Connect with us

Hi, what are you looking for?

Utile

Riscuri, efecte secundare și contraindicații ale bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este unul din cele mai bune remedii de casă pentru calmarea arsurilor stomacului (reflux gatroesofagian) cauzate de aciditatea excesivă, fiind de asemenea inclus ca ingredient în numeroase medicamente antiacide.

Aciditatea excesivă poate cauza disconfort gastric și simptome de indigestie. Bicarbonatul are efecte alcalinizante, prin care neutralizează rapid acizii stomacului, și reduce senzația de arsură de la nivelul gâtului și pieptului. Pentru ameliorarea arsurilor stomacale, doza este de ½ linguriță de bicarbonat de sodiu la ½ pahar de apă. Se amestecă până la dizolvarea completă, și se bea soluția rezultată.

Efecte adverse și toxicitate

Deși este un remediu eficient pentru combaterea refluxului de acid, bicarbonatul de sodiu trebuie folosit ca o soluție ocazională, și nu ca un medicament pe termen lung pentru această problemă. Dacă aveți arsuri stomacale frecvente, consultați medicul, pentru a stabili care este cauza și diagnosticul.

Consumat în cantități mari sau pe perioade lungi de timp, bicarbonatul de sodiu poate duce la întreruperea activității de la nivelul mușchilor, inimii și creierului. Este dăunător mai ales persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, diabet, afecțiuni renale sau alte boli cronice.

Un studiu publicat în anul 2013 în Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics a arătat că peste 50% din persoanele care s-au prezentat la Sistemul de control pentru toxicitatea bicarbonatului între anii 2000 și 2012 au avut nevoie de tratament de urgență după ce au consumat un sfert de cutie sau mai mult de o cutie întreagă de bicarbonat. Aceștia au raportat convulsii, dureri abdominale, dureri în piept, dureri musculare și alte afecțiuni severe.

Ușoare:

 • greață
 • gaze
 • dureri de cap
 • sete excesivă
 • crampe abdominale
 • diaree

Severe:

 • dificultăți respiratorii
 • urinări dese
 • pierderea apetitului și scăderea în greutate
 • urme de sânge în urină și scaun
 • umflarea membrelor
 • vomă sub formă de zaț de cafea

1 linguriță de bicarbonat de sodiu conține 1.259 mg de sodiu. Doza medie recomandată pentru un adult este de 2.000 mg de sodiu pe zi. Pentru cei cu hipertensiune arterială sau alte afecțiuni, doza este mult mai mică.

Administrat în cantități mari, câteva săptămâni la rând, bicarbonatul de sodiu poate interacționa cu capacitatea corpului de a absorbi calciul. Pe termen lung, acest lucru poate duce la dezvoltarea osteoporozei, mai ales la persoanele (femeile) care au deja o dietă săracă în calciu. Mai mult, poate cauza daune la nivelul rinichilor. Căci în loc să permită corpului să absoarbă calciul, bicarbonatul de sodiu transportă o parte din el în rinichi. Odată ajuns acolo, calciul poate forma depozite, numite calculi sau pietre, care pot afecta funcția rinichilor.

De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate interacționa cu alte medicamente.

Contraindicații la consumul de bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu nu trebuie dat copiilor sub 6 ani. Este de asemenea contraindicat femeilor gravide.

Adulții nu trebuie să consume mai mult de 6 pahare cu apă și bicarbonat în 24 de ore, în timp ce vârstnicii trebuie să consume maxim 3 pahare pe zi.

Bicarbonatul de sodiu nu trebuie administrat pe o perioadă mai mare de 2 săptămâni.

Lăsați bicarbonatul să se dizolve complet în apă înainte de a bea soluția. Nu consumați acest remediu pe stomacul gol, deoarece reduce nivelul mineralelor și vitaminelor din corp, în special cromul, acidul folic și vitaminele B. Cel mai oportun moment este cu o oră înainte de masă, sau la 3 ore după masă.

Articol relatat de portalul lataifas.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.