Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Mesajele captate din spațiu, provenite de la miliarde de ani lumină. Unul dintre ele se repetă la fiecare 10 secunde

O echipa internationala de cercetatori, folosind telescopul radio CSIRO Parkes din Australia, a receptionat un flux misterios, provenit de la miliarde de ani lumina.

„Intr-un studiu recent in cautare de pulsari, am descoperit o transmisie radio de patru milisecunde la doar 40° de la planul galactic. Proprietatile eruptiei de unde radio indica faptul ca ea este mai degraba de natura celesta, decat terestra”, explica savantii in lucrarea lor.

Echipa a declarat ca stralucirea si distanta sugereaza ca sursa este la o distanta cosmologica ce corespunde jumatatii varstei Universului. Eruptiile energetice indica faptul ca ele provin dintr-un eveniment extrem astrofizic, ce poate implica stele neutronice sau gauri negre.

Descoperirile au indicat catre niste evenimente extreme ce au implicat cantitati enorme de energie ca sursa a exploziilor de unde radio, „conform lui Dan Thornton, student doctorand la England’s University of Manchester si Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation.”

O singura explozie de unde radio cu sursa necunoscuta a fost detectata in afara galaxiei noastre, cu aproximativ 6 ani in urma, insa nimeni nu a putut spune cu certitudine ca evenimentul a fost real, asa ca ultimii 4 ani au fost folositi pentru cercetarea unor alte explozii de acest tip, foarte scurte emisii de unde radio. Lucrarea descrie 4 alte asemenea explozii, indepartand orice urma de indoiala in ceea ce priveste veridicitatea lor.

„Exploziile de unde radio dureaza numai cateva milisecunde si cea mai indepartata sursa detectata se afla la cateva miliarde de ani lumina distanta.”

telescop1

In mod surprinzator, descoperirile – studiul a cercetat o portiune minuscula a cerului – sugereaza ca ar trebui sa existe cate un semnal de acest fel la fiecare 10 secunde.

„Explozia nu dureaza decat o zecime dintr-un clipit de ochi. Cu telescoapele actuale trebuie sa avem noroc ca sa privim exact in punctul respectiv la momentul potrivit. Insa daca am putea privi cerul cu „ochi radio”, atunci am vedea sclipiri la tot pasul pe cer, in fiecare zi”, spune directorul Max-Planck Institute, coautor si profesor la Manchester, Michael Kramer.

Profesorul Matthew Bailes, de la Swinburne University of Technology din Melbourne, crede ca originea acestor explozii pot fi stelele netronice, cunoscuti si sub numele de „magnetari”.

„Magnetarii pot ejecta intr-o milisecunda mai multa energie decat soarele nostru in 300.000 de ani si sunt primii candidati pentru sursa exploziilor”, spune el.

Cercetatorii au declarat ca rezultatele studiilor lor vor oferi noi moduri de a descoperi proprietatile spatiului dintre Pamant si locul unde are explozia.

„Inca nu suntem siguri ce creaza spatiul dintre galaxii, asa ca vom putea folosi aceste explozii radio ca proba pentru intelegerea mai profunda a unora dintre partile Universului despre care nu stim nimic”, spune Dr Ben Stappers, un alt cercetator de la Manchester’s School of Physics and Astronomy.

„Incepem acum sa il folosim pe Parkes si alte telescoape similare, precum Lovell Telescope de la University of Manchester, pentru a cauta aceste explozii in timp real.”

sursa: noulpamant.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.