Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Graiurile de pe Pământ cu cei mai puțini vorbitori

foto: toptenz.net

Dialectele vorbite de grupuri mici de persoane sunt acoperite in general de catre limbile oficiale ale fiecarei natiuni. Uitarea se aseaza nemiloasa peste ele, in timp ce specialistii in lingvistica se straduiesc sa le pastreze macar in carti. Va prezentam cateva limbi care mai sunt vorbite doar de cateva persoane, potrivit unui top realizat de Pravda.

Ter Sami (2 persoane) – Dupa ce aceste ultime doua persoane vor muri, limba va muri si ea. In prezent, este vorbita de oamenii din partea nodica a Peninsulei Kola din Rusia. Ter Sami a fost unul dintre dialectele eliminare de regimul comunist.

Kayardild (10 persoane) – Desi este vorbita in Insula Bentinck, Australia si in insulele din jur, vorbitorii ei sunt destul de batrani si se pare ca limba se indreapta catre extinctie.

Ume Sami (cca.10 persoane) – Pe cursul raului Ume din Suedia, se mai vorbeste inca acesta limba, insa nimeni nu stie numarul exact de oameni care mai fac acest lucru. Potrivit Blindloop, Noul Testament a fost tradus in aceasta limba in 1775, insa dupa cativa ani nimeni nu a fost in stare sa citeasca traducerea.

Pite Sami (cca. 20 persoane) – Limba este vorbita in tinutul dintre Suedia si Norvegia si face parte din dialectul sami, care nu are o limba oficiala scrisa.
Votic (20 de persoane) – Este mai mult o limba vorbita in Nordul Rusiei, in Ingria si era vorbita de Voti, o populatie locala.

Recent un dialect din India, cel mai vechi dialect din lume, dupa ce ultima pesoana care il mai utiliza a murit.

Potrivit 9AM, Boa Sr vorbitoarea in varsta de 85 de ani a dialectului „Bo” era cel mai in varsta membru al tribului Great Andamanese. Potrivit organizatiei Survival International, in prezent mai traiesc doar 52 de membri ai tribului, estimandu-se ca predecesorii lor au trait acum 65.000 ani in insulele Andama, ceea ce-i face sa fie una dintre cele mai vechi culturi din lume.

sursa: 9am.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.