Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Limba vorbește despre sănătatea noastră. Privește-ți limba și vezi dacă ești bolnav!

foto: Salute | PourFemme

Fiecare organ este proiectat pe limba, iar fiecare modificare a acesteia anunta o boala

Limba vorbeste despre sanatatea noastra, fiind un instrument la indemana pentru diagnosticarea rapida si usoara a starii fiecarui organ. Nu trebuie decit sa ne privim limba in oglinda si sa cunoastem semnele diferitelor afectiuni pentru a identifica problema de care suferim.

Metoda e folosita din vechime si n-a incetat sa fie o buna metoda de diagnosticare nici astazi. Totul se bazeaza pe faptul ca acest organ, cu ajutorul caruia putem rosti cuvinte articulate, contine apa, electroliti, mucus si enzime, fiind astfel extrem de sensibil, fiecare schimbare in aspectul lui reflectand schimbari ale starii de sanatate. In medicina chinezeasca, limba este o harta a organelor interne. Iata cum ne putem orienta pe aceasta harta a sanatatii.

Zone corespunzatoare organelor interne

Medicina traditionala chinezeasca diagnosticheaza si dupa limba, aspect, tinuta, glas, calitatea pulsului, palparea abdomenului si a spatelui. Dintre aceste aspecte, limba este cea mai usor de diagnosticat.

Limba e considerata o oglinda a trupului si a sufletului. Asemeni talpilor, palmelor, irisului, limba ne spune totul sau aproape totul despre perturbarile interne. Diagnosticarea se face de obicei dimineata, la prima ora, pe stomacul gol si inainte sa ne spalam pe dinti. De asemenea, nu trebuie sa fim sub tratament cu antibiotice, anticonceptionale sau alte medicamente care pot modifica aspectul limbii si, astfel, sa influenteze diagnosticul. Limba se examineaza intotdeauna la lumina naturala, pentru ca lumina incandescenta sau fluorescenta ii schimba aspectul. Observarea limbii inseamna cercetarea formei, structurii, culorii, petelor si a diferitelor striatii care apar. Fiecare anomalie indica disfunctia unui anumit organ.

O limba normala, care iti spune ca esti sanatos, ar trebui sa fie roz, fara decolorari sau urme ale dintilor, cu un strat care arata ca secretiile salivei sunt cele corespunzatoare. Limba este o harta impartita in cinci zone. Varful apartine focului, zona imediat urmatoare-metalului, lateralele sunt guvernate de lemn, centrul corespunde pamintului, iar partea cea mai indepartata-apei. In varful limbii putem gasi informatii despre sistemul cardiovascular. Focul corespunde inimii si intestinului subtire, dar si emotiilor.

Stresul si anxietatea vor fi tradate de o culoare rosie si de pete sau crapaturi in aceasta regiune. Un varf al limbii prea fierbinte inseamna hiperactivitate in zona cardiaca, cauzata de stres si tensiune. Lateralele limbii sunt mesagerii sanatatii ficatului si a vezicii biliare. Urmele dintilor in aceasta regiune denota probleme la nivelul ficatului. Uneori pot aparea pete albastrui-verzui care, cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat indica probleme mai serioase. Cele rosii sunt semne ale lipsei de energie, disconfortului, ale unui abdomen prea proeminent, in plina expansiune, care impune o vizita la specialist. In 7 din 10 cazuri, poate fi vorba chiar despre cancer la ficat sau ciroza.

