Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bucătărie

De ce ar trebui să-ţi achiziţionezi o tigaie din fontă? Iată 10 motive!

tigaie fonta

Probabil ca si tu, ca restul lumii, ai acasa o gramada de vase pe care le folosesti pentru a gati. In ziua de azi, gasesti o varietate impresionanta de tigai, cratite si alte vase destinate gatitului, foarte eficiente, care-ti pot face munca mai usoara.

Insa, exista un accesoriu obligatoriu in bucatarie: tigaia de fonta. Este cea mai indicata, gratie continutului ridicat de fier si carbon pe care-l contine.

De ce ar trebui sa-ti achizitionezi o TIGAIE din FONTA?

1. In primul rand, te „aprovizioneaza” cu fier. Vasele din fonta sunt singurele care iti confera aceste beneficii nutritionale. Degaja o mica cantitate de fier de fiecare data cand gatesti. Atunci cand gatesti ceva intr-o tigaie din fonta vei ridica nivelul fierului din acea mancare, in special daca se afla in combinatii cu alimente acide, cum ar fi rosiile.

2. Nu este toxica. Fonta este absolut sigura, spre deosebire de alte tigai si vase (din teflon, de exemplu) care elibereaza toxine in mancare in momentul in care se zgarie ( iar acest lucru se petrece de fiecare data).

3. Mancarea este mai gustoasa. In afara de faptul ca, intr-o tigaie de fonta preincalzita poti pune o cantitate mult mai mica de ulei, mancarea este de asemenea mai gustoasa. Poti obtine cea mai delicioasa crusta a mancarii pe care o gatesti, pur si simplu te vei convinge ca preparatele sunt mai bune.

4. Este foarte rezistenta. Chiar daca o vei scapa pe jos, nu se va sparge asa de usor (totusi, incearca sa nu faci asta prea des, fonta este casanta). De asemenea nu se zgarie si nu se decoloreaza ( fiind deja neagra). Este posibil sa rugineasca, dar se poate curata cu usurinta. Tigaile din fonta sunt foarte fiabile, fiind o investitie excelenta. Probabil ca o vei putea lasa mostenire nepotilor…

5. Nu este afectata de temperaturile foarte ridicate. In general, tigaile si cratitele din otel nu ar trebui sa fie folosite la peste 250 de grade Celsius. In schimb, cele de fonta nu au aceasta interdictie. Desigur ca si acestea se pot topi la temperaturi forte ridicate, dar sunt mult mai sigure decat celelalte, fiind ideale pentru preparatele facute la cuptor.

6. Fonta se foloseste de mii de ani. Dateaza din timpuri stravechi, de mai bine de 2500 de ani, tigaile din fonta fiind folosite si de stramosii nostri. Fonta a fost realizata pentru prima data in secolul 4, in China, iar in secolul 12 de abia, a ajuns in Anglia. Tigaile din fonta au ajus populare in America in secolul 18…

7. Nu lipesc. Daca le vei folosi corect si le vei incalzi corespunzator. Pentru a rezista mai mult, tot ceea ce trebuie sa faci este sa ungi cu putin ulei de cocos tigaia, dupa care o introduci in cuptor la peste 100 de grade pentru aproximativ 90 de minute. Las-o sa se raceasca, dupa care o poti sterge cu un servet, astfel obtinand o tigaie perfecta, de care nu se va lipi mancarea.

8. Este economica. Se pare ca multi oameni renunta sa cumpere o tigaie din fonta deoarece este foarte ieftina si considera ca este de proasta calitate. In realitate, acestea sunt ieftine datorita materialelor din care sunt confectionate, acestea nefiind costisitoare. O astfel de tigaie nu ar trebuie sa coste mai mult de 100 lei. De asemenea, poti gasi de vanzare astfel de tigai in cadrul targurilor, acolo fiind si mai ieftine, de multe ori.

9. Distribuirea caldurii. Dupa cum ai observat probabil, anumite tigai au zone in care se incalzesc mai tare, asa ca mancarea este intr-o parte arsa, in timp ce in alta parte este inca cruda…Acest lucru poate fi foarte frustrant, dar cand folosesti o tigaie din fonta acest lucru nu se petrece, aceasta reusind sa distribuie caldura in mod egal.

10. Poti sa o folosesti cand gatesti la aragaz, la foc de tabara sau chiar pe un gratar de carbuni, atat de eficienta este. Poate rezista la temperaturi ridicate, fara a fi afectate in vreun fel.

Daca nu detii inca o tigaie din fonta, este momentul sa-ti achizitionezi una, mai ales ca aceasta este alegerea perfecta pentru cei care vor sa aiba grija de sanatatea lor, nefiind toxica, ca restul…

sursa: suntsanatos.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.