Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Insula canadiană unde toată lumea trăieşte în afara reţelelor de consum, fără bani

foto: Vancouver Island

Insula se află în apropiere de mai cunoscuta insulă Vancouver (Canada) şi a devenit căminul celor care au decis că se poate trăi şi autosuficient, fără a fi conectaţi la reţeaua de electricitate, la cea de canalizare sau la alte „reţele” de consum specifice modernităţii.

Lasqueti are o lungime de aproape 20 de kilometri şi o lăţime de aproape cinci kilometri; locuitorii săi se bucură zi de zi de izolarea asumată faţă de restul societăţii aglomerate şi sufocante. Pe insulă nu există industrie – de fapt, nu există economie: oamenii trăiesc simplu, modest, folosind pământul pentru nevoile de hrană şi adăpost.

Comunitatea nu are amprentă de carbon şi nu prea are nevoie de bani. Un recensământ din anul 2011 a relevat că pe insulă trăiau 426 de persoane, între care 350 de rezidenţi permanenţi şi 70 de copii.

foto: Improvie – blogger

Potrivit blogului comunităţii, Lasqueti este „o insulă a individualităţilor distincte, cu poeţi, artişti, fizicieni, pescari, horticultori, designeri, muzicieni, autori de cărţi, producători de diverse obiecte (la scară mică), agricultori, consultanţi specializaţi în educaţie, inginerie, păduri şi energii alternative”.

Unii dintre rezidenţii insulei se folosesc de panouri solare, alţii de sobe pe lemn, de mori cu apă sau turbine eoliene, pentru a-şi genera energia necesară vieţii pe insulă, dar sunt şi locuitori care au ales să trăiască fără curent electric. Pe insulă există un bar, o cafenea, un magazin gratuit unde oamenii lasă obiecte şi de unde iau obiecte, fără bani.

Nu există magazin cu legume. Oamenii cresc găini şi îşi cultivă singuri, organic, fructe şi legume. Totodată, caută hrană şi în pădurile insulei. Folosesc toalete care transformă materiile fecale în compost. Nu se face turism pe insulă, deşi este la o oră distanţă, cu barca, de insula Vancouver.

foto: The Golden Scope

Vizitatorii sunt bine-veniţi, însă cu acest sfat: „Indiferent cum decideţi să veniţi aici şi ce speraţi să găsiţi aici, ţineţi minte faptul că Lasqueti nu este un paradis utopic – probabil că nu este nimic din ceea ce credeţi că este – ci doar o insulă mică, relativ izolată, populată de o comunitate restrânsă, bine închegată, de oameni independenţi, excentrici, o insulă cu propria cultură şi identitate.

Veniţi cu mintea deschisă, cu disponibilitatea de a descoperi ceva diferit şi fără aşteptări rigide. Nu vă formaţi o viziune apriorică asupra acestui loc şi asupra felului în care „ar trebuie să fie”. Locul este ceea ce este şi nouă ne place aşa. Dacă veţi rezona cu el, poate vă veţi găsi şi voi locul aici”, spune blogul comunităţii.

sursa: diasporatv.eu

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.