Cand suntem raciti, limba e rosie

Zona imediat urmatoare varfului limbii se ocupa de sistemul respirator si imunitar. Cand aceasta regiune se inroseste sau cand apar pete rosii este vorba, cel mai probabil, de infectii respiratorii care urmeaza sa se instaleze. Paloarea in aceasta regiune inseamna un sistem imunitar slab. In cazul anumitor infectii fungice ale plamanilor, apare un strat negru care acopera aceasta zona, care poate semnala si leziuni ale plamanilor. Centrul limbii se afla in strinsa legatura cu functionarea stomacului, splinei si pancreasului, tradand problemele sistemului digestiv. In cazul arsurilor la stomac apar roseata si mucus galbui in centrul limbii. Schimbarile subtile de culoare din aceasta regiune indica probleme digestive in faza incipienta. In spatele limbii, de afla zona corespunzatoare rinichilor. Tot aceasta zona raspunde si de sistemul hormonal si de glandele sexuale. Un strat dens galbui, in cazul femeilor, reprezinta o probabila infectie a vezicii urinare. Culoarea limbii este cel mai usor de observat. Astfel, limba rosie indica faptul ca temperatura corpului este mare sau ca organismul este deshidratat. Limba este rosie si la cei cu hipertensiune. Cand nuanta limbii se inchide, ajungand la purpuriu, temperatura corpului este prea ridicata, ceea ce semnaleaza inflamatii, infectii sau hiperactivitate la nivelul anumitor organe, in functie de zona colorata intens. Rosul indica si o deficienta nutritionala, anemie sau o carenta de acid folic, vitaminele B12 sau B13. In medicina tibetana, o limba rosie au cei cu febra. Cand este de un rosu foarte pal si substanta alba este groasa si alba, organismului ii este foarte frig. Digestie proasta si splina dereglata inseamna limba palida, iar daca fata si buzele sunt foarte palide e vorba de o deficienta a sangelui, posibil anemie. Cand substanta alba este cojita, iar limba e rosie, fluidele corpului sunt insuficiente. Lipsa de miscare duce la o limba foarte rosie sau la stagnarea sangelui in corp, poate chiar la nivelul inimii, daca persoana are o boala cardiovasculara.

Limba alba inseamna digestie proasta

Este absolut normal ca la suprafata limbii sa existe o pelicula albicioasa subtire, dar cand ajunge galbena sau alb mat, poate fi un semn de infectii sau boli bacteriene sau probleme cu rinichii si intestinele. Limba de culoare alburie este, de fapt, acoperita cu un strat de substanta straina, ceea ce face dificila miscarea ei in cavitatea bucala si impiedica regenerarea celulelor mucoasei bucale. Acest lucru se observa deseori in urma episoadelor de febra provocate de o rinofaringita sau de o gripa, dar poate sa corespunda si cu tulburari digestive de genul gastroenteritelor. Pentru a remedia situatia este suficient sa se efectueze un raclaj al limbii cu ajutorul unei periute de dinti. O limba prea alba poate anunta si o infectie cu candida. Limba de culoare neagra apare astfel atunci cand papilele gustative se alungesc si capata o tenta intunecata. Nu este un fenomen dureros, insa de obicei limba de aceasta culoare este viscoasa, incarcata. Nu trebuie confundat acest aspect cu o micoza, deoarece pigmentatia anormala este deseori determinata de abuzul de antiseptice, de consumul de antibiotice sau de fumat. Limba neagra este semnul acumularii in exces a bacteriilor in cavitatea orala. Acesta este rezultatul fumatului excesiv, dar si al unei igiene orale necorespunzatoare. De asemenea, suprafata neagra a limbii arata un consum insuficient de fibre, fructe sau legume. Se recomanda curatarea energica a limbii, pentru a permite descuamarea papilelor. Cand culoarea limbii este prea deschisa, de la roz la alb, indica raceala, lipsa energiei si functionarea necorespunzatoare a anumitor organe. Persoanele cu un sistem imunitar slab, cauzat de chimioterapie sau oboseala cronica, au o astfel de nuanta a limbii. La cineva care are valorile fierului scazute, limba ar putea avea un aspect catifelat si decolorat. Oricine bea cafea, fumeaza sau mesteca tutun poate avea limba de culoare maronie.

Indicii de pe limba

– limba pala: raceli frecvente, probleme ale articulatiilor si rinichilor

– limba rosie: durere, inflamatie, colon iritabil, alergii

– limba foarte rosie: stadiu avansat de febra

– limba purpurie: circulatie slaba, sindrom premenstrual, oboseala

– limba fara vlaga, moale: digestie deficitara, membre dureroase

– varful limbii rosu: stres, probleme de circulatie

– limba cu crapaturi: deshidratare, epuizare, febra

– limba „spinoasa”: inflamatie a ficatului, deficienta de vitamina B

– invelis alb, gros: digestie lenta

– invelis galbui gros: probleme digestive, constipatie

– invelis galbui subtire: probleme la plamani.

