Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Cura de struguri. Sfaturi practice și afecțiunile în care este recomandată

struguri

Sub acest nume nu se ascunde doar o banala cura de slabire, ci o veritabila terapie profilactica si vindecatoare pentru boli grave, de la cancer in stadii incipiente la afectiuni cu substrat nervos, de la afectiuni hepatice la guta, la reumatism, tulburari hormonale feminine si o serie intreaga de alte afectiuni.

Delicioasele fructe ale toamnei, strugurii, se pot transforma in medicamente eficiente pentru intregul organism.

Zilnic, zeci de stimuli stresanti ne “bombardeaza” organismul si indeparteaza pe unii dintre noi de echilibrul si armonia naturii. Alimentele suprarafinate, poluarea, stresul psihic cotidian, consumul excesiv de medicamente, starea de agitatie si viteza continua cu care se desfasoara activitatile zilnice fac ca diferitele sisteme corporale si organe sa sufere, sa devina ingreunate de substante ce nu pot fi eliminate intr-un ritm adecvat, sa devina tensionate si, in cele din urma, sa nu-si mai indeplineasca corect functiile. Pentru astfel de conditii de viata, care pot fi numite “extreme” fata de cele naturale, este necesar ca masurile de regenerare sa fie de asemenea drastice si foarte eficiente.

strugure

Folositi strugurii autohtoni!

Intr-o dieta vindecatoare bazata in totalitate pe struguri se vor folosi circa 2 kilograme de struguri pe zi pentru un adult. Aceasta cantitate de struguri va fi asimilata gradat, fiind de preferat sa se manance cam 500 de grame o data, cu un interval de aproximativ 3 ore intre mese. In alegerea soiului sau a soiurilor de struguri pe care le vom utiliza in perioada curei, trebuie sa evitam speciile de struguri “fara seminte” care au aparut recent si in pietele romanesti, din import. Acestia sunt mai putin energizanti si, fiind obtinuti prin diferite incrucisari sau chiar prin inginerie genetica, nu mai pastreaza in totalitate proprietatile exceptionale ale strugurilor autohtoni.

In perioada curei, toata hrana (alcatuita exclusiv din struguri) trebuie sa fie foarte bine mestecata. Nu este necesar sa consumam si semintele, insa e important sa mestecam foarte bine coaja strugurilor si substanta gelatinoasa care infasoara si protejeaza semintele. Desi gustul acestor coji de struguri poate fi amarui sau neplacut, ele sunt foarte bogate in potasiu, un mineral care confera o eficienta maxima acestei cure. Potasiul normalizeaza activitatea nervoasa si favorizeaza procesele de eliminare si detoxifiere a organismului.

Recomandari

In mod special, in faza de inceput a dietei pe baza de struguri (primele 2-3 zile) este recomandat sa se realizeze clisme usoare cu plante. Multi dintre terapeutii naturisti recomanda sa se procedeze astfel pentru ca, mai ales la persoanele al caror organism este mai ingreunat, care sufera de afectiuni cronice, constipatie sau obezitate, se poate declansa la inceputul curei o eliminare masiva a toxinelor din organism. Clismele nu vor face decat sa usureze mult sarcina organismului, ceea ce va conduce la o excelenta stare de prospetime si la o senzatie de energizare a intregului corp, care ne va ajuta sa continuam cura zile in sir fara a suferi de slabiciune.

Timpul de realizare a curei cu struguri

Fara o supraveghere speciala, cura poate fi realizata intre 3 si 10 zile, in functie de inzestrarile vitale si posibilitatile fiecaruia. Un interval mediu de 5-7 zile este, in general, suficient pentru cei care au mai realizat macar o data cura pentru 2-3 zile si doresc sa obtina efecte terapeutice foarte evidente. Exista si situatii mai speciale in care acest regim deosebit se poate realiza pentru un interval mai mare de 10 zile, in aceste cazuri fiind insa posibil sa apara adevarate „crize de vindecare“ si procese foarte intense de eliminare a toxinelor. Aceasta necesita ca cel care realizeaza cura sa fie supravegheat indeaproape de medicul curant.

Iesirea din cura

Se va realiza intotdeauna gradat, mai ales dupa curele mai lungi de 2 zile. Trecerea la alimentatia normala se face prin introducerea gradata in alimentatie a altor fructe si a hranei preparate termic, insa alcatuita numai din legume si cereale bine fierte, preparate cu ulei, sare si condimente. In general, se considera ca iesirea dintr-un regim trebuie sa dureze aproximativ jumatate din timpul acordat regimului. Astfel, daca a fost tinuta o cura timp de 8 zile, trecerea spre alimentatia normala se va face intr-un interval de inca 4 zile. Apoi, dupa ce organismul a revenit la alimentele preparate, daca dorim sa mentinem pentru o perioada lunga de timp efectele de exceptie ale acestei curei, este necesar sa mentinem un regim lacto-vegetarian pentru o perioada de cateva luni de zile. In acest mod organismul va putea sa stabilizeze intr-un mod ideal efectele care au rezultat in urma acestui regim.

