Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Fascinant! Bascheți marca Adidas la o mumie antică?!

adidas-Copy-580x305

Publicata recent în spatiul virtual, fotografia unei mumii descoperite în Mongolia, veche de circa 1.500 de ani, a generat o confuzie majora printre internauti, care au fost aproape convinsi ca defunctul era încaltat cu… bascheti Adidas!

Si, parca pentru a demonstra ca imaginatia omului nu are niciun fel de limite, alti semeni ai nostri au venit cu o idee la fel de abracadabranta: admitând fara comentarii ca teoria „mumiei cu adidasi” e suta la suta veridica, aceasta ar demonstra automat teoria si mai bizara a calatoriilor în timp!

În realitate însa e vorba despre vestigii ale unei civilizatii fascinante, ce nu înceteaza sa ne uimeasca, la aproape un mileniu de la uluitoarea si sângeroasa ascensiune între imperiile lumii a razboinicului cuceritor Ginghis Han.

Oamenii înaltimilor montane

 Mumia la care ne referim a fost gasita în masivul montan Altai, din Siberia, la circa 3.000 de metri. O altitudine în care se stie ca, în general, oriunde pe glob, nu e deloc usor de vietuit, în primul rând deoarece aerul rarefiat face dificila respiratia.

În situl corespunzator descoperirii se stabilisera acum un mileniu si jumatate vechi colonii turco-mongole. Mormântul în care se aflau relicvele în discutie avea adâncimea de 3 metri si continea mai multe obiecte si resturi de animale, toate într-o stare de conservare buna, stare explicata prin conditiile climatice si în primul rând prin temperaturile favorabile, potrivit cercetatorilor.

 Inventarul obiectelor se compune, în primul rând din patru mantale, perne, un vas de lut, un bol de lemn si o sa brodata, precum si din oseminte de cal, în mod cert sacrificat la moartea stapânului, si un craniu de oaie. Specialistii au declarat ca este primul mormânt complet al amintitei colonii descoperit în Mongolia si probabil în întreaga Asie Centrala. Un fenomen foarte rar, ce întregeste informatiile despre credintele si ritualurile populatiei respective.

Mestesuguri greu de egalat

 Mormântul si în special mumia care a generat atâtea discutii aprinse, dar nu din considerente stiintifice, ci mai degraba pe terenul… paranormalului, le-a permis arheologilor sa afirme ca vechii locuitori de aici erau artizani foarte priceputi. Astfel, s-a constatat ca la confectionarea tesaturilor descoperite acestia folosisera nu numai lâna de oaie, ci si lâna de camila.

De altfel, camila bactriana (cu doua cocoase) este si în zilele noastre un animal domestic frecvent folosit de mongolii traitori în tinuturile înalte, punând astfel o amprenta în plus pe imaginea parca atemporala a unei lumi despre care s-a spus deseori ca ar fi „încremenita” în timp, într-un Ev Mediu totusi fabulos.

 Cercetarea mumiei necesita maxima prudenta. De aceea, deocamdata, numai picioarele si mâinile sunt vizibile, restul corpului fiind înfasurat într-o tesatura textila. Se spera ca dupa deshumarea defunctului se vor obtine informatii numeroase, inclusiv asupra sexului si identitatii sale. Pentru moment, specialistii presupun ca e vorba despre o femeie, deoarece nu au gasit în mormânt arcul nelipsit din mormintele similare ale unor barbati.

 De asemenea, sigur nu era vorba despre membrul unei elite conducatoare, lucru relevat de numarul cailor sacrificati – semn al bogatiei; în cazul de fata, unul singur. Cât despre „adidasii” de acum 15 veacuri, si aceste încaltari demonstreaza uimitoarea pricepere a vechilor mestesugari, care nu se limitau la a realiza lucrari deosebite doar pentru conducatori, ci si pentru oamenii de rând.

sursa: revistamagazin.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.