Crapaturile indica organul bolnav

Daca limba este umflata, atunci poate fi vorba de o infectie in git, o dereglare a tiroidei sau chiar cancer. Persoanele care sufera de sindromul Down au limba ingrosata. O limba umflata si pufoasa denota colesterol, grasime. Atunci cand pe limba se vad semne ale dintilor inseamna ca exista un deficit de energie al splinei, ceea ce poate duce la oboseala, senzatie de frig si diaree. Crapaturile pe limba indica o problema la organul corespunzator acelei zone. O brazda dreapta pe mijlocul limbii anunta afectiuni ale coloanei vertebrale. Daca linia se fringe linga radacina limbii, suferintele sunt in regiunea inferioara a coloanei, iar linga varf, problemele sunt localizate in regiunea cervicala. Crapaturile mai pot sugera exces de caldura in organism sau ca persoana nu bea suficiente lichide. Daca limba e crapata pe varful limbii, inima nu functioneaza corect. Limba cu pete are de fapt mici depozite de culoare alba raspandite pe suprafata limbii, insa acestea dispar daca sunt razuite. Poate fi vorba despre afte sau o micoza generata de ciupercile din familia Candida, care pot aparea ca urmare a unui tratament cu antibiotice. In asemenea cazuri, cel mai bine ar fi sa se mearga la medic, acest tip de candidoze se vindeca usor prin tratament cu antifungice. Petele albe pot insemna si lipsa unei igiene orale corespunzatoare, halena, deshidratare sau febra. Astfel de pete, cunoscute si ca „leucoplazie”, pot aparea inaintea cancerului sau mai pot fi semnul sifilisului. Petele mari indica modificari hormonale sau o alergie, diabet, precum si afectiuni ale pielii. Aceste pete apar mai des la femei.

Ulceratii si vezicule

Ulceratiile situate de jur-imprejurul limbii, cu afte albe, cu margini foarte rosii, rotunde si regulate, nu trebuie confundate cu un inceput de cancer, care se caracterizeaza prin umflaturi mici, tari, iesite in relief. Durerea pricinuita de asemenea afte este indepartata cu aspirina sau solutie pe baza de rubarba. Aftele se dezvolta mai ales la persoanele care manifesta predispozitii genetice, la care se adauga si alti factori de risc cum ar fi: o raceala, febra sau consumul de citrice in exces, ori muscarea limbii. O ulceratie sau afta se vindeca in mod normal in cel mult 10 zile. Leziunile care nu dispar nici dupa aceasta perioada si par sa se inrautateasca, ar putea fi un semn de cancer oral si ar trebui analizate cat mai urgent de catre medic. Limba care este acoperita cu vezicule care se erodeaza, eliberand o substanta alba, indica faptul ca este vorba despre un inceput de infectie cu virusul herpesului. Problema este si dureroasa, putand fi insotita de febra. Ulterior tratamentului, pot aparea recidive sub forma unor complicatii febrile, in special in zona buzelor si a boltei palatine. Daca basicutele sunt in apropierea varfului limbii si sunt spumoase, e vorba de o bronsita, daca sunt maronii, e pneumonie. Limba deviata este semn de accident vascular cerebral, trecu sau viitor. Cand pe margini apar scobituri, de parca limba ar fi muscata, este cazul unei absorbtii defectuoase a substantelor nutritive in intestine. Starea stratului de protectie („glazura”) de pe limba poate genera indicii utile in diagnoza. In mod normal, este foarte subtire si albicioasa. Un galben pal spre radacina limbii poate fi de asemenea apropiat de normal. Apectul defectuos al glazurii reapare in citeva ore, chiar daca limba a fost curatata. Supraponderalii au o glazura galbena si groasa, cei care mananca picant o vor avea uscata si galbena. Glazura cojita sau inexistenta semnifica deficienta severa a a rinichilor, mai ales atunci cand culoarea limbii este rosie si limba crapata. O limba incarcata indica intotdeauna toxine in tubul digestiv: daca e incarcata inspre radacina, toxinele sunt in intestinul gros, la mijloc – in intestinul subtire si stomac. Daca limba e incarcata la radacina, iar zona albicioasa are forma literei U, e vorba de o iritare a intestinelor. Daca depozitul lingual este subtire, afectiunea este localizata la suprafata, fiind usor de tratat.

