Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Va rămâne oare lumea la fel peste 100 de ani? Șapte mari orașe ale lumii, care ar putea să dispară până în 2100

foto: alpha.playbuzz.com

Va ramane oare lumea la fel peste 100 de ani? Aceasta-i intrebarea pe care si-o pun multi specialisti, fiind aproape sigur ca ne asteapta mari schimbari pe care cu greu le putem prevedea, dar, cumva, simtim ca se vor intampla.

Cu toate ca e imposibil sa prevezi viitorul, unii deja sustin ca harta lumii nu va mai fi cu siguranta aceeasi. Anumiti experti dau chiar prognoze concrete, precum cele care spun ca, pana in 2100, vor disparea orase emblematice actuale ale lumii, simboluri ale dezvoltarii tehnologice si prosperitatii economice. Care ar fi acestea si care cauzele disparitiei lor?

Hicomm enumera cateva dintre orasele despre care s-ar putea sa vorbim la trecut in anul 2100:

San Francisco, SUA. Cauza – cutremur

Marele oras american nu va apuca anul 2100, conform cercetatorilor de la Universitatea California existand 75 la suta sanse ca in jurul anului 2086 in zona sa aiba loc un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter. Metropola pare de pe-acum amenintata de disparitie, fiind unul dintre orasele cu cea mai mare contractie din SUA. Acest lucru este legat de procesul de stramutare a cetatenilor din zonele scumpe si cele periculoase de coasta catre centru. Un dezastru major, cum ar fi cutremurul, ar putea accelera acest proces.

Detroit, SUA. Cauza – disparitia populatiei

Populatia din Detroit a scazut in mod constant, din 1950 si pana astazi reducandu-se cu o treime. Este de asteptat ca acest proces sa continue incet, dar sigur. Exista, de asemenea o alta prognoza sumbra pentru orasul Detroit: somajul. In 2030, in Detroit, acesta va atinge o cota de 10 la suta, ceea ce va agrava si mai mult situatia.

Pe de alta parte, exista o alta proiectie paralela: orasul nu va disparea complet, dar se va schimba radical, devenind de nerecunoscut. Motivul: odata cu plecarea populatiei din centru catre suburbii, aici se va produce o aglomerare fara precedent.

Venetia , Italia. Cauza – scufundarea uscatului

Orasul romantismului, al frumoaselor canale, sutelor de barci si arhitecturii minunate. Din pacate, Venetia se scufunda in mod constant, un proces observat de sute de ani. In secolul trecut, viteza de scufundare a uscatului a crescut in mod alarmant. In 100 de ani, Venetia a intrat la apa cu 24 cm. Administratiile centrala si locala au un plan de salvare, menit sa apere orasul de cresterea continua a nivelului marii. Daca acest plan va functiona sa nu, ramane de vazut. Daca raspunsul este negativ, atunci in 2100 Venetia nu se va mai regasi pe harta lumii.

Mexico City , Mexic. Cauza – lipsa apei potabile si alunecarile de teren

Mexico City se scufunda, chiar daca nu in ocean. Orasul se afla pe un imens strat apos care este, totodata, si principala sursa de apa potabila pentru locuitorii metropolei. Ori de cate ori un locuitor, dintre cele 20 milioane ale metropolei, consuma apa, orasul se duce in jos.

Conform unor estimari ale specialistilor mexicani, in ultimul secol, in anumite parti, orasul s-au scufundat cu 9 metri. Se presupune ca stratul apos este pe sfarsite, ceea ce va conduce la o penurie de apa pentru orasul aflat intr-o continua expansiune. Scufundarea orasului si lipsa apei potabile pot conduce la disparitia inevitabila a metropolei.

Napoli, Italia. Cauza – o eruptie vulcanica

Vulcanul Vezuviu a fost cauza unei distrugeri dramatice a orasului Pompei, in anul 79 al erei noastre. In urma cu 100 de ani, vulcanul s-a trezit din nou la viata, ultima oara puterea sa facandu-se simtita in 1944. Vezuviul se gaseste in Golful Neapole, in sudul Italiei, unde locuiesc peste 4 milioane oameni.

Aproape o jumatate de milion de oameni locuiesc in asa-numita „zona rosie”, situata in apropierea vulcanului. Oameni care, cu siguranta, vor muri in cazul unei eruptii masive a vulcanului, daca nu vor fi evacuati rapid. O astfel de eruptie este foarte probabila si, la fel de probabila, este si disparitia orasului odata cu ea, pana in 2100.

Timbuktu, Mali. Cauza – desertificare

Aparitia dunelor de nisip langa terenuri fertile este o problema grava pentru multe tari situate la sud de desertul Sahara. In cel mai mare pericol se afla orasul Timbuktu din Mali. Orasul are o vechime de peste 1.000 ani, fiind un important centru al culturii islamice, in secolele 15-16.

Acum, orasul este amenintat sa devina o zona desertica. In fata atacului desertic, in Mali se afla pe masa autoritatilor mai multe proiecte care ar putea transforma din nou pamanturile nisipoase in pamanturi fertile si roditoare. Este incurajata, in special, plantarea de copaci. Cu toate acestea, unele parti ale orasului sunt acum acoperite de nisip.

Ivanono, Rusia. Cauza – migratia populatiei

Orasul a fost un mare centru al productiei textile in perioada sovietica. Acum, acest centru regional, situat la nord-est de Moscova are o populatie de 448.000 persoane, iar numarul locuitorilor scade continuu.

Registrele civile spun ca numarul femeilor il depaseste pe cel al barbatilor, nivelul natalitatii scade progresiv iar mortalitatea creste. Oamenii tineri si educati isi indreapta atentia catre Moscova, in Ivanovo neexistand practic nicio ramura industrisla moderna. Ivanovo pare condamnat la disparitie.

sursa: ziare.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.