Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Curiozități din lumea minunată a animalelor

animal_kingdom_nzwbda

Trăiesc alături de noi de la facerea lumii, dar nu cunoaștem totul, se pare, despre viețuitoarele ce ne înconjoară. Iată câteva din curiozitățile legate de „lumea” animalelor:

– Termitele australiene sunt cei mai ingenioși arhitecți din lume. Ele pot construi mușuroaie înalte de 6 metri și late de 30 de metri. Operele lor, comparate cu Empire State Building din New York, sunt de 25 de ori mai înalte. În interior, au un sistem de aer condiționat, camere speciale pentru larve, coridoare pentru transport, grădini unde cultivă ciuperci pentru hrană și chiar ieșiri de urgență, în cazul unui atac.

– Furnicile nu dorm niciodată. Ele nu au plămâni. Furnicile lucrătoare pot trăi 7 ani, iar regina mușuroiului poate trăi până la 15 ani. Pentru fiecare om de pe planetă există un milion de furnici și 200 de milioane de insecte.

– Țânțarii masculi nu înțeapă, doar femelele sunt cele care nu ne dau pace.

– Chiar și o cantitate mică de alcool pusă pe un scorpion îl face să înnebunească și să se înțepe singur, până moare.

– Albinele existau pe pământ acum 65 de milioane de ani. Ele au 5 ochi – 3 sunt mici și se află în vârful capului, și doi mai mari, în față. Albina poate distinge culorile verde, albastru și violet, dar roșu îi apare ca negru. Ea are două stomacuri – unul pentru mâncare și altul pentru miere. Pentru a face o lingură de miere, o albină trebuie să viziteze 4.000 de flori.

– Un gândac căruia i s-a retezat capul poate supraviețui o săptămână înainte să moară… de foame.

– Cornul rinocerilor este format din păr compactat și cheratină, și nu din os, cum s-ar crede. Pulberea din corn de rinocer este considerată în medicina asiatică drept unul dintre cele mai eficiente mijloace de combatere a febrei.

– Liliacul este singurul mamifer care poate zbura. Oasele picioarelor lor sunt atât de subțiri, încât nu se pot susține și nu pot merge. Când părăsesc o peșteră, liliecii virează întotdeauna la stânga.

– Tarantula (un păianjen mare și păros) poate supraviețui mai mult de doi ani fără să mănânce.

– Păianjeni fosilizați au fost descoperiți în straturi carbonifere vechi de cca 300 de milioane de ani. Organul sexual al păianjenului mascul se află la capătul unuia dintre picioarele lui.

– Efemeridele trăiesc mai bine de un an în stadiul de larvă, dar ca adulte, doar câteva ore.

– Durata de viață a unei muște este de 2-3 săptămâni.

– Anual, insectele mănâncă o treime din toate recoltele existente pe glob.

– Șarpele, chiar și cu ochii închiși, poate vedea prin pleoape.

– Șobolanii se înmulțesc atât de repede, încât în numai 18 luni, dintr-o pereche pot rezulta peste un milion de descendenți. Așa se explică de ce natura i-a făcut, în același timp, hrana preferată a multor păsări și animale carnivore.

– Aligatorii și rechinii pot trăi până la 100 de ani. Rechinul Marele alb poate rezista până la 3 luni fără să mănânce.

– Balenele ucigașe omoară rechinii izbindu-i de jos în sus în stomac și făcându-i să explodeze. De fapt, ele nu sunt balene, ci o specie de delfini.

– Atunci când un delfin este bolnav sau rănit, el scoate niște sunete de suferință, ceea ce îi adună imediat pe ceilalți delfini din zonă, care îl împing spre suprafața apei, pentru a putea respira. Auzul unui delfin este atât de fin, încât poate recepționa în apă un sunet emis la 25 km depărtare.

– Rechinii sunt singurele animale care nu se îmbolnăvesc niciodată. Ei sunt imuni la orice tip de boală, inclusiv cancerul. Rechinii existau pe pământ înainte de apariția dinozaurilor.

– Un elefant cântărește mai puțin decât limba unei balene albastre, considerată cel mai mare animal  care a existat vreodată  pe pământ. Inima acestei balene este de mărimea unui automobil.

– Creveții înoată numai înapoi. Inima lor este localizată în cap.

– Un homar poate trăi 50 de ani și îi trebuie 7 ani ca să ajungă la greutatea de ½ kg.

– Stridiile își pot schimba sexul în funcție de oportunitatea de împerechere care li se ivește. De fapt, există mai multe specii de pești care își schimbă sexul în cursul vieții. Alții, în special cei de mare adâncime, pot avea și organe masculine și feminine.

– Oceanele dețin 99% din spațiul locuit de către ființele vii ale planetei.

– Melcul se împerechează o singură dată în viață și poate dormi 3 ani. Dacă i se taie un ochi, îi va crește unul nou.

– Păsările nu dorm în cuiburile lor. Ocazional, pot să ațipească acolo, dar de obicei dorm în alte locuri. Ca o altă curiozitate, păsările nu urinează.

– Pasărea-spin, care trăiește în Australia, este cea mai rapidă zburătoare din lume. Ea poate atinge viteza (confirmată oficial) de 111,6 km pe oră.

– Ursul polar, pe care noi îl vedem alb și pufos, are pielea neagră. El nu poate fi detectat de camerele în infraroșu, deoarece blana lui este transparentă.

– Veverițele se urcă într-un copac mai repede decât pot alerga pe teren plat.

– Porcii trăiesc, în medie, 15 ani. Fizic, lor le este imposibil să privească cerul.

– O găină poate face într-un an, în medie, 250 de ouă.

– În timpul vieții sale, o vacă dă în jur de 200.000 de pahare de lapte.

– Ochii caprei au pupilele dreptunghiulare.

– Cămilele au trei pleoape, care le protejează ochii de furtunile de nisip.

 – Girafa are la gât același număr de vertebre ca și omul.

– Un elefant poate detecta prezența apei de la 5 kilometri depărtare.

– Bufnița poate prinde un șoarece într-un întuneric total, ghidându-se doar după chițăitul slab al victimei sale.

– Tigri nu au numai blana vărgată, ci și pielea.

– Răgetul unui leu poate fi auzit de la 8 km depărtare. Atunci când rage, el fie avertizează intrușii, fie vrea să reunească membrii haitei.

– Sângele mamiferelor este roșu, al insectelor este galben, iar al homarilor este albastru.

– Noi, oamenii, avem în comun cu cimpanzeii 98,4% din ADN-ul nostru.

– Dintre toate speciile de animale care au populat vreodată Pământul, numai 10% mai există azi.

SURSA

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.