Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Insecta capabilă să ”invadeze” planeta. A fot descoperită o colonie care măsura peste 6.000 de kilometri

foto: Pinterest

Înfricoșător! Milioanele de furnici ale etiopienilor vor invada lumea. Cel puțin așa spun cercetătorii care au descoperit în Etiopia o specie de furnică, Lepisiota canescens, care prezintă caracteristicile unor specii invazive.

Potrivit digi24, cercetătorii au studiat  comportamentului acestei furnici originare din Etiopia care ar avea potențial pentru a se lansa într-o invazie la scară mondială: „Peste tot nu era decât una și aceeași specie de furnică, Lepisiota canescens. Dar cu adevărat era peste tot”, scrie Magdalena Sorger, de la Muzeul de Științe Naturale din Carolina de Nord, pe blogul ei theantlife.com. „Le-am găsit în păduri, la marginea acestor păduri, pe câmpurile din jur, pe drumurile pavate și chiar în mediul urban, în special în orașul Bahir Dar”, a scris cercetătoarea.

În urma acestor cercetări, experții au găsit mai multe supercolonii, dar cea mai mare se întindea pe nu mai puțin de 38 de kilometri! Cercetătorii americani au studiat genele furnicilor observate și spun că ele au caracteristicile unor specii invazive.

Alarmant este faptul că această specie a început să invadeze parcul național Kruger din Africa de Sud și chiar au blocat timp de mai multe zile activitățile din portul Darwin din Australia, în august 2015.

„Specia pe care am observat-o în această regiune a Etiopiei are tot potențialul pentru a invada lumea. Este important acum să o observăm pentru a o cunoaște mai bine înainte ca ea să ne invadeze”, scrie Magdalena Sorger.

Supercolonie pe 6.000 de kilometri

„Poate că mă înșel, dar eu sunt un pic sceptic în privința pericolului pe care îl reprezintă această specie. Această furnică formează supercolonii de talie mică (38 de km) în comparație cu cele ale furnicilor argentiniene (Linepithema humile). Cea mai mare supercolonie a lor a măsurat peste 6.000 de kilometri. Se întindea de-a lungul peninsulei iberice și a coastei mediteraneene, ajungând în Italia, și număra mii de regine”, subliniază un alt specialist în furnici, Alain Lenoir, de Institutul de cercetări biologice asupra insectelor (IRBI) din Tours, Franța.

Consecințele unei invazii de furnici nu sunt chiar catastrofale pentru om. E suficient să lăsați să cadă trei firimituri dulci și vin coloane întregi de furnici, nu e nociv, doar dezagreabil. Însă furnicile invazive nu lasă nicio șansă altor specii prezente, ceea ce poate să fie o problemă pentru biodiversitate, mai spune cercetătorul francez.

sursa: evz.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.