Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

„Presa liberă” tace în legătură cu acest plan DIABOLIC?! RĂZBOIUL e aproape la noi în OGRADĂ! Ucraina, ȘAH-MAT în 2017!

images_cms-image-000005489

Începutul anului 2017 poate fi marcat de noi perturbări pentru Ucraina. Analiştii declară că Rusia va încerca să profite de perioada transferului de putere în SUA după alegerile prezidențiale, pentru a destabiliza situația într-un șir de regiuni din Ucraina.

Este vorba, în primul rând, de Odesa. Grupul analitic „Da Vinci AG” prevede reanimarea proiectului „Republica Bugeac”, dar și încercarea de a crea Zona Economică Liberă „Porto-franco”.
„Republica Populară Basarabia”

După ce a început faza activă a operațiunii antiteroriste, Rusia a uitat pentru o perioadă de timp de „perla de pe mare”. De fapt, în acest timp, strategii de la Kremlin își corectau planurile privind destabilizarea situației în regiune, scrie Apostrophe.

Începând cu toamna anului 2014, în spațiul mediatic a apărut ideea privind înființarea „Radei Populare Basarabia”. Partea de sud a regiunii Odesa este mulținațională și tinde demult spre forțele politice pro-ruse. În această Radă ar urma să fie incluse raioanele Belgorod-Dnestrovsk, Tatarbunar, Reni, Arțiz, Bolgrad, Chilia, Ismail ș.a.

Geografic, această enclavă este separată de restul regiunii Odesa de limanul nistrean. Pe aceste teritorii locuiesc minorități etnice de proporţii: bulgari, găgăuzi, moldoveni și ruși. Kremlinul mizează pe aceste minorități. Potrivit directorului grupului Da Vinci AG, Anatoli Baronin, Rusia demult încearcă să destabilizeze situația în regiune. SBU, însă, a reușit să blocheze de fiecare dată aceste procese.  Separatismul ar fi fost alimentat de problemele economice substanțiale, care încă nu sunt observate deocamdată.

Majoritatea populației din aceste raioane nu a susținut revoluția demnității și a ignorat alegerile prezidențiale din anul 2014. Rezultate mai joase au fost înregistrate în Donțek și Lugansk. Sentimente puternize pro-ruse se observă și în Găgăuzia din Republica Moldova, unde, la 2 februarie, 2014, au avut loc două referendumuri care, însă, nu au fost recunoscute de autoritățile centrale.

Raioanele sudice ale regiunii Odesa și Găgăuzia au o structură etno-națională destul de înrudită, de aceea sunt foarte asemănătoare la capitolul  exprimarea opiniilor politice.

Kievul reușește deocamdată să întreţină un dialog cu liderii minorităților etnice și, ca atare, să controleze situaţia. Cu toate acestea, ea rămâne încă foarte instabilă. Cercetătorul superior al Centrului internațional de cercetări de perspectivă, Anatol Oktisiuk, consideră că fentele separatiste din această regiune pot fi determinate de protestele la scară naţională din Ucraina. De exemplu, împotriva tarifelor, însoţite de apelul spre un Al Treilea Maidan. Sau care vor cere organizarea alegerilor anticipate.

Porto-franco pentru Odesa

Un alt element de destabilizare în regiune ar promovarea ideii privind crearea în regiune a unei Zone Economice Libere, „Porto-franco”, cu taxe și condiții vamale speciale.

La mijlocul lui martie 2016, un deputat din Blocului de opoziție a transmis Radei Supreme un pachet de proiecte privind crearea zonei economice libere „porto-franco” în Odesa, ce prevede, între altele, faptul că companiile înregistrate în regiune nu vor plăti impozit pentru activitatea financiară.

Organismele de conducere a „porto-franco” vor fi constituite din Consiliul Regional Odesa și Comitetul Executiv. Domeniul de aplicare al acestui organism se presupune să fie problemele privind schimbarea statutului „porto-franco”, aprobarea programelor strategice de dezvoltare, încheierea contractelor privind transmiterea terenurilor, eliberarea permiselor pentru desfășurarea activității comerciale.

Autorii proiectului încearcă să convingă societatea că realizarea proiectului porto-franco va avea ca efect remarcabil lupta anti-corupție.

Anatoli Oktisiuk nu exclude faptul că proiectul de lege are, totuşi, drept scop promovarea intereselor elitelor de afaceri locale. Cu toate acestea, Ucraina ar trebui să fie foarte atentă, pentru că acordarea drepturilor exclusive zonei Odesa va genera cereri similare și din partea altor subiecți. În afară de asta, dacă ideea „porto-franco” ar fi fost, într-adevăr, viabilă, era demult aplicată în alte state. Deocamdată, însă, doar Rusia se preocupă de asemenea proiecte.

sursa: deschide.md

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.