Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Extractul din gândaci, ingredient în aproape jumătate din crenvurștii de pe piață. Studiu despre mâncarea consumată de români

 crenvusti

Asociația Pro Consumatori (APC) a mai realizat un studiu în care a analizat atent ingredientele unui fel de mâncare foarte consumat în țara noastră, și anume a cunoscuților crenvurști.

Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare „Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră„.

APC a achiziționat 43 de de tipuri de crenvurști din marile supermarketuri și hypermarketuri. Au fost analizate sortimente de crenvurști fabricate/distribuite de către: Angst, Golfera Italia, Sutter Germania, Aldis, Reinert, Transavia, Prodprosper, Unicarm, Pick Ungaria, Ifantis, Mega Image, Perfec Poultry Slovenia, CrisTim, Zaklady Polonia, Zimbo Ungaria, Auchan, Agil, C+C, AIA Italia, Cora, Elit, SaGa Foods Ungaria, Meda, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Jumbo, Macromex, Caroli, Goodies Meat Production, Campofrio și Prime Food Polonia.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Din datele studiului, se pare că ingredientele din care crenvurștii erau făcuți erau diferite de la un sortiment la altul.

La fabricarea crenvurștilor, în funcție de specie, carnea folosită se regăsește în proporții diferite, astfel:

  •  Pieptul de pui între 23% și 80%;
  • Carnea de pui între 13% și 88%;
  • Carnea de porc între 17% și 93%;
  • Carnea de vită între 8% și 79%;
  • Carnea de curcan intre 4% si 96%;
  • Pieptul de curcan: 53%;
  • Carnea separată mecanic între 50% și 79%.

Într-un top 10 privind conținutul de carne,  doar trei sortimente românești

Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;

Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;

AIA/Italia cu  88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;

Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;

Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;

Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;

Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;

Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;

Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;

Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) și 5 aditivi.

Dintre toate tipurile de crenvurști testate în cadrul acestui studiu, 42% avea ca ingredient un extract din gândaci

„42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roșu strălucitor obținut dintr-o specie de insectă numită coșenilă, originară din Mexic”, relevă testul. De asemenea, crenvurștii din țara noastră conțin mulți alți aditivi, care pot fi găsiți pe site-ul apc-românia.

Carminul a fost folosit de secole ca un colorant natural în ţesătorii; în prezent este folosit şi în alimentaţie, în industria cărnii, sau în patiserie.

Toți acești aditivi au diferite caracteristici, dăunătoare în mică sau mare parte a sănătății oamenilor, dacă sunt consumați în exces.

Se pare că un alt ingredient care este atribuit multor afecțiuni ale corpului uman, și prezent în crenvurști este sarea. 100 de grame din acest fel de mâncare conține între 1,1 și 3 grame de sare, o cantitate destul de mare, dacă e să ținem cont că un adult are nevoie zilnic de aproximativ 1,6 grame de sodiu.

Articol relatat de portalul m.b1.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.