Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Deşi pare a fi o glumă, aceasta este cea mai mică țară din lume

Mandatory Credit: Photo by Pete Lawson/REX Shutterstock (613657jp) Sealand off the coast of Essex which suffered serious damage in a fire and is now for sale, England, Britain - 23 Jun 2006 Various

Mandatory Credit: Photo by Pete Lawson/REX Shutterstock (613657jp) Sealand off the coast of Essex which suffered serious damage in a fire and is now for sale, England, Britain - 23 Jun 2006 Various

Deşi pare a fi o glumă, la aproape şapte mile marine (12.9 kilometri) în largul coastei Suffolk, în Marea Nordului, se află o veche construcţie, care, pentru cei mai mulţi, pare să fie o platformă petrolieră părăsită. HM Fort Roughs, un fort militar abandonat, reprezintă, de fapt, teritoriul celui mai mic stat din lume, Principatul Sealand.

Principatul Sealand este cea mai mică ţară din lume. Cei aproximativ 50 de cetăţeni sunt conduşi de Principele Michael, care bate monedă, eliberează paşapoarte şi conferă titluri nobiliare. Mulţi dintre cei care locuiesc în Principatul Sealand sunt apropiaţi ai familiei Bates.

Astfel că, existe perioade când în Sealand poţi să găseşti numai doi locuitori.
Povestea micului principat începe în 1966, în ajunul Crăciunului, când Paddy Roy Bates, fost maior în armata britanică, a decis să ocupe Fort Roughs, abandonat cu zece ani mai devreme.

Bates voia să lanseze un post de radio pirat care să emită din afara apelor teritoriale britanice, evitând eventualele sancţiuni. Radiourile pirat care transmiteau muzică pop şi rock ofereau o alternativă la programul BBC şi erau la mare căutare în Anglia anilor ’60.

sea2

Posturile emiteau de pe vase aflate în larg sau de pe platforme ori forturi abandonate, care se aflau în apele internaţionale, la o distanţă mai mare de trei mile marine de ţărmul britanic, conform legii de atunci. După ce au îndepărtat un alt grup care dorea să ocupe HM Fort Roughs, Paddy Roy Bates, soţia sa Jane şi copiii Michael şi Penelope au părăsit Anglia pentru Marea Nordului.

Bates a considerat că fortul este Terra Nullius, un teritoriu al nimănui, care nu se află sub jurisdicţie britanică, din cauza distanţei faţă de ţărm, aşa că l-a revendicat, fondând Principatul Sealand.

În 1968, un vas britanic care transporta muncitori a intrat în “apele teritoriale” ale statului recent înfiinţat, iar “localnicii” au tras focuri de avertisment pentru a îl îndepărta. În cadrul procesului care a rezultat în urma incidentului, judecătorul a decis că fortul nu se află sub jurisdicţia autorităţilor britanice, fiind în afara apelor teritoriale. Roy Bates a tratat această decizie ca pe o recunoaştere a independeţei Principatului faţă de Regatul Unit.

sea3

Deşi statul nu a fost recunoscut oficial, Principele Roy Bates a condus fortul abandonat ca pe o ţară cu drepturi depline. Monarhul a bătut monedă, a eliberat paşapoarte şi a conferit titluri nobiliare, aceste atribuţii fiind, în prezent, preluate de fiul său, Principele Michael, pentru că în 2012, la vârsta de 91 de ani, Paddy Roy Bates a decedat. De asemenea, în 2015, Principesa Jane, soţia sa, a murit, aceasta având 86 de ani.

sea4

Fondat în 1970, în urma unei dispute între Leonard Casley şi autorităţile australiene, statul se întinde pe 75 de kilometri pătraţi. Casley, ulterior Principele Leonard, a proclamat independenţa zonei faţă de guvernul australian, menţinând însă loialitatea faţă de coroana britanică.

sursa: capital.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.