Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Marele Sinod Ortodox din Creta: rezumatul ultimilelor evenimente

Sinaxa geneva

Dupa cum ati fost informati in editiile noastre anterioare de stiri, in Duminica Cincizecimii, în Catedrala Mitropolitană Sfântul Mina din Heraklion, Creta, a fost oficiata Sfanta Liturghie, de catre Patriarhul Ecumenic Bartolomeu , președintele Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, alaturi de Întâistătătorii prezenti la Sinod, din partea unora dintre Sfintele Biserici Ortodoxe.

Cu o zi inainte de aceasta, Consiliul Municipal – Kissamos, i­a conferit Patriarhului Romaniei ­ si, de asemenea, tuturor celorlalti Intaistatatori de Biserici Ortodoxe prezenti la Sfantul si Marele Sinod din Creta ­ titlul de cetățean de onoare al orașului Kissamos, in cadrul unui eveniment desfasurat la centrul multicultural Tsatsaronakeio, al Mitropoliei de Kissamos, dupa cum raporteaza Agentia de stiri Basilica.

In dimineata zilei de 20 iunie 2016, s­a defasurat sesiunea inaugurală a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, prilej cu care „Patriarhul Ecumenic a prezentat scrisorile venite din partea Patriarhilor Antiohiei și Moscovei, ca răspuns la invitația Întâistătătorilor ortodocși prezenți în Creta adresată celor patru Întâistătători care au anunțat absența de la lucrările Sfântului și Marelui Sinod.

Cei doi patriarhi, au reafirmat faptul că se află în imposibilitatea de a participa, dar au transmis că îi însoțesc pe cei prezenți la Sinod cu rugăciunile lor” ­ se arata intr­un raport al Patriarhiei Romane. „A urmat cuvântul de deschidere a Patriarhului Bartolomeu, președintele Sfântului și Marele Sinod, în care a evidențiat scopul principal al Sinodului, care este mărturisirea unității Bisericii prin Sfintele Taine.

În cuvântul rostit, Patriarhul Bartolomeu a apreciat propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, de a întruni periodic sinoade comune ale Bisericilor Ortodoxe Autocefale”. La randul sau, „Patriarhul României a atras atenția asupra faptului că sinodalitatea și concelebrarea panortodoxă exprimă unitatea întregii Ortodoxii, pe când sinodalitatea la nivel local a Bisericilor autocefale exprimă libertatea lor administrativă și pastorală.

Sinodul nu trebuie să formuleze noi dogme sau sfinte canoane noi, ci trebuie să aibă o semnificație pastorală și misionară actuală, pentru a mărturisi iubirea lui Hristos pentru Biserica Sa și pentru întreaga umanitate” ­ a precizat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. In data de 18 iunie, Preafericitul Părinte Teodor al II­lea, Patriarhul Alexandriei, a oficiat Sfânta Liturghie, la Biserica Buna Vestire din localitatea Kissamos, Creta, alaturi de Patriarhul Ecumenic si de Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale prezenti la Sfantul si Marele Sinod.

Anterior, la Mănăstirea Maicii Domnului Povăţuitoarea – Gonia, din Kolymbari, Creta, a fost oficiată o rugăciune în deschiderea lucrărilor ultimei sinaxe a Întâistătătorilor, de dinaintea Sfântului şi Marelui Sinod, ocazie cu care a fost finalizat Mesajul istoric al Sinodului. Mesajul, care urmeaza sa fie prezentat la finalizarea lucrarilor Sfantului si Marelui Sinod panortodox din Creta, este un mesaj adresat intregii lumi si care, conform participantilor la Sfantul si Marele Sinod, „poate fi un text istoric”.

sursa: lonews.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.