Substantele vindecatoare din struguri

Acidul elagic

– o componenta fenolica cu proprietati antimutagene si anti-carcinogene. Aceasta calitate benefica surprinzatoare s-a dovedit valabila atat in studiile de laborator (in vitro), cat si in cazurile preluarii sale directe prin consum de struguri. Un studiu italian cu privire la acidul elagic a dezvaluit ca acesta poate reduce incidenta tumorilor canceroase de natura pulmonara de la 72% la 20% (deci cu peste 50%).

Quercitina – substanta cu proprietati antioxidante, anticancerigena, protectoare a inimii si cu efecte de incetinire a procesului de imbatranire. Quercitina si apigenina pot inhiba dezvoltarea melanoamelor, fiind considerate un ajutor valoros chiar in terapia tumorilor metastazate. De asemenea, quercitina este din ce in ce mai mult folosita in tratamentul alergiilor, fiind un antialergic redutabil.

Resveratrolul – prezinta anumite proprietati estrogene, are o actiune benefica pielii, asupra gonadelor si asupra aparatului cardiovascular. De asemenea, face ca strugurii sa aiba un efect reglator asupra organismului femeilor care se confrunta cu: amenoree, hipomenoree, hipoplazie mamara, hirsutism, sterilitate. Si aceasta substanta are proprietati anticanceroase in vivo.

Uleiul gras din seminte – este actualmente principala sursa pentru realizarea unor remedii cu efecte hipocolesterolemiante, protectoare vasculare, antiaterosclerotice etc.

Vitamine – Vitamina B, tiamina, vitamina B6, potasiu, riboflavina.

In concluzie, aceste fructe delicioase sunt veritabile medicamente care au urmatoarele efecte: sunt un ajutor in prevenirea si combaterea starilor canceroase in fazele incipiente, cresc colesterolul “bun” (cu densitate mare, care favorizeaza eliminarea colesterolului “rau”, de densitate mica, cel care se depune pe artere), subtiaza (fluidifica) sangele, reprezinta o sursa foarte buna de minerale rare cum sunt seleniul si borul – cu rol in formarea oaselor si cu actiune asupra sistemului nervos.

Contraindicatii

Hipertensiune arteriala grava, diabet, probleme renale, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie si diaree cronica. Cura nu va fi realizata de catre persoanele foarte slabite, decat pentru perioade scurte de timp (1-3 zile) sau cu adaosuri de alte alimente. In aceste cazuri extreme, doar prima masa a zilei va fi alcatuita din struguri, exclusiv, in timp ce in rest se vor consuma alimente hranitoare preparate cat mai simplu (de preferat legume si vegetale).

Si totusi, fara vin!

Pentru cei care, citind aceste informatii, au zambit multumiti la gandul ca oricum ei fac constant cura cu “extract de struguri” – mai precis cu vin – suntem nevoiti sa ii dezamagim, pentru ca efectele exceptionale ale strugurilor proaspeti nu pot fi comparate cu consumul uzual de vin. Chiar mai mult, contrar reclamelor asidue care s-au facut de-a lungul timpului referitoare la efectele terapeutice pe care vinul din struguri le poate genera, este bine sa fie stiut ca acestea sunt cu cel putin 80% diminuate fata de strugurii proaspeti.

Ca un ultim argument, este necesar sa mentionam ca pentru o persoana care a suferit deja mai multe afectiuni dintre care unele s-au agravat sau au devenit cronice, precum si pentru cei care se confrunta cu procese de degenerare fizica accentuata, alcoolul este in mod ferm contraindicat, chiar si in cantitati mici. Starea de aciditate pe care acesta o produce in organism favorizeaza slabirea imunitatii, scaderea functiei ficatului si a altor organe vitale, precum si o perturbare in functionarea sistemului nervos (manifestata prin stari de iritare, nervozitate, irascibilitate si sensibilitate accentuata la stimulii stresanti).

Introducerea in cadrul curei cu struguri a sucului proaspat (must) este benefica mai ales pentru cei care doresc un drenaj mai puternic al organismului, chiar daca anumite substante continute in coaja si seminte nu se mai regasesc in must.

Boli in care se recomanda cura cu struguri

– afectiunile hepatice – hepatita acuta si cronica, sechele post-hepatice

– afectiunile biliare (inclusiv calculozele biliare)

– constipatie, constipatie atona, colita de putrefactie

– guta

– tulburari hormonale la femei

– obezitate

– anemie

– hemoroizi

– intoxicatii diverse

– surmenaj fizic si intelectual

– reumatism

– afectiuni ale pielii (acnee, psoriazis, dermatoze alergice etc.)

– ateroscleroza

– senescenta (batranete)

– afectiuni pulmonare.

sursa: kamala.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.