Connect with us

Hi, what are you looking for?

Știință

Un român susține că a creat sistemul de operare care va înlocui Windows-ul american

Kogaion Linux

Kogaion Linux, care este un sistem software de distribuție produs în România, poate deveni cheia IT-ului din țara noastră, acesta având calități care pot duce la înlocuirea sistemelor americane de software. Milioane de euro pot fi economisite ca urmare a folosirii GRATUITE a acestuia.

„Kogaion“, muntele sacru al Dacilor, devine astfel inspirație și pentru universul fără margini al informaticii. Numele Kogaion a fost dat programului de Ionel Busuioc, unul dintre membrii echipei care lucrează la el.

Ştefan Cristian Brinduşă, un tânăr informatician din Bistrița Năsăud, în vârstă de 25 de ani, este cel care a pornit, anul trecut, distribuția inițială a noului software care a revoluționat lumea IT-ului. De atunci, programul se află în testare la Universitatea Politehnică din București, fiind cooptați specialiști IT din toată țara. Kogaion Linux a fost creat pentru a fi folosit în administraţia publică, în învăţământ, fiind livrat gratuit. Programul este foarte rezistent în fața viruşilor şi este mai puţin expus la atacurile cibernetice, are aceleaşi funcţii ca orice sistem de operare, cu browsere pentru căutarea pe internet și diferite aplicaţii. Aproximativ 39.000 de programe sursă pot fi instalate în acest sistem de distribuție.

kogaion-banner-620x264

“Echipa a realizat şi Argent Linux, un sistem pentru servere care ar putea fi folosit în domenii unde este nevoie de securitate informatică maximă.” (greateconomy.ro)

Kogaion poate să înlocuiască cu succes sistemul Windows, fiind chiar mai simplu de utilizat decât acesta. Argent este dedicat administraţiei publice, fie că este vorba despre zona fiscală, de servicii, informaţii sau chiar armată, se precizează în adevarul.ro.

Ştefan Brinduşă a fost recrutat încă din timpul facultății de corporația Hewlett-Packard (HP). În prezent este administrator de servere, developer şi programator la compania americană cu sediul în România.

Despre acest program, informaticianul spune: „Kogaion va rămâne gratuit permanent, dar Argent va avea şi o versiune plătită pe viitor, noi aşa plănuim. În cinci ani, să zicem, Argentul l-aş vedea în administraţia publică, la toate nivelele. Ar reprezenta o economie de peste 5 milioane de euro, bani daţi degeaba de instituţii doar pentru licenţele Windows, un sistem care încă nu a rezolvat problema viruşilor. În Argent văd un succes internaţional. Suntem priviţi de către comunităţile de dezvoltatori ca un proiect cu potenţial enorm“, a declarat Stefan pentru ziarul adevărul.

Pe site-ul companiei inființate de Ştefan Brânduşa scrie (Rogentos.ro):

„Rogentos Linux Group este primul grup românesc ce a pornit dezvoltarea sistemelor de operare derivate din Gentoo și pe tehnologiile adiacente și aferente acestora.

Rogentos Linux Group își propune să dezvolte sisteme de operare cu tehnologie Gentoo numite Kogaion, Argent Linux și ArgOs.

Kogaion reprezintă o variantă Desktop care are ca și țintă principală utilizatorul cotidian de GNU/Linux.

Modulele Server sunt vizate de sistemul denumit Argent Linux. Acesta se afla încă în dezvoltare, fiind nepublicat și utilizat momentan doar de dezvoltatori. De asemenea, ținta prioritară a sistemului Argent este securitatea națională și cibernetica.

Dispozitivele de tip ARM prezintă un suport și o atentie aparte din partea noastra prin tehnologiile oferite de Argos.”

Autor: Mădălina Corina Diaconu

Surse: greateconomy.ro, tvr, playtech.ro, adevarul.ro

Articol relatat de portalul cunoastelumea.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.