflamatoare, microelemente ce menţin schimbul de substanţe.

Iar smoala conţine, de exemplu, terebentină, oţet de lemn şi alte substanţe, aplicate pe larg în medicină.

Cea mai cunoscută proprietate terapeutică a copacilor de cetină, utilizată în trecut, precum şi în timpul războaielor este proprietatea antiscorbutică. Savanţii menţionează că cetina copacilor de pin, brad, cedru, molid după conţinutul vitaminei C poate fi egalată cu citricele.

Acele verzi au proprietăţi diuretice, coleretice, diaforetice şi într-o oarecare măsură şi analgezice.

Cu smoala uscată de pin sau brad, precum şi cu o cremă din smoală cu untură de porc pot fi tratate extern rănile infectate şi ulcerele.

Din lăstarii tineri ai cedrului siberian se extrage uleiul, folosit intern în afecţiunile renale, iar extern pentru tratamentul rănilor şi abceselor, precum şi a durerilor articulare.

Din cetina molidului de extrage camforul medicinal, iar din smoala de molid – terebentina.

Ce poate trata cetina veşnic verde?

1. Răcelile. Infuzia de cetină, a mugurilor şi conurilor verzi este un remediu vechi pentru răceli severe. Cetina zdrobită poate fi inhalată în cazul sinuzitei. Decoctul din muguri de pin se foloseşte şi pentru inhalări în cazul anginei şi catarul căilor respiratorii. În caz de angină, puteţi picura cîte o picătură de ulei de brad în fiecare nare.

2. Maladii cardiovasculare. Se administrează un decoct de coajă de pin sau din muguri de pin şi conuri tinere. În cazul aterosclerozei se consumă nuci de cedru.

3. De piele. Decoctul din crenguțe tinere și conuri de pin se bea în cazul erupțiilor cutanate. Smoala fiartă cu untură de porc, pînă la consistența de ceară, se aplică în cazul frunculelor.

4. Maladiile plămînilor. Conurile tinere fierte erau folosite la inflamațiile căilor respiratorii și astm bronșic. Infuzia sau decoctul din muguri de pin, datorită proprietăților antiseptice și expectorante, era utilizată în cazul bolilor respiratorii. Infuzia din crenguțe tinere de pin pe votcă și decoctul din muguri erau folosite în cazul tuberculozei.

5. Maladii renale și ale vezicii urinare. Ca diuretic, poate fi administgrat decoctul din cetină sau muguri de molizi, ținute 20 de minute la abur. Decoctul din cetină tînără se bea în cazul maladiilor renale și ale vezicii urinare.

6.Bolilie gastrointestinale. Rășina de pin tratează ulcerul și catarul stomacului. Nucile de cedru ajută în cazul acidității sporite, a ulcerelor stomacale și duodenale, a arsurilor.

7. Dureri articulare, reumatism, sciatică. Infuzia din crengi de pin sau din orice altă cetină sub formă de băi se folosește în cazul reumatismului. Polenul de pin se infuzează și se bea ca ceaiul. Așchiile proaspete de pin, opărite, se aplică în zona lombară, la articulații. Iar acele de brad se fierb cu sare și se fac băi în caz de sciatică.

8. Avitaminoză. Pentru tratament și profilaxie este populară infuzia vitaminoasă de cetină (20 g la 1 pahar cu apă) se recomandă cîte 2 linguri de 3 ori pe zi.

9. Nevroze. În calitate de calmant se folosește infuzia de ace sub formă de băi.

10. Dureri de cap. Decoctul din coajă de pin se administrează în cazul durerilor de cap.

Cum le preparăm?

Infuzia de cetină: se infuzează 0,5-1 kg de cetină sau muguri cu trei litri de uncrop, se infuzează 4 ore. Se aplică pentru băi.

Infuzie din muguri de pin sau de brad: se toarnă 1 pahar de apă clocotită peste 10 g de muguri mărunțiți, se infuzează 4 ore, se strecoară. De bea cîte 1 lingură, la fiecare 2-3 ore în cazul maladiilor respiratorii și renale, a răcelilor.

SURSA

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.