Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

(FOTO+VIDEO) Peștera Krubera – Cea mai adâncă peșteră din lume

Krubera

Peştera Krubera, cunoscută şi sub numele de Peştera Voronya (în limba rusă, “Peştera Ciorii”) este cea mai adâncă peşteră cunoscută de pe Pământ.

Krubera 1

Ea este situată în masivul Arabika, unul dintre cei mai mari munţi de calcar carstic din regiunea Caucazului de Vest din Georgia. Masivul conţine mai multe sute de peşteri, care au început să se formeze odată cu creşterea muntelui, în urmă cu mai mult de 5 milioane de ani.

Krubera 2

Cinci dintre aceste peşteri au adâncimea mai mare de 1.000 de metri; Krubera are 2.197 metri adâncime şi este singura peşteră cunoscută pe Pământ cu adâncimea mai mare de 2.000 de metri.

Krubera 3

Krubera 4

Krubera formează un sistem de peşteri cu 16.058 de metri lungime, din care cea mai mare parte o constituie puţurile de mare adâncime, verticale, care sunt interconectate cu pasaje. Peştera începe în partea superioară a muntelui, la o altitudine de 2.256 de metri, cu o intrare îngustă.

Krubera 5

Krubera 6

Ea este de multe ori foarte îngustă şi a trebuit să fie săpată în multe locuri, pentru a permite trecerea speologilor în siguranţă. În alte locuri, peştera este la fel de mare ca un tunel de metrou.

Krubera 7

La adâncimea de 200 de metri, peştera se împarte în două mari ramuri: Kuybyshevskaya (exploarată până la adâncimea de 1.293 m, în 2008) şi ramura principală (2.197 m adâncime). La adâncimea de 1.300 de metri, peştera se împarte în alte numeroase ramuri.

Krubera 8

Când speologii au început explorarea peşterii, una dintre greutăţile cu care s-au confruntat a fost dată de tunelurile inundate numite “cămine”. Cel mai adânc bazin în care s-au scufundat are 52 m adâncime.

Krubera 9

Peştera este acum o destinaţie foarte apreciată pentru expediţii provenind din mai multe ţări.

(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: Avaxnews)

sursa: dozadebine.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.