Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Leguma redescoperită de agricultorii români, ușor de plantat, rezistentă la îngheț și poate aduce profituri record

foto: stiri.magazinuldecase.ro

O legumă despre care aproape toată lumea a auzit, dar puţini îi mai ştiu gustul, îşi face din nou loc în agricultură românească şi pe mesele noastre.

Napul sau topinamburul, cu aspect de cartof şi gust dulceag, este uşor de plantat, rezistă la îngheţ şi seceta, iar supele, dulceaţă ori chipsurile din napi sunt delicioase. Bogat învitamine, dar şi în inulină, o substanţă care reglează glicemia, – napul este căutat de diabetici şi folosit în dietele de slăbire.

Specialist: „Bulbii de napi se plantează în pământ, se plantează primăvară devreme, sunt foarte uşor de procesat. Este o plantă foarte ieftină, dar care se poate produce în cantităţimari.”
Din comoditate sau ignoranţa, napul a fost lăsat uitării de-a lungul anilor, dar micii fermieri, mereu în căutare de afaceri de nişă, l-au scos la lumina. L-au găsit prin agriculturile altor ţări, unde a fost folosit în situaţii de criză.

Pentru cultivarea unui hectar este nevoie de o investiţie de 5.000 de lei şi se pot produce până la 45 de tone de napi. Tuberculii se îngroapă, iar napii pot fi recoltaţi din noiembrie până în mai. Legumele pot fi ţinute în pământ până la o eventuală comandă.

Constanţa Ştefănescu, Producător: „Este o plantă care nu te chinuie pur şi simplu, nu are dăunători, plus partea de îngheţ ea rezistă până la -50 de grade. Când este cald nu este foarte afectată”

În comună Clinceni din judeţul Ilfov, o familie cultivă napi pe 5 hectare. Au optat pentru această cultură, după o lupta de câţiva ani cu roşiile, zilierii şi reţeaua de distribuţie. Au vrut o legumă simplă şi rezistenţă şi aşa au ajuns la napi. Au obţinut o finanţare europeană de 40 de mii de euro, iar următorul obiectiv este ridicarea unei mici fabrici de procesare.
Alexandra Iancu, Producător:”Îmi aduce un plus de super energie, frunzele au un conţinut mare de fier, din florile lui se obţine un ceai cu gust de nuca.”
Dulceaţă din topinambur este o varianta chiar şi pentru diabetici. Conţine inulină o substanţă care reglează glicemia iar o fabrică din România a făcut un astfel de produs fără zahărpentru că această legumă este suficient de dulce. Un borcan costă 17 lei.

Sursă: stiri.magazinuldecase.ro

1 Comment

1 Comment

  1. Alina

    12 ianuarie 2018 at 6:33

    Cine cumpăra napii? va rog sa-mi raspunde-ti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.