Părintele Arsenie Boca a realizat picturile din interiorul Bisericii Drăgănescu începând din anul 1968, timp de aproape 15 ani, iar primul tablou bisericesc pe care l-a creat a fost chiar Scena Învierii.

În fresca inundată de lumină, a fost înfăţişat Iisus Hristos ridicându-se din mormânt, într-o lucrare artistică deosebită, susţin specialiştii, care a stârnit fascinaţia privitorilor.

Iisus apare cu un trup transfigurat, diafan, acoperit cu o mantie albă şi strălucitoare, ridicându-se din mormânt. Părul îi este de culoare deschisă, iar chipul îi este înconjurat de o aură aurie.

Este astfel descrisă de teologul Nichifor Crainic, într-o scrisoare din 1971: „Mica biserică de la Drăgănescu are norocul să simtă pe zidurile ei zugrăvite predicile fierbinţi, pe care miile de oameni le ascultau la Sâmbăta de Sus. E o pictură nouă ca şi predica de atunci. Nimic întunecat în această primăvară care îmbracă cu plai înflorit bolţile bisericii. E o lumină de tonuri deschise către lume, ca spiritul şi chipul Mântuitorului coborât să ne aducă lumina de sus, ce iradiază din pictura Sfinţiei Tale. E un stil nou, e o pictură nouă, după viziunea nouă pe care o porţi în suflet”, scria Nichifor Crainic.

Scena Învierii are în fundal lumea în flăcări. „Soarele întunecat, norii de praf şi de fum, blocurile zgârie-nori ori cuprinse de văpaia de foc sunt schiţate în roşu aprins şi portocaliu de zugravul inspirat. Care ar putea fi mesajul acestei reprezentări? De ce Apocalipsa în spatele Invierii? Parintele Razvan Petcu ne explică: Lumea care nu crede în Înviere va arde. Învierea este temeiul Judecăţii de Apoi”, informa Revista Ortodoxă, periodic al Episcopiei Giurgiului, într-un documentar dedicat picturilor realizate de părintele Arsenie Boca.

Au trecut mai bine de un sfert de secol de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop.

sursa: adevarul.ro