Connect with us

Hi, what are you looking for?

S.O.S.

Combinaţii periculoase de alimente şi băuturi, care îți distrug sistemul digestiv

foto: Daily Express

Românii mănâncă şi beau de cele mai multe ori cam tot ce poftesc sau le cade în mână. Astfel de alegeri se dovedesc ulterior extrem de nocive pentru organism, care reacţionează sub forma unor boli gastrointestinale: ulcer, gastrite şi chiar cancer.

Specialiştii au stabilit că băuturile îndulcite cu zahăr sau mai ales cu fructoză reprezintă un factor important în dezvoltarea a ceea ce este generic numit epidemia de obezitate.

”Ca efect asupra stomacului şi primei porţiuni a duodenului sau a colecistului, veziculei biliare şi ficatului, este indicat ca fiecare persoană să încerce, să testeze dacă îi face bine sau nu. Persoanele care spre exemplu nu au mai consumat apă minerală, la început pot simţi o uşoară balonare, dar nu are niciun motiv să se întâmple asta, pentru că există un circuit al alimentelor în stomac şi duoden, care ar preveni o afecţiune de tub digestiv”, explică un specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, medicul Magdalena Moroşanu.

În schimb, băuturile alcoolice, băuturile numite generic băuturi ”tari”,care sunt consumate pe stomacul gol, devin extrem de periculoase, deoarece determină o secreţie mare de acid clorhidric în stomac. Această secreţie devine principalul agresor al mucoasei stomacului.

”Una mică” înainte de masă

Mulţi dintre noi s-au învăţat să bea ”una mică” înainte de masă sau să consume condimente pe stomacul gol, fără să ştie la ce pericole se expun. Se crează ceea ce medicii numesc agresiune chimică, determinată în principal de băuturile alcoolice, dar şi de consumul de condimente iuţi, cum ar fi hreanul, usturoiul crud, ceapa crudă, ardeiul iute şi piperul.

Există însă o combinaţie de alimente şi băuturi, ce conduc la agresiune şi mai mare a stomacului. Este vorba de  alimentele pregătite cu multe grăsimi, fie ulei, grăsime, untură, unt sau margarină.

”În cursul prăjirii grăsimilor se dezvoltă o substanţă toxică pentru mucoasa gastrică, care se numeşte acroleină şi care este intens stimulatoare de acid clorhidric în stomac”, precizează doctorul Magdalena Moroşanu.

Veţi ajunge cu siguranţă pe patul de spital dacă veţi alege să consumaţi o combinaţie de două mâncăruri, din care una cu condimente iuţi şi alta cu o cantitate mare de grăsimi prăjite, deoarece agresiunea  stomacului şi duodenului va fi maximă.

O astfel de combinaţie toxică stimulează vezica biliară, care are un rol foarte important în digestie, ceea ce conduce la o contracţie a vezicii, care va elimina o cantitate mare de bilă. Acesta  poate ajunge fie în stomac, iritând mucoasa gastrică, fie poate crea o tulburare în prelucrarea alimentelor când se întâlneşte cu sucul pancreatic şi astfel se poate declanşa o colică biliară (o durere acută în partea dreaptă), caracterizată prin greaţă, vărsături şi o stare generală proastă a organismului.

Grăsimile şi alcoolul = şoc toxic

Nu în ultimul rând, o astfel de combinaţie nefericită de mâncăruri poate să declanşeze o dispepsie gazoasă, de fermentaţie sau de putrefacţie.

Cert este un lucru. Grăsimile şi alcoolul pot genera o adevărată furtună abdominală, dar şi o afecţiune foarte gravă, numită pancreatita acută, care prin suprasolicitarea sucurilor pancreatice poate să conducă chiar la autodigestia glandei pancreatice.

Şi asta pentru că se crează un exces de enzime, cerut de organism pentru prelucrarea digestivă a proteinelor, a grăsimilor  şi a glucidelor, care ajung să agreseze pancreasul, producându-se astfel un şoc toxic.

”Asocierea grăsimilor prăjite cu alcoolul este extrem de dăunătoare pentru stomac, putând să creeze gastrite, ulcer, colecistită şi pancreatită”, conchide  medicul Moroşanu. Explicaţia este foarte simplă. Alimentele de acest gen se digeră greu, stagnează mult în stomac şi suprasolicită pancreasul şi vezica biliară.

sursa: adevarul.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.