danez-arab

Un număr mare de europeni care au luptat în Siria și Irak alături de organizația teroristă Stat Islamic s-ar putea întoarce acasă în următoarea perioadă. Este avertismentul experților antitero. Aceștia spun că înfrângerile suferite de organizația teroristă în ultima perioadă i-a demotivat pe o parte simpatizanți.

Pe de altă parte, unii dintre ei s-ar putea întoarce în țările europene de unde au plecat și să pună la cale noi atentate teroriste. Autoritățile nu sunt încă pregătite să facă față acestui pericol.

Organizația teroristă Stat Islamic a pierdut 60% dintre teritoriile ocupate în Irak și 30 de sută din zonele controlate în Siria în ultimii doi ani. A rămas și fără o parte însemnată din veniturile obținute prin vânzarea ilegală de petrol.

În aceste condiții, cei 15 mii de luptători străini aflați acum alături de jihadiști se gândesc la întoarcerea acasă. Un sfert dintre ei sunt europeni și aici ar putea să pregătească noi atentate. Cum a fost și cazul celui din vară când un francez de origine tunisiană a intrat cu camionul în mulțimea ce privea artificiile de Ziua Franței pe promenada de la Nisa. 86 de oameni au murit atunci, inclusiv doi români.

Experții în lupta împotriva terorismului spun că autoritățile sunt nepregătite pentru întoarcerea în Europa a celor care au luptat de partea ISIS.

Specialiștii de la Centrul de Luptă Împotriva Terorismului de la Haga cred că 30 la sută dintre cei 5.000 de europeni plecați în Siria și Irak ar putea ajunge acasă anul viitor. Cei mai mulți vor reveni în Belgia, Franța și Olanda. Planurile lor sunt aproape imposibil de urmărit.

Altă problemă care îi face pe agenții anti-tero să nu doarmă noaptea este faptul că nu au date despre zece mii de europeni și rezidenți de pe continent care au format în Siria și Irak armata de străini a ISIS, scrie activenews.ro.