foto: que.es

Când copilărea în Peru, Andrés Ruzo a auzit de la bunicul său legenda unui râu din inima pădurii amazoniene care fierbea din adâncuri, ca și cum ar fi fost aprins de un foc mare.

Când a ajuns adult și specialist în geofizică, Ruzo a început să se întrebe dacă legenda nu era cumva adevărată, chiar dacă, științific, era improbabil.

Ca doctorand la Universitatea Metodistă de Sud din SUA, peruanul s-a gândit să creeze o hartă geotermală detaliată a țării sale, în care să includă și părți din pădurea amazoniană, pentru a testa dacă râul exista în realitate, scrie Gizmodo. O idee pe care colegii lui au considerat-o ridicolă. Chiar și coordonatorul său de doctorat l-a sfătuit să nu mai caute răspunsuri la „întrebări stupide”. E nevoie de o cantitate uriașă de energie geotermică pentru ca o porțiune foarte mică a unui râu să fiarbă, iar bazinul amazonian se află la sute de kilometri distanță de vulcani activi, așa că șansa nu era de partea lui.

Andrés Ruzo și-a găsit singurul aliat în mătușa sa, care spunea că văzuse un râu care fierbe. În cele din urmă, acesta s-a dovedit a exista în realitate. Râul a fost numit de localnici Shanay-timpishka și se află în locul sacru de vindecare cu apă geotermală Mayantuyacu, protejat de un șaman puternic în inima pădurii amazoniene, care i-a schimbat viața lui Ruzo după ce l-a văzut pentru prima oară, în 2011. Lat de 25 de metri și având șase metri adâncime, râul curge pe o distanță de 6,5 kilometri, iar apa sa atinge temperaturi care variază între 49 și 91 de grade Celsius. Unele porțiuni sunt atât de fierbinți, că fierb. În pădurea amazoniană au mai fost documentate ape fierbinți, dar niciuna de dimensiunea râului Shanay-timpishka.

Mayantuyacu este vizitat în fiecare an de câțiva turiști care se duc acolo pentru medicina tradițională a indigenilor Asháninka. În afară de câteva referințe obscure în publicații petroliere din anii ’30, râul nu a fost documentat științific până la Ruzo și a evitat atenția publică timp de 75 de ani.

Andrés Ruzo a scris o carte despre ceea ce el numește o minune a naturii, The Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon, și realizează în prezent studii detaliate ale râului care fierbe, în încercarea de a-l plasa în contextul bazinului amazonian.

Peruanul colaborează și cu specialiști în microbiologie pentru a analiza organismele extremofile care trăiesc în apele sale. Vietățile care trăiesc în astfel de condiții pot oferi informații despre cum a început viața pe Pământ acum câteva miliarde de ani, când planeta noastră era un mediu mult mai neprietenos.

Totodată, Ruzo face eforturi și pentru salvarea râului. „La mijlocul doctoratului meu, mi-am dat seam că acest râu este o minune naturală”, spune el pentru Gizmodo. „Și nu va mai fi dacă nu facem ceva pentru a-l salva”. De la prima sa vizită în Mayantuyacu, din 2011, pădurea din jurul râului a fost decimată de tăierile ilegale de lemne, iar locul sacru ar putea să dispară dacă nu se iau măsuri în acest sens.

Ruzo speră ca prin acțiune sale de conștientizare să stârnească interesul public și să atragă sprijinul financiar necesar pentru supraviețuirea râului pe termen lung. Recent, el a primit o finanțare de la National Geographic, din care mare parte va fi investită în tehnologie, cum ar fi drone și sateliți, pentru a afla ce porțiuni din pădurea din jurul râului sunt cel mai vulnerabile.

Organizațiile ecologiste locale și liderii comunităților indigene s-au alăturat acestui efort.

Sursa și foto: totb.ro