Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Fenomene astrologice rare în noaptea dintre ani. Ce va apărea pe cer

Luna plină se află la perigeu, adică în cea mai apropiată distanță de Pământ, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie. Distanța la perigeu dintre Pământ și Lună nu este aceeași, variază.

În cazul nostru este relativ mică, de 356.565 km la ora UTC 21:54, ceea ce înseamnă ora Moldovei 23:54, aproape de miezul nopții în noaptea de 1 spre 2 ianuarie 2018, potrivit rtv.net.

În noaptea de 1 spre 2 ianuarie, va fi Lună Plină, dar pentru că este a doua dintr-o serie de trei consecutive, a fost supranumită SuperLuna. Va fi cea mai mare din anul 2018, spun astronomii. Seria a început cu Luna Plină din 3 decembrie și care se va încheia cu cea din 31 ianuarie, care va da și o eclipsă totală de Lună.

Asta înseamnă că satelitul natural al Pământului va ajunge la distanța cea mai mică de Terra (perigeu) la ora Moldovei 4.24, când va fi la distanță de 356.565 km, față de o distanță medie de doar 384.000 km, potrivit Observatorului Astronomic „Urseanu” din Capitală. Câteva ore mai târziu va ajunge la faza completă și va apărea mai strălucitor și mai mare cu 10 -14 % decât de obicei. Dacă cerul este senin se poate vedea din locuri deschise, fără clădiri sau vegetație, scrie dcnews.ro.

Tot mai mult se vorbește în ultimul timp despre legătura dintre cutremure și perigeul sau apogeul lunar, ultima speculație pe aceast subiect fiind legată de cutremurul devastator din Japonia din 11 martie 2011.

Totuși, perigeul și apogeul lunar sunt fenomene firești, ce se produc în fiecare lună. Distanța în timp ce separă cele două fenomene e de aproximativ două săptămâni. Sunt și situații deosebite în care luna este „exagerat de perigeică”, adică mult mai aproape decât în cazul altor perigee.

Calendarul fenomenelor astronomice în ianuarie,  2018

2 Ianuarie: SuperLuna. Satelitul natural al Pământului se află cel mai aproape de Terra și se vede cu 10 – 14 % mai mare decât de obicei.

3 Ianuarie: La ora universală 5.34 (7.34 ora Moldovei), Pământul se va afla de punctul cel mai apropiat de orbita Soare (afeliu).

3 / 4 Ianuarie: Cvadrantidele, o ploaie de meteori foarte activă.

31 Ianuarie: Eclipsă totală de Lună sau Luna Însângerată. Va fi vizibilă în nord-estul Europei, parțial în SUA, în Rusia, Asia, Oceanul Indian, Pacific și Australia.

31 Ianuarie: Luna Albastră.

sursa:publika.md

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.