Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

În timp ce Premierul Cioloș îi dă sus și tare cu strângerea de fonduri, Bendeac lansează un mesaj tranşant despre „Cuminţenia Pământului”

bendeac mihai

Actorul Mihai Bendeac şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la eforturile statului român de a achiziţiona sculptura lui Constantin Brâncuşi, relevând motivele pentru care nu va face o donaţie.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Mihai Bendeac subliniază că nu va dona pentru „Cuminţenia Pământului“, opera pe care Ministerul Culturii speră să o achiziţioneze cu ajutorul unei subscripţii publice naţionale, care se va încheia la finalul lunii septembrie.

Actorul consideră că „Brâncuşi este al francezilor, pentru că îl merită“, iar faptul că s-a născut în România a fost „un ghinion“. În final, artistul atrage atenţia că mai bine ne-am investi resursele în încercarea de a-i păstra în ţară pe tinerii talentaţi care se zbat în mizerie.

„NU DONEZ NIMIC pentru «Cuminţenia Pământului». Mi se pare greţoasă chestia asta cu «Brâncuşi e al meu, al nostru etc.» Brâncuşi, dacă ar fi rămas în România, nu ar fi reprezentat nici 10% din ce reprezintă acum. Brâncuşi e al francezilor. Pentru că îl merită.

Nu o spun eu. A spus-o Brâncuşi. Şi-atunci, nu e de porc să ne fălim cu ceva ce nu e al nostru? De ce e român? Că s-a născut aici? Zona geografică în care te naşti este o întâmplare. Pentru el, a fost un ghinion.

Pe care l-a îndreptat, plecând. Decât să strângem bani ca să ne minţim, mai bine strângem bani ca să ne păstrăm «brâncuşii» de azi, că-i mănâncă ploşniţele prin căminele studenţeşti…“ Amintim că Ministerul Culturii şi-a exercitat dreptul de preemţiune, iar achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi costă 11 milioane de euro, dintre care Guvernul s-a angajat să plătească 5 milioane, urmând ca restul banilor să fie strânşi prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.

Subscripţia publică a reuşit să adune, până în prezent, 562.117 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat recent că îşi pune mari speranţe în teledonul organizat de Televiziunea Română pe 18 septembrie.

Realizată în 1907, în calcar crinoidal, „Cuminţenia Pământului“ este, alături de opere ca „Sărutul“ şi „Rugăciunea“, una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.

În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura Cuminţenia Pământului unui bun prieten de-al său, inginerul Gheorghe Romaşcu.

În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, „Cuminţenia Pământului“ a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României. Abia în 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

sursa: adevarul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.