Venele de pe dosul limbii

Forma limbii este si ea importanta. O limba normala nu este foarte groasa, nici prea subtire, este neteda si nu prezinta crapaturi. Daca e firava, exista o deficienta a sangelui sau o deshidratare. Daca e alungita, persoana are probleme emotionale, iar cand e stresata, partile laterale sunt curbate in sus. In mod normal, limba trebuie sa aiba un aspect de carne proaspata, fara amprente dentare. Cauzele limbii incarcate: candidoza, reflux gastro-esofagian, deshidratare, SIDA, fumat, probleme hepatice sau biliare, respiratie pe gura, alergii, sarcina, sifilis, consum excesiv de guma de mestecat, deficiente ale florei intestinale, insuficienta renala cronica, probleme dentare, consum de alcool, constipatie, intoxicatie cu mercur, piercing. Partea de sus a limbii este acoperita cu papile filiforme alcatuite din cheratina (aceeasi proteina care formeaza parul), acestea nu sunt cu adevarat fire de par, chiar daca seamana putin cu acestea. In conditii normale, nu sunt observate, dar exista anumite situatii in care acestea se alungesc oferind aspectul de limba paroasa. Cauza poate fi infectiile bacteriene, administrarea de antibiotice sau senzatia de gura uscata. Prezenta unor leziuni pe limba poate semnala debutul anumitor boli. Aspectul venelor de pe dosul limbii poate da si el informatii despre circulatia sanguina. Cu cat venele sunt mai mari, umflate si ingrosate si cu cat acestea avanseaza mai mult spre varful limbii, cu atat circulatia la nivelul inimii este mai ingreunata. Astfel aparitia unui in infarct poate fi prevazuta cu saptamini de zile inainte de a se produce.

Dintii si gingiile

Gingiile inflamate arata ca exista o inflamatie, posibil la nivelul sistemului cardiovascular. Bolile care pot fi astfel semnalate sunt diabetul de tip 2, dementa si afectiuni ale inimii. Dintii tociti sunt semnul unui reflux gastric. Acest lucru poate afecta vorbirea si modul de hranire. Daca dintii sunt sensibili la rece, cald sau dulce, acesta este semnul retragerii gingiilor. Respiratia urit mirositoare arata faptul ca persoana nu se spala pe dinti, dar poate fi si semnul unor boli ale gingiilor. Daca mirosul seamana cu cel al amoniacului, atunci poate fi o afectiune a rinichilor. Aparitia cariilor nu este intimplatoare, acestea anuntand anumite afectiuni. Astfel, cariile nu sunt numai boli ale dintilor, ci si semnele maladiilor mai grave. Cariile aparute pe maxilarul superior la incisivi anunta boli cardiovasculare, pe canini, afectiuni pulmonare si ale cailor respiratorii, la premolari, boli ale sistemului nervos si endocrin, iar pe molari, boli de stomac, hepatobiliare si endocrine. Cariile care se fac pe maxilarul inferior indica afectiuni genitale, daca apar pe incisivi, afectiuni renale pe canini, boli ale intestinului gros si ale intestinului subtire pe premolari, afectiuni hepatobiliare, endocrine si ale splinei pe molari. Atunci cand va examinati cavitatea bucala, trebuie sa stiti ca nu toate afectiunile manifesta semne la nivelul limbii. Iar dupa 15 secunde, culoarea acesteia se schimba. Deci observati ceea ce e important in numai 15 secunde.

Cum sa ai o limba sanatoasa?

– spala-te pe dinti de doua ori pe zi

– rezolva problemele dentare (carii, infectii, stomatite)

– bea zilnic doi litri de lichide

evita alcoolul si tigara

rezolva constipatia

curata limba cu o lingurita sau cu periuta de dinti

renunta la piercing (asociat deseori cu infectii)

sursa: ziare.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.