Jumătate de milion de oameni sunt ÎN PERICOL. Suntem la un pas de un DEZASTRU de proporţiile Vezuviului

campi_48276800

Supervulcanul Campi Flegrei, situat sub oraşul italian Napoli prezintă semne că va deveni activ, dar şi că se apropie de un punct critic de presiune, potrivit unui studiu publicat marţi de cercetători, potrivit phys.org.

Supervulcanul Campi Flegrei dă semne de activitate. „Ar fi foarte periculos să erupă”, spun specialiştii, care avertizează că o nouă erupţie ar putea da naştere unui nou con asemănător Vezuviului

Vulcanul Campi Flegrei situat sub oraşul italian Napoli prezintă semne că va deveni activ, dar şi că se apropie de un punct critic de presiune, potrivit unui studiu al cercetătorilor italieni si francezi, care au identificat pentru prima dată un prag dincolo de care creşterea nivelului de magmă sub suprafaţa Pământului ar putea declanşa eliberarea de fluide şi gaze.

Acest lucru ar duce la pătrunderea vaporilor de temperaturi ridicate în rocile din jur, a declarat autorul principal al studiului, Giovanni Chiodini, un cercetător al Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Bologna, Italia.

„În cazul în care sunt încălzite, rocile hidrotermale îşi pot pierde în cele din urmă rezistenţa mecanică, provocând o accelerare către condiţii critice”, a declarat cercetătorul italian pentru AFP prin e-mail. Nu este posibil, în acest moment, să spunem când sau dacă vulcanul va erupe din nou, a adăugat cercetătorul.

În cazul în care ar erupe „ar fi foarte periculos” pentru o jumătate de milion de oameni care trăiesc deasupra şi în apropierea „calderei”, a adăugat Chiodini, folosind numele ştiinţific pentru depresiunea pe care un vulcan o creează, relatează romaniatv.net.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *