Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

O comoară a României – Peștera Movile. A fost izolată de mediul exterior aproximativ 5,5 milioane de ani

s604x0_pestera_movile12

Romania are inca un motiv de mandrie si acesta este o pestera care este considerata de catre cercetatorii din intreaga lume ca fiind una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului trecut.

Pestera Movile, descoperita de romani in anul 1986, a fost izolata de mediul exterior aproximativ 5,5 milioane de ani. In momentul de fata, cei de la Grupul pentru Explorari Subacvatice si Subterane (GESS), cei care se ocupa in prezent de pestere, au spus ca aici traiesc creaturi unice pe Terra.

In Pestera Movile s-au descoperit 48 de specii de paianjeni, scorpioni, miriapozi, lipitori si alte vietati, dintre care, 33 dintre acestea, se gasesc doar in acest loc, scrie playtech.ro.

Aceste creaturi care traiesc aici nu pot vedea si nu sunt pigmentate, iar pentru a se descurca in intunericul din pestera ele au dezvoltat antene si membre de mari dimensiuni.

Cea mai interesanta caracteristica a ecosistemului interior este chemosinteza. Pentru ca nu exista lumina naturala, fotosinteza nu a fost posibila, iar bacteriile au fost nevoite sa isi obtina energie si carbon din diverse reactii chimice.

De 30 de ani, pestera este explorata de cercetatori din toata lumea, insa acestia nu au reusit nici pana acum sa descifreze toate misterele din spatele acesteia. Modul si perioada in care vietatile s-au adaptat la conditiile vitrege din interiorul pesterii este unul dintre ele. Altul ar fi hrana care a reusit sa le intretina in toata aceasta perioada.

sursa: turism.bzi.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.