Connect with us

Hi, what are you looking for?

Slideshow

Cum să cultivi ghimbir în ghiveci la tine acasă, pas cu pas

Vei vedea cat de usor este sa cresti ghimbir la tine acasa, daca ai rabdare si resursele necesare.

Ghimbirul este planta perfecta pentru cresterea in mediul interior. Are nevoie de o intretinere redusa, iubeste lumina partiala a soarelui si cel mai interesant este ca poti folosi parti ale acestuia la un moment dat, lasand restul in pamant pentru a continua sa creasca. Plus de asta, este un ingredient delicios, care nu trebuie sa lipseasca din bucatarie, mai ales ca se apropie sezonul estival, iar berea de ghimbir stiu sigur ca te va satisface pe deplin. Daca nu te-ai gandit pana acum la acest lucru, trebuie sa incepi sa iti cresti propriul ghimbir la tine acasa.

Ce trebuie sa stii despre cultivarea ghimbirului

Ghimbirul are nevoie de aproximativ 10 luni ca sa se maturizeze si nu tolereaza inghetul. Cum la noi pe timp de iarna temperaturile scad suficient de mult, este indicata cresterea ghimbirului intr-un ghiveci in interior, si scoaterea afara pe timpul verii.

Ghimbirul este una dintre acele plante miraculoase care creste bine in semiumbra, dar si in umbra completa, fiind astfel planta ideala pentru cresterea in apartament sau in casa, avand in vedere ca cei mai multi dintre noi nu avem in camera lumina directa a soarelui pe tot parcursul zilei.

In timp ce planta este in crestere, bucati mici din radacina pot fi indepartate, in timp ce restul continua sa creasca. Putin ghimbir poate rezista destul de mult in bucatariile noastre, putand fi folosit la gatit, la prepararea ceaiului sau ca remediu natural pentru diverse afectiuni.

Cum se planteaza ghimbirul acasa

Cea mai eficienta modalitate de a planta ghimbir este atunci cand il achizitionezi special pentru plantat, deoarece in magazinele locale este adesea pulverizat cu un inhibitor de crestere. Acest inhibitor adesea isi face efectul chiar si dupa ce il plantezi in pamant, pur si simplu realizezi ca nu ai nici un rezultat.

Mai mult, ghimbirul din magazine ar putea fi stropit cu pesticide si fungicide. Oricum ar fi, nu poti decat sa incerci! Exista cazuri in care ghimbirul cumparat din supermarket creste foarte bine si exista altele in care sta in ghiveci si nu se intampla nimic.

Daca ghimbirul este cumparat de la supermarket, atunci tine-l in apa peste noapte pentru a indeparta cat mai mult posibil inhibitorul de crestere, daca este cazul.

Daca vrei sa incerci sa cultivi ghimbir in ghiveci, atunci ai nevoie de urmatoarele sfaturi:

  • Radacina pe care o alegi sa o plantezi, trebuie sa fie cat de cat proaspata, nu zbarcita si veche. Aceasta ar trebui sa aiba cati mai multi boboci pe ea (proeminente care arata ca ochii de cartof), iar in cazul in care acestia sunt putin verzi, cu atat mai bine.
  • In cazul in care radacina are mai multi muguri, atunci poate fi taiata si fiecare mugur poate fi plasat intr-un vas separat, pentru a produce mai multe plante.
  • Alege ghiveciul potrivit! Spre deosebire de alte plante, ghimbirul iubeste vasele largi. Radacinile sale cresc orizontal, asa ca trebuie sa alegi un vas perfect pentru a-i permite cresterea.

cum sa plantezi ghimbir acasa

Cum sa cultivi ghimbir in ghiveci, pas cu pas:

  1. Pentru inceput, pune radacina de ghimbir in apa calda peste noapte pentru a o pregati de plantare. (Daca vrei, poti sa o lasi si cateva zile in apa)
  2. Umple ghiveciul ales cu un pamant bogat si bine drenat.
  3. Infinge radacina in pamant, cu mugurele indreptat in sus si acopera cu pamant 1-2 cm. Uda apoi foarte bine pamantul.
  4. Pune ghiveciul intr-un loc care se mentine la o temperatura constanta, nu prea ridicata, ferit de lumina puternica a soarelui.
  5. Pastreaza solul umed, folosind un pulverizator, sau udand-ul cate putin.
  6. Ghimbirul creste destul de greu, de-abia dupa cateva saptamani ar trebui sa vezi mugurasul cum iese din pamant. Continua sa-l uzi in mod regulat, folosind un pulverizator si pastreaza-l la caldura.

cum sa cultivi ghimbir in ghiveci

Recoltarea ghimbirului

Bucati mici de ghimbir pot fi recoltate la 3-4 luni dupa ce incepe cresterea. Se inlatura putin pamant spre margini pentru a gasi cateva radacini de suprafata. Se taie cantitatea necesara, dupa care se acopera inapoi cu pamantul de pe margini.

Ghimbirul poate fi recoltat in aceasta maniera la nesfarsit. Atata timp cat este bine ingrijit, acesta va continua sa produca radacini. Daca ai nevoie de cantitati mai mari de ghimbir, atunci scoti planta din pamant, separi mugurii si ii plantezi in vase diferite, pentru a avea mai multe surse.

Ai incercat sa cultivi ghimbir in ghiveci? Daca da, poate ai niste sfaturi suplimentare pentru noi!

sursa: blog.jorjette.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.