Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Există afecțiuni ciudate și misterioase chiar și pentru specialiști. Iată câteva dintre cele mai bizare !

Există afectiuni ciudate si misterioase chiar si pentru specialisti, atat fizice, psihice dar si unele care au puternice influente culturale. Mai jos am selectat câteva dintre cele mai bizare .

Sindromul Alice in tara minunilor

Acesta este o afectiune neurologica caracterizata prin perceptia distorsionata a marimii sale fata de dimensiunile lumii in care traieste. Astfel obiectele par sa fie mult mai mici (micropsie) sau mai mari (macropsie) decat sunt in realitate. Boala este temporara, asociata deseori cu migrene. In anumite cazuri poate fi declansata de tumori cerebrale si de droguri halucinogene.

Sindromul capului care explodeaza

Persoanele care sufera de aceasta boala aud zgomote puternice, intermitente, explozii care par sa provina din interiorul capului lor. Aceste sunete se manifesta, de obicei, cu o ora sau doua inainte ca persoana in cauza sa adoarma. Nu este implicata nici o durere fizica, dar in urma unei astfel de crize, pot sa apara frica si anxietatea. Desi nu este clar ce ar putea declansa acest sindrom, acesta a fost relationat cu stresul si oboseala. Simptomele dispar, deseori, fara nici un fel de tratament.

Insomnia familiala fatala

Este o tulburare genetica de somn, caracterizata de insomnie accentuata, care se instaleaza, de obicei, in jurul varstei de 50 de ani. Abilitatea de a dormi este inhibata la nivelul creierului. Cu cat o persoana doarme mai putin, cu atat este mai predispusa la boli psihice: fobii, atacuri de panica, halucinatii, dementa. La maxim trei ani de la debut, pacientul poate deceda. Nu exista niciun tratament.

Sindromul accentului strain

Aceasta este o tulburare de vorbire in care pacientul isi schimba brusc modul de intonatie, vorbire si pronuntie. Datorita acestui lucru, cei din jur considera ca persoana vorbeste cu accent strain. Boala este, de obicei, rezultatul unor traumatisme severe de la nivelul creierului: de la accident vascular cerebral sau leziuni craniene. Debutul are loc la aproximativ 1-2 ani de la accident. In 1941 s-au analizat 50-60 de subiecti care prezentau boala. Dintre acestia, doar cativa si-au recapatat modul normal de vorbire, desi in unele cazuri succesul s-a datorat logopediei.

Insensibilitate congenitala la durere

Persoanele care sufera de acest sindrom nu pot percepe durerea fizica, de obicei din cauza unei mutatii genetice a unei gene resposabila de transmiterea durerii in organism. De aceea, poate exista riscul de deces in urma unor traume, mai mult sau mai putin grave, intrucat nu este constientizat gradul de afectare al propriului corp. In SUA au fost raportate 100 de cazuri.

Pica

Boala se manifesta prin dorinta nestavilita de a manca obiecte necomestibile. Suferintii pot consuma de la hartie, vopsea, par, pamant, lipici, pietre, scame la detergent de rufe. Afectiuni asemanatoare cu aceasta sunt acufagia (consumul de obiecte ascutite) si hialofagia (ingestia de sticla). Desi cauza nu este stabilita cu exactitate, multi specialisti considera ca aceasta este doar rezultatul unui deficit de minerale. Aceasta ar fi explicatia pentru faptul ca boala se manifesta mai ales la femeile gravide si copii din medii sarace.

Sindromul Capgras

Este o boala psihica, o stare mentala, in care bolnavul crede ca o persoana apropiata a fost inlocuita de un impostor identic. Persoana care sufera de aceasta boala poate continua sa traiasca in continuare cu „impostorul” (desi nu se simte in siguranta, intotdeauna) sau il poate ataca violent. Unele persoane care manifesta boala Capgras, pot avea dificultati in perceptia corecta asupra propriei persoane. Afectiunea poate fi cauzata de leziuni cerebrale sau boli mintale (schizofrenie, dementa).

Sindromul mainii straine

Cunoscuta si sub denumirea de sindromul Dr. Strangelove, boala este neurologica. Victima simte ca nu isi poate controla una dintre maini. In cazuri extreme, persoana ajunge chiar sa poarte lupte violente cu mana ei, care, uneori, poate incerca sa il sugrume in timpul somnului. Sindromul este cauzat de traumatisme la nivelul creierului de genul: accident vascular cerebral, anevrism sau leziuni ale cutiei craniene. Desi simptomele pot fi tratate, bola in sine, nu poate fi vindecata.

Sindromul cadavrului ambulant (sindromul Cotard)

Cei care sufera de acest sindrom, cred ca sunt deja morti, ca se afla in descompunere sau ca si-au pierdut anumite parti ale corpului sau organe interne. In unele cazuri, victimele cred ca nici nu exista. Boala este urmarea unor leziuni cerebrale sau a unor boli psihice.

Disfonia spasmodica

Este o tulburare neurologica, care cauzeaza miscari involuntare ale laringelui, provocand spasme musculare care afecteaza vorbirea. Cu toate acestea, suferinzii nu manifesta aceste simptome atunci cand canta, vorbesc in soapta, rad, recita, etc. Nu exista nici un remediu cunoscut, desi s-a dovedit ca injectiile in laringe cu botox ar ameliora boala pe termen scurt.

Sindromul studentului la medicina

Este o stare temporara, asemanatoare cu ipohondria, care afecteaza majoritatea studentilor la medicina, determinandu-i sa creada ca sufera de anumite boli pe care le studiaza. Pana la 80% dintre studentii la medicina au experimentat aceasta stare la un moment dat, ca urmare a studierii unor boli grave, intr-un mediu extrem de sugestibil.

Sindromul Moebius

Acesta este o tulburare neurologica, ereditara, caracterizata de imposibilitatea unor persoane de a avea expresii faciale. Suferinzii nu isi pot misca muschii fetei: nu pot rade, nu se pot incrunta, strange sau chiar clipii din ochi. Ochii nu pot fi miscati dintr-o parte in alta, iar inghitirea se face cu dificultate.

Sindromul mirosului de peste (trimetilaminuria)

Este o boala in urma careia transpiratia, respiratia si urina pacientului degaja un puternic miros de peste. Este cauzata de incapacitatea organismului de a disocia un compus specific din alimente. Afectiunea nu poate fi vindecata, dar simptomele pot fi controlate prin evitarea unor alimente si prin administrarea de antibiotice.

sursa: sfatulmedicului.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.