Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Primul atac cu arme chimice a avut loc în urmă cu peste 1.700 de ani

duraeuropos-thumb-500x335-10855

Cel mai timpuriu exemplu de război chimic a ieşit la iveală dintr-un sit arheologic din deşertul sirian, unde soldaţii persani ar fi gazat un pluton de militari romani în jurul anului 256 d.C.

Un mormânt provizoriu cu rămăşiţele a 20 de soldaţi romani îmbrăcaţi integral în armură a fost descoperit la situl oraşului antic Dura-Europos în anii ’30, însă cercetătorii au reuşit să afle abia acum modul în care au murit: asfixiaţi cu bitumen (material bogat în hidrocarburi, provenit din transformarea naturală în pământ a resturilor organice) şi sulf. Se ştie că militarii romani au fost ucişi în timp ce apărau oraşul de un asalt persan, săpând tuneluri pentru a-i intercepta pe persanii sasanizi în propriile galerii scurmate sub zidurile cetăţii. Potrivit arheologului britanic Simon James, de la Universitatea din Leicester, trupele romane au fost gazate în mod deliberat.

“Este clar că romanii au pierdut lupta atunci când tunelurile s-au intersectat.Analizarea atentă a dispunerii cadavrelor arată că ele au fost îngrămădite de către persani la gura contratunelului roman pentru înălţarea unui zid din trupuri şi scuturi. Strategia i-ar fi ţinut pe romani la strâmtoare în timp ce atacatorii ar fi incendiat contratunelul, pentru a-l nărui şi a continua slăbirea zidurilor”, explică Simon James.

Întrebarea care a rămas după această concluzie a fost legată de cauza morţii. Din moment ce era greu de doborât un număr atât de mare de soldaţi bine înarmaţi într-un spaţiu de mai puţin de doi metri înălţime şi lung de 10 metri, trebuie să fi fost vorba de ceva mult mai abil decât forţa brută, continuă arheologul.

Cercetătorii au găsit bitumen şi cristale de sulf în tuneluri, folosite pentru incendiere. Însă se ştie că aceste substanţe emană un cocktail de gaze de o toxicitate ridicată atunci când ard împreună. “Persanii au auzit săpăturile romanilor şi le-au pregătit o surpriză neplăcută. Cred că sasanizii au plasat mangal şi dispozitive de înteţire a focului în galeria lor şi, atunci când romanii au reuşit să pătrundă, au adăugat chimicalele şi au împrăştiat nori înăbuşitori în tunelul inamic”, găseşte explicaţia britanicul. Soldaţii romani şi-ar fi pierdut cunoştinţa în câteva secunde şi ar fi murit după câteva minute.

Oraşul Dura-Europos, clădit în anul 300 î.Hr. de către macedoneni, a fost complet abandonat de la cucerirea persană până la redescoperirea lui în anii ’20, când au început primele săpături arheologice.

SURSA

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.