iliescu

Fostul președinte, un apropiat al regimului comunist, apare în statisticile Ambasadei SUA la București încă din 1979.

Acesta era văzut ca un potențial succesor al lui Nicolae Ceaușescu, alături de alți tovarăși ai vremii respective.

În volumul „Dictatura lui Nicolae Ceaușescu 1965-1989. Geniul Carpaților”, scris de politologul polonez Adam Burakowski, sunt prezentate mai multe documente desecretizate din arhiva Departamentului de Stat din SUA, unde apar și însemnări  de la Ambasada din țara noastra din luna iunie a anului 1979, scrie Adevărul.

„În orice sistem politic extrem de centralizat, în jurul unui lider puternic apare inevitabil întrebarea ce efect va avea dispariția liderului, mai ales în cazul sistemelor comuniste, în care nu există un mecanism convenit de transferare a puterii de la un lider la următorul. Deși, într-adevăr, Ceaușescu nu a lăsat niciun fel de dispoziții cu privire la succesiune și nu există succesori prezumtivi, există un grup de vreo zece lideri de mâna a treia (mâna a doua nu există) care au cam aceeași vârstă (în jur de 54 de ani), aceleași puncte de vedere și aceeași experiență, de la care ne-am aștepta să formeze o conducere colectivă, deși temporară, folosind drept cadru Comitetul Politic Executiv (CPEx), angajându-se să realizeze în continuare politicile liderului dispărut și să-i cinstească memoria”, se arată în raportul trimis la Departamentul de Stat pe 8 iunie 1979.

016-vacanta-pentrecuta-in-moldova-1976

Americanii susțineau că din rândul acestui grup urmează să se aleagă un nou lider puternic, despre care se credea că va deveni tot un soi de despot

„Ținându-se seama de faptul că predicțiile implică un anumit grad de hazard, sugestiile noastre sunt Ilie Verdeț, Virgil Trofin, Paul Niculescu și Cornel Burtică – cu șansele cele mai mari, Ion Iliescu și Gheorghe Pană fiind preferații noștri dintre candidații mai puțin cunoscuți”, se mai precizează în telegrama.

Politologul polonez vine cu argumentul că americanii deja anticipau o posibilă schimbare de conducere în România, iar Ion Iliescu ar fi fost printre cei anticipați de marile puteri.

„După cum se vede, americanii nu s-au limitat doar să anticipeze că una dintre cauzele înlăturării lui Ceaușescu de la conducere va fi revolta din interiorul aparatului puterii, ci l-au nominalizat chiar pe cel care va și deveni de fapt succesorul său din cercul posibililor conducători. Este clar că Ion Iliescu a fost agreat atât de serviciile din America, cât și de cele sovietice. Sunt încă foarte multe lucruri de aflat. Iar documentele stau la dispoziția cercetătorilor”, sunt argumentele lui Adam Burakowski, argumente parțial adevărate dacă interpretăm cele menționate în telegramă de oficialii americani.

sursa: activenews.ro