Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Istoria medicinei! Tratamente PERICULOASE, ce grăbeau moartea pacienților

Medicina a făcut progrese uimitoare în ultimul secol. Cunoștințele medicale au avansat considerabil, iar tehnologia ajută la diagnosticarea mult mai rapidă a bolilor.

Însă lucrurile nu au stat așa în toată istoria medicinei. Din cauza lipsei de informații, medicii le recomandau pacienților tratamente periculoase, care făceau mai mult rău decât bine.

Îți prezentăm câteva tratamente bizare și extrem de nocive din trecut, care demonstrează cât de mult a avansat practica medicală în ultima perioadă.

1. Apa radioactivă, folosită în medicină ca energizant

Este greu de crezut că în secolul XX unii oameni chiar credeau că apa radioactivă poate fi sănătoasă. Și totuși, chiar așa era. Acum un secol, radioactivitatea era ceva nou, iar aplicabilitatea ei în medicină abia începea să fie testată.

De aceea, la acea vreme, o mulțime de companii vindeau produse radioactive. Pandantivele radioactive pentru vindecarea reumatismului sau supozitoarele radioactive pentru eliminarea durerilor erau doar câteva dintre ele.

Un alt leac popular în anii 1900, intrat în istoria medicinei, era RadiThor. Produsul era, practic, apă în care fusese dizolvat radium, rezultând o soluție extrem de toxică. Cei care recomandau RadiThor spuneau că produsul sporește imunitatea și vigoarea și vindecă impotența.

Bineînțeles, produsul „miraculos” făcea ravagii în organism. Ataca oasele și provoca o moarte lentă și dureroasă.

2. Heroina, tratament pentru răceală

La începutul secolului XX, heroina era adesea folosită în medicină. Doctorii o prescriau în mod regulat în caz de răceală, tuse sau diaree. Heroina a fost sintetizată de un chimist englez în 1874.

A început să fie folosită în medicină doar în 1898, când gigantul farmaceutic Bayer a transformat-o în medicament. Testele clinice au demonstrat că heroina e de opt ori mai puternică decât morfina, iar substanța a ajuns să fie prescrisă ca tratament pentru diverse afecțiuni.

Desigur, mulți pacienți au devenit dependenți, dar dependența nu era văzută ca o problemă la acea vreme. Dimpotrivă, vânzările de heroină au crescut spectaculos. Ulterior, din cauza gradului mare de risc, heroina a fost pusă pe lista substanțelor interzise.

3. Mercurul, leac pentru sifilis

O altă substanță infamă din istoria medicinei și de care azi ne ferim este mercurul. Acest element extrem de toxic era folosit, începând cu secolul al XIV-lea și până spre anii 1920, pentru tratarea sifilisului.

Compușii din mercur fie se aplicau direct pe piele, fie erau înghițiți sau injectați. Într-adevăr, ulcerațiile produse de boală păreau a se vindeca sub acțiunea mercurului, dar acest proces de curățire a pielii sifiliticilor era doar o etapă în evoluția bolii. În schimb, pacientul începea să manifeste simptome de otrăvire cu mercur. Printre acestea se numărau dureri puternice, decolorarea pielii, disfuncții ale rinichilor și ale creierului.

4. Trepanația, soluția pentru durerile de cap

Trepanația este cea mai veche intervenție chirurgicală cunoscută în istoria medicinei. Această formă brutală și periculoasă de chirurgie a fost foarte răspândită și practicată din preistorie și până în perioada medievală.

Chiar și în Evul Mediu, trepanația era considerată un leac eficient împotriva multor probleme medicale, precum tumorile, hematoamele, migrenele și epilepsia. Pentru a vindeca toate aceste afecțiunii, medicii din acele vremuri găureau cutiile craniene ale pacienților, bineînțeles, fără anestezie.

De multe ori, pacienții mureau în timpul procedurii sau la scurt timp după ea.

5. Coca, leac universal în istoria medicinei

Frunza de coca a fost folosită în scop medicinal încă din anul 3.000 î.e.n. Incașii mestecau și ei frunzeșe arborelui de coca, iar asta îi ajuta să respire la altitudini foarte mari, unde aerul e mai sărac în oxigen. În 1879, cocaina medicinală a fost extrasă pentru prima oară din frunze de coca.

Substanța a intrat în istoria medicinei datorită psihiatrului austriac Sigmund Freud, care obișnuia să consume cocaină și să o recomande ca tratament pentru depresie și impotență.

La începutul secolului XX, cocaina devenise atât de populară, încât era folosită ca ingredient într-o mulțime de medicamente. Inclusiv populara băutură Coca-Cola conținea, la începuturi, frunze de coca.

sursa: incredibilia.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.