Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Priectul Avatar și nemurirea omului: ”Omenirea va deveni o specie nouă”

foto: insurancethoughtleadership.com

În Rusia a fost demarat un proiect numit „Avatar”, la care lucrează 100 de oameni de ştiinţă şi a cărui scop este încărcarea creierelor umane în interiorul unor calculatoare.

Proiectul este finanţat de antreprenorul rus Dmitri Itskov şi le promite oamenilor că îi va face nemuritori. Potrivit lui Itskov, vor fi creaţi nişte roboţi în care vor fi instalate calculatoarele ce vor stoca creiere.

Proiectul a fost denumit după pelicula omonimă a lui David Cameron, în care oamenii pot controla cu mintea corpul unor hibrizi extratereştri. Scopul final al rusului este reprezentat însă de corpurile holografice, care ar putea călători prin univers cu viteza luminii.

Proiectul lui Dmitry Itskov este controversat, fiind la granita dintre stiinta si SF. Pe de o parte, evolutia tehnologiei este tot mai rapida, pe de alta parte, asemenea idei revolutionare au fost sortite esecului, daca ne gandim la teoria aparitiei inteligentei artificiale similara oamenilor, despre care s-a vorbit inca de acum 40 de ani, dar inca nu s-a materializat.

Totusi, planul lui Dmitry pare destul de realist, mai ales ca este construit in etape. Astfel, intre anii 2012-2020 va incepe proiectul Avatar A: un trup android va fi controlat de creierul unui om. Solutia este ideala atat pentru persoanele cu handicap, cat si pentru cei care trebuie sa lucreze intr-un mediu periculos, unde trupurile lor umane ar fi distruse.

Si alti cercetatorii s-au gandit la acesata posibilitate. DARPA a alocat 7 milioane de dolari pentru o cercetare privind crearea unei interfete care sa fie folosita de un soldat si sa actioneze ca o masina de lupta bipeda, similara unui robot-soldat. Alte proiecte vizeaza folosirea undelor cerebrale pentru a controla un robot umanoid.

Al doilea pas, Avatar B, va avea lor intre anii 2020-2025 si va insemna realizarea unui suport autonom care sa gazduiasca creierul uman. Sistemul va fi folosit pentru a “recupera” creierul unei persoane care urmeaza sa moara sau va oferi un trup artificial celor care nu se mai pot misca deloc.

In acest sens, exista experimentele facute in anii 1970 de doctorul Robert J. White, care a reusit sa “transplanteze” cateva capete de maimute. Insa, in cazul oamenilor va fi mult mai greu, pentru ca se doreste nu doar pastrarea creierului intact, ci si continuarea functiilor acestuia, la capacitate maxima.

Odata cu Avatar C, care este estimat sa inceapa in 2035, creierul uman nu va mai fi conservat in forma sa materiala, ci “descarcat” intr-un creier artificial al unui android. Abia in acest caz putem incepe sa vorbim despre “nemurire”.

In acest domeniu, al transferului de amintiri si de inteligenta, cercetarile sunt doar la inceput. Transferul va putea fi folosit si temporar, pentru a ajuta la recuperarea unor amintiri pierdute, spre exemplu, prin manipularea acestor informatii, de indata ce sunt mutate pe suport artificial.

Ultimul pas al proiectului este Avatar D si va avea lor dupa anul 2040. Chiar daca tot ce-si doreste Dmitry pare demn de serialul Star Trek, ideile sunt cat se poate de interesante.

Nu mai vorbim de creier, ci de “minte”, care va fi pastrata in cip-ul unui calculator. Trupul care va folosi aceasta minte va putea lua orice forma: poate fi o holograma, care se va deplasa cu viteza lumii si va trece prin pereti sau va fi facut din nanoroboti, care vor putea lua diferite forme materiale.

“Omenirea va avea parte pentru prima data de o evolutie completa si in final va deveni o specie noua”, spune Dmitry.

Sursa:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.