Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Invențiile chinezești care au dus lumea către progres

foto: gyfz.hu

Chinezii sunt faimosi pentru inteligenta si inventivitatea de care dau dovada.  Firi pragmatic si creative, unele dintre cele mai utile inventii le-au fost atribuite acestora.

Multe din obiectele care ne inconjoara au eticheta „Made in China”. Unele dintre cele mai importante invenții, care au asigurat progresul civilizatiilor, provin din China. Marea civilizatie chineza fost una dintre cele mai dezvoltate civilizatii in plan stiintific si tehnologic din lume,si ii  sunt atribuite multe din obiectele considerate azi indispensabile.

Cateva dintre inventii sunt cunoscute drept Cele patru mari invenții, ocupa un loc foarte important in cultura chineza, reprezentand simboluri ale avansului sau tehnologic. Acestea sunt: busola, praful de pusca, hartia si prima presa tipografica. Acestora li se adauga si alte inventii, la fel de importante, precum matasea, roaba, artificiile, zmeul sau seismograful, bacnotele, imprimarea, planorul, precum si multe altele.

Relevant de stiu este ca nicio alta cultura antica nu a contribuit mai mult la progresul umanitatii decat civilizatia chineza.

Praful de pusca

Praful de pusca a fost descoperit in secolul al IX-lea in mod accidental, printre primele lui utilizari fiind artificiile. Ulterior, acesta a inceput sa fie folosit si de militari, prin inventarea primelor grenade. Praful de puscăaa ajuns in Europa in secolul al XIII-lea.

Busola

Prima referinta legata de un instrument magnetic folosit pentru indicarea directiei se afla intr-o carte din anii 1040-1044, din timpul dinastiei Song.

Busola era facuta din roca magnetica. Chinezii au inventat un astfel de obiect pentru a sti incotro e sudul. Spre sfarșitul secolului al XI-lea, apar in carti primele referiri la busolele cu ac magnetic. Acestea erau  diferite de busolele contemporane.

Hartia

La inceput s-a folosit hartia pentru impachetat, iar din secolul al III-lea aceasta a devinit instrument de scris. Incepand cu secolul al VI-lea, au inceput sa foloseasca si hartia igienica. Din timpul dinastiei Tang, hartia e folosita si pentru confectionarea pliculetelor de ceai, cu scopul conservarii aromelor, iar in dinastia Song se emit pentru prima oara bani sub forma bancnotelor de hartie. Odata ce a fost inventata hartia, chinezii au conceput si o modalitate de imprimare, prin intermediul unui bloc din lemn gravat.

Putem presupune ca fara hartie nu am fi avut harti, iar fara harti, cel mai probabil omul n-ar mai fi cutreierat pamantul asa cum a facut-o.

Seismograful

Seismograful este un instrument esential in studierea cutremurelor. chinezii fiind cei care au inventat primul detector de cutremure. Astronomul imperial Chang Heng a gandit primul seismograf din lume, la inceputul secolului al II-lea. Este vorba de un vas din bronz, o opera de arta. Vasul din bronz, cu un diametru de aproximativ 2 metri, era ornat, de jur imprejur, cu capete de dragoni care aveau, in gura, cate o bila de bronz. La baza vasului, in dreptul fiecarui dragon statea cate o broasca cu gura deschisa. In interiorul vasului era un pendul, iar cand acesta era miscat de vibratii mai multe bile cadeau din gurile unor dragoni in cele ale unor broaste, avertizand un seism.

Matasea

China si-a castigat faima in Europa Medievala datorita unor produse necunoscute occidentalilor. Cel mai valoros dintre acestea a fost matasea. Aceasta reprezinta una dintre cele mai vechi inventii chinezesti, metoda prelucrarii materialului produs de viermii de matase existand de aproximativ 4700 de ani. Datorita matasii China a creat legaturi cu multe alte popoare, prin comert, cererea fiind foarte mare.

Portelanul

Acest tip valoros de ceramica, cunoscut pentru frumusetea sa, este originar din China dinastiei Sui (581-618). Tehnica a fost perfectionata ulterior in timpul dinastiei Tang.

Productia de portelan atinge apogeul in timpul dinastiei Song, cand chinezii au construit cuptoare in care incapeau pana la 25.000 de bucati.

Roaba

Reprezinta o alta inventie pentru care trebuie sa ii multumim Chinei. Roaba este un obiect ce a usurat semnificativ munca oamnilor. Roaba apare pe mai multe basoreliefuri si picturi din secolul II. Generalul Jugo Liang este creditat ca fiind inventatorul roabei.

Zmeul

Zmeul este de origine chineza, primul zmeu fiind realizat de filosoful chinez Mo Zhai. Potriv. Dupa o cercetare care a durat trei ani, el a realizat o pasare zburatoare din lemn. Pasarea, insa, a zburat o zi si s-a stricat. Aceasta pasare de lemn este considerate ca fiind primul zmeu.

La inceput, zmeul era folosit in armata la trimiterea de mesaje militare, avand posibilitatea sa zboare la inaltimi mari. In perioada dinastiilor Tang şi Song, acesta a inceput sa fie realizat din hartie, treptat devenind un instrument distractiv.

Medicina traditionala chineza

Aceasta este recunoscuta peste tot in lume. Chinezii au stabilit ca exista o legatura stransa intre sanatate si dieta cu mult timp in urma.  Medicina traditionala chineza are o istorie de peste 3.000 de ani si este parte din cultura milenara chineza, reprezentand un sistem medical al natiunii chineze ce s-a format treptat in cursul indelungat al practicii si al vietii, in urma acumularii si a sintetizarii repetate de cunostinte.

Teoria fundamentala a medicinii traditionale chineze reprezinta sintetizarea teoretica a legitatii vietii omenesti si a schimbarii simptomelor bolilor. Avand o vechime de cateva milenii, medicina chineza antica a evoluat foarte mult, dar si-a pastrat esenta, data de filozofia taoista si confucianista. Boala apare datorita deteriorarii echilibrului dintre cele doua principii fundamentale Yin si Yang.

Intrebuintarea medicamentelor chinezesti are o istorie lunga si joaca un rol important pentru dezvoltarea si prosperitatea natiunii chineze.

Numarul cererilor de brevete de inventie inregistrate in Republica Populara Chineza, in anul 2015, a depasit pentru prima data un milion. Potrivit Oficiului chinez pentru Proprietatea Intelectuala, cifra plazeaza China pe primul loc in lume, in acest domeniu, pentru al cincilea an consecutiv.

Contributia Chinei asupra evolutiei civizilatiei este enorma si cu siguranta numarul epitetelor ce pot sa defineasca maretia acestei tari poate sa fie egalat poate doar de numarul de locuitori ai Chinei.

sursa:chinaro.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.