La Zhangye Danxia, formele de relief geologice din Parcul din Gansu, China, fac turistii sa se inghesuie pentru a vedea versiunea chineza a Marelui Canion: formatiunea muntoasa din straturi dense de minerale si roci, care sunt striate ca o felie de tort, dealurile si vaile numeroase sunt fantastic colorate in rosu, galben, portocaliu, verde, alb, gri deschis, gri si alte culori, ca si cum ai intrat intr-un colt rupt din paradis.
Acest amestec de culori uimitoare creaza un peisaj ireal, in aceasta regiune indepartata din nordul Chinei. Ca sit inscris de curand in Patrimoniului Mondial UNESCO, Danxia a devenit mult mai popular in aceste zile decat a fost cu doar cateva decenii in urma, mai ales odata cu dezvoltarea turismului din lumea intreaga.
Danxia a fost cartografiata de arheologii chinezi in anii 1920 si ’30, si a ramas relativ necunoscuta in afara regiunii. ( “Danxia” este numele unui tip de roca, ” Zhangye ” fiind denumirea acestei locatii deosebite).Ea a primit protectie ca patrimoniu al UNESCO in 2009 , si, desi Gansu este fara iesire la mare si cu o populatie mult mai mica decat cele mai multe provincii estice, ea nu a fost imuna la dezvoltarea rapida a vecinilor sai, fie numai si prin boom-ul in turism, care reflecta acest lucru. Arata aceste locuri din Danxia si in realitate la fel ca in fotografiile de prezentare? Nu chiar, multe sunt supuse la un pic de photoshop post-vacanta, afirma cei care le-au publicat. Dar realitatea nealterata este la fel de uimitore.
Iata concluzia specialistilor de la Google Earth, cum a ajuns Danxia sa fie ce este astazi din punct de vedere geologic si vizual. Maiestuosul relief Danxia (Muntii curcubeu) din orasul Zhangye este opera de arta cea mai uimitoare a naturii. Peisajele sale spectaculoase, formele neobisnuite si amestecarea perfecta de culori stralucitoare alcatuiesc unul dintre cele mai frumoase peisaje din lume. Formatiunile Danxia din Zhangye si dealurile sale acopera aproximativ 300 de kilometri patrati. Chiar si pentru puternica Mama Natura, creearea acestei opere de arta nu a fost usor de realizat. A fost nevoie de 24 milioane de ani de migala pentru stabilirea unor depozite de minerale pentru a forma aceste roci. Procesul seamana cu turnarea de diferite culori de nisip intr-un borcan. De-a lungul timpurilor grele, aceste straturi au fost comprimate in stanca si apoi o unda usoara si inimaginabil de lenta de coliziune dintre falia Indoaustraliana si falia tectonica Eurasia au realizat aceste ondulatii magnifice pentru a completa efectul. Astfel coloritul extraordinar este rezultatul secolelor de activitate tectonica si al eroziunii.
Caracterul acestor munti este unic in China, ei au fost nominalizati de ” China National Geographic “ pe pozitia 7 la cele mai uimitoare forme de relief din tara. Aceste peisaje au primit numele de “China Danxia” si sunt influentate de forte endogene cat si de forte exogene, conform editorialului. Danxia nu este singurul caz de astfel de formatiuni de roca colorata viu. Exista o serie de exemple similare in America de Nord. De exemplu, exista Range Spectrum in Columbia Britanica: spectrul este parte dintr-un „stratovulcan” sau vulcan conic, care a fost creat prin suprapunerea unui strat peste alt strat de lava, piatra ponce, cenusa si minerale, creand un pic efectul de felie de tort stratificat, similar cu cel de la Danxia.
Mai la sud, spre Statele Unite ale Americii, se afla Chilcotin Plateau, de asemenea, cunoscut sub numele de Rainbow Gama . Acest platou este rezultatul activitatii unui vulcan imens (19 km latime!) si care este in mare parte alcatuit dintr-un tip de roca numit Peralkaline (compusa din putin aluminiu si mai mult sodiu si potasiu, o roca care da nuantele vibrante acestui platou.) Totusi, niciunul din aceste locuri nu egaleaza liniile unice perfecte de Danxia, de minerale si roci din provincia chineza Gansu. Aceste peisaje incredibile arata ca si cum ar fi fost pictate prin zdrobirea pensulei pe panza unui pastel al unei opere de arta impresionista. Cum ai putea sa crezi ca esti intr-o realitate, cand te plimbi pe acolo? Doar reevalundu-ti limitele imaginatiei.
sursa și foto: aflati.ro