Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Despre celebra iluzie optică denumită ”Fata Morgana“

 

foto: Farmers’ Almanac

Oamenii de ştiinţă cred că celebra iluzie optică denumită „Fata Morgana“ este datorată unor condiţii atmosferice speciale. Fata Morgana, cunoscută în istoriografia engleză şi sub denumirea de „Morgan le Fay“, era o vrăjitoare care avea puterea de a-şi schimba forma.

O faimoasă legendă ne-o înfăţişează ca fiind sora vitregă a regelui Arthur, care a deprins o mare parte din puterile sale de la magicianul Merlin. Era un fel de sirenă despre care se spunea că trăieşte într-un castel din adîncul mării şi că putea adesea să facă acest castel să se reflecte în aer amăgindu-i astfel pe marinari şi grăbindu-le sfîrşitul.

Astăzi, numele de Fata Morgana este cel puţin la fel de iluzoriu. Este denumirea dată de oamenii de ştiinţă unor miraje stranii. Încă neexplicate în totalitate, aceste iluzii optice se produc aparent datorită unor condiţii atmosferice rare.

Imagine superioară
Fata Morgana a dat numele unui tip special de miraj numit şi imagine superioară. Astfel de imagini apar de obicei deasupra apei sau gheţii, razele de lumină ce cad pe un obiect fiind refractate mai degrabă în jos decît în sus. Drept rezultat, un vapor care pluteşte pe mare poate fi văzut plutind în aer. De asemenea, un obiect care se află sub linia orizontului şi care, în mod normal, n-ar putea fi perceput, poate fi văzut la orizont sau deasupra orizontului. Imaginea poate fi de asemenea mărită, astfel încît obiectele foarte îndepărtate pot părea mai apropiate.

miraj2

Teorie ştiinţifică
Mirajul Fata Morgana se poate produce numai acolo unde există curenţi de aer rece sau cald, care alternează permanent la nivelul solului sau al apei. În loc să treacă direct prin aceste straturi, lumina se îndreaptă spre porţiunea de aer mai rece şi implicit mai dens. Rezultatul se manifestă într-o traiectorie destul de complicată a luminii şi o imagine ciudată a unui obiect îndepărtat. O Fata Morgana este de fapt o suprapunere a cîtorva imagini ale aceluiaşi obiect. În general, o imagine este poziţionată pe verticală mai mult sau mai puţin deasupra unor imagini identice răsturnate sau care se pot întrepătrunde. Imaginile pot suferi transformări rapide o dată cu mişcarea în sus şi în jos a curenţilor de aer faţă de cel care observă fenomenul.

Iluzii de gheaţă
În Alaska, cea mai bună ocazie de a întîlni acest fenomen relativ rar este în timpul iernii, cînd au loc schimbări bruşte de temperatură în văile mai mari. Cine observă o imagine complexă a unui munte deasupra unei văi sau a unui golf poate încerca să-şi imagineze traiectoriile pe care trebuie să le fi luat razele de lumină. Cîteodată, imaginile sînt extrem de spectaculoase şi, în acelaşi timp, de neexplicat. De-a lungul timpului, navigatorii ce s-au aventurat în aceste ape de gheaţă au văzut în faţa ochilor imagini extraordinare. Oraşe, castele, monumente impunătoare aflate la mii de kilometri depărtare apăreau subit la doar cîteva sute de metri de vas. Pînă în ziua de azi, nimeni nu a reuşit să explice aceste fenomene. Astfel, castelul sau oraşul care pluteşte pe mare, dînd impresia că stă jumătate suspendat în aer şi jumătate cufundat în apă, este considerat de mulţi oameni de ştiinţă unul dintre cele mai mari mistere, dar şi una dintre cele mai spectaculoase minuni ale lumii.

Cele mai multe apariţii
Cele mai renumite apariţii ale Fetei Morgana au avut loc în Strîmtoarea Messina, între Italia şi Sicilia. Iluzii spectaculoase au fost semnalate şi în zona Marilor Lacuri din Statele Unite. Pot apărea de asemenea la poli, deasupra gheţii, sau în marile deşerturi ale lumii. Un caz faimos şi foarte bine documentat este cel al navigatorilor britanici de pe goeleta „Effie M. Morrisey“. În dimineaţa zilei de 17 iulie 1939, ambarcaţiunea comercială naviga spre coasta Atlanticului de Nord, cînd fenomenul Fata Morgana şi-a făcut apariţia. Deşi coasta Islandei se afla la o distanţă de 120 de mile depărtare, căpitanul Bartlett şi mai mulţi membri ai echipajului au afirmat că aceasta părea să fie la o distanţă de numai cîteva mile. „Ţărmul şi vîrful acoperit de zăpadă al gheţarului Snaefell au apărut dintr-o dată incredibil de aproape. Am rămas cu toţii fără cuvinte. Nici acum nu înţeleg cum a fost posibil“, a afirmat căpitanul, la cîţiva ani după ciudatul eveniment.

miraj3

Vapoare-fantomă
Fenomenele de Fata Morgana par să se afle şi la originea legendelor despre vapoare-fantomă care navighează pe cer. Mărturiile despre apariţia vestitului vas-fantomă „Olandezul Zburător“ ar fi putut descrie, de fapt, imaginea reflectată a vreunui vas îndepărtat. Oamenii de ştiinţă sînt de părere că fenomenul este mai probabil să apară cînd apa mării este mult mai rece decît curenţii de aer din atmosferă. Deoarece apa răceşte aerul de deasupra ei, se formează un strat de barieră, un fel de lentilă reflectorizantă. Aceste miraje apar de obicei cînd se crapă de ziuă, în amurg sau în preajma unei furtuni. În ciuda cercetărilor întreprinse, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să explice complet fenomenul şi nici să determine exact condiţiile atmosferice care-l determină. (B. FELDMAN)

Prima mărturie
Părintele Ingnazio Angelucci, locuitor al unui mic orăşel de pe coasta regiunii Reggio Clabria, este primul om care a lăsat o mărturie scrisă despre fenomenul Fata Morgana. Preotul a asistat la un astfel de fenomen în vara anului 1643, cînd, de la fereastra casei sale, a văzut cum marea se umflă şi ia forma unui cristal pe care erau reflectate imagini ale unui oraş superb cu clădiri impresionante. Părintele auzise vorbindu-se despre acest fenomen, dar nu crezuse nici un moment că ar putea fi adevărat. În secolele următoare, în zona unde a trăit părintele Angelucci, au fost semnalate multe astfel de iluzii optice.

Un miraj complex
Cînd sînt implicate mai multe straturi de barieră, un miraj poate deveni extrem de complex, pe măsură ce lumina este refractată de mai multe ori. Acest lucru poate face ca obiecte ale cadrului natural, precum stîncile, să apară drept castele sau clădiri dintr-un oraş. Aceasta pare a fi cea mai bună explicaţie pentru renumitele miraje ale oraşelor din Alaska, deşi există şi voci care susţin că aceste apariţii sînt de fapt o imagine mărită a oraşului englez Bristol, aflat la 2.500 de mile depărtare.

sursa: monitorulexpres.ro

1 Comment

1 Comment

  1. chingi

    2 martie 2017 at 15:26

    Fenomenul acesta frumos numit fata morgana este superb , am vazut mai multe videoclipuri .. dar nu e bine sa te trezesti fara apa si sa ai parte de asa ceva ..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.