Pe 29 iunie, in orasul iranian Ahvaz s-au inregistrat 53,7 grade Celsius la umbra, un record absolut pentru aceasta tara, dar si pentru intregul continent asiatic pentru luna iunie, scrie Mashable.

Informatia vine de la meteorologul Etienne Kapikian, de la MeteoFrance, care a publicat pe Twitter harta cu temperaturile record inregistrate.

Interesant este ca temperatura mentionata de Etienne nu este cea mai mare inregistrata in Ahvaz in acea zi. Potrivit platformei Weather Underground, la ora locala 4.51 p.m. s-au inregistrat 54 de grade Celsius si un indice de caldura (temperatura resimtita de corpul uman) de 61 de grade Celsius, scrie Mashable.

 

Daca aceste masuratori sunt corecte, atunci orasul iranian, unde traiesc peste 1 milion de locuitori, a stabilit recordul absolut de caldura la nivel mondial.

Anul trecut, o temperatura de 54 de grade Celsius a fost inregstrata in orasul Mitribah din Kuweit.

Oficial, recordul absolut de temperatura a fost stabilit pe 10 iulie 1913, in Valea Mortii din California, unde au fost masurate 56 de grade Celsius. In prezent, multi experti contesta aceasta masuratoare, considerand ca a fost de fapt o eroare a unui aparat.

Conform unui studiu publicat in 2015, daca emisiile de gaze cu efect de sera nu vor fi reduse, peste cateva decenii multe regiuni din Orientul Mijlociu vor deveni prea calduroase pentru ca oamenii sa mai poata trai aici.

sursa: yoda.ro