Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Simptome ale bolilor la rinichi. Ar fi bine să le cunoașteți

boli de rinichi

Știai că majoritatea oamenilor care suferă de probleme la rinichi nici măcar nu sunt conștienți de acest lucru? Asta pentru că primele simptome sunt aproape imperceptibile. Pot trece câțiva ani de la apariția primelor simptome ale insuficienței renale până la dezvoltarea bolii de rinichi, care nu este același lucru. Haideți să aflăm din articolul următor care sunt aceste simptome.

SEMNE CĂ AI PUTEA SUFERI DE PROBLEME LA RINICHI

Doctorii confirmă că pacienții trebuie să cunoască aceste simptome pentru a putea acționa cât mai repede, indiferent de intensitatea durerii sau de faptul că sunt sau nu conștienți de prezența bolii de rinichi. Acest lucru va face ca tratamentul să fie mai eficient și de durată mai scurtă. Mai jos vom enumera cele mai frecvente semne ale insuficienței renale pe care trebuie să le iei în seamă.

Dacă suferi de cel puțin două sau trei dintre acestea, nu trebuie să îți faci griji degeaba, ci trebuie să te adresezi unui medic pentru ca acesta să efectueze analizele de rigoare la sânge și la urină. Unele din aceste simptome nu sunt legate numai de probleme la rinichi, dar e bine să le cunoști oricum ar fi.

  • Modificări ale urinei: de fiecare dată când rinichii nu funcționează așa cum trebuie, urina se modifică. E posibil să te trezești noaptea pentru a merge la baie și să observi că urina ta este spumoasă, sau să urinezi mai des și în cantități mai mici, iar urina poate fi foarte deschisă la culoare sau chiar opusul: să urinezi abia o dată la câteva ore, iar urina să fie închisă la culoare și sângerie. E posibil să simți că nu mai poți să te ții sau să îți vină foarte greu să urinezi sau e posibil să simți o presiune în partea frontală a pelvisului.
  • Umflături: când rinichii tăi nu funcționează corect, nu pot elimina bine lichidele, motiv pentru care acestea se acumulează în organism. Acest lucru duce la apariția inflamațiilor la nivelul picioarelor, a gleznelor, a mâinilor și a feței.
  • Oboseală: atunci când rinichii sunt sănătoși, produc o substanță chimică numită eritropoietină. Aceasta este responsabilă pentru crearea de celule roșii care transportă oxigenul în sânge. Când rinichii încetează să mai funcționeze corespunzător, organismul nu mai poate produce acest hormon, iar mușchii și creierul tău obosesc mai repede decât este normal. Bolnavul nu mai are nici dorința, nici energia de a mai face ceva, doarme mult, se simte epuizat, slăbit și lipsit de energie. Acest simptom se mai poate datora și anemiei, apărută ca urmare a lipsei de fier din alimentație.
  • Erupții sau mâncărimi ale pielii: toxinele din sânge sunt eliminate prin rinichi. Atunci când aceștia nu funcționează corect, se acumulează în sânge, lucru care duce la mâncărimi sub piele care se simt la nivelul mușchilor sau al oaselor.
  • Gust metalic în gură și respirație cu miros de amoniac: când reziduurile se acumulează în sânge (uremie), gustul mâncării se poate schimba, iar respirația devine urât mirositoare. Unii pacienți observă că nu le mai place gustul de carne sau își pierd pofta de mâncare și slăbesc. Gustul rău din gură se menține pe parcursul întregii zile și nu dispare nici dacă pacientul se spală pe dinți, folosește apă de gură sau mestecă gumă.
  • Greață și vomă: cauzate tot de uremie. Aceasta poate duce și la pierderea poftei de mâncare sau slăbirea cu câteva kilograme, întrucât stomacul nu mai tolerează mâncarea, lichidele sau medicamentele. Nu poți ține nimic în tine.
  • Dificultate în respirație. Aceasta se datorează unei disfuncții la nivelul plămânilor în unul din următoarele două moduri: fie lichidul în exces care nu poate fi eliminat se acumulează în plămâni, fie din cauza anemiei (lipsa de celule roșii care să transporte oxigenul în sânge) care slăbește organismul și provoacă dificultăți în respirație. Acestea nu se manifestă doar atunci când depui un efort sau practici exerciții fizice, ci și atunci când stai pe scaun sau întins și nu faci nimic deosebit.
  • Senzație acută de frig, indiferent de anotimp. Anemia poate provoca pacientului o senzație de frig chiar și atunci când în jurul lui este cald. Poartă haine groase și se învelește cu mai multe pături. Senzația nu trece nici dacă bea un ceai sau o cafea fierbinte sau dacă face o baie cu apă fierbinte, aproape clocotită. I se poate întâmpla să-i fie frig și vara, când afară sunt temperaturi ridicate, când se află acasă, la serviciu sau în oraș. Frisoanele, amorțeala la extremități și transpirațiile reci sunt alte simptome asociate.
  • Amețeală și probleme de concentrare: ca urmare a anemiei cauzate de insuficiența renală, creierul nu mai este oxigenat în mod corespunzător. Acest lucru duce la probleme cu memoria, amețeală, dificultate în concentrare, indiferent de activitatea desfășurată, distragerea atenției cu ușurință etc. Este posibil să nu-ți mai amintești ce ai făcut cu o săptămână în urmă sau numele unei persoane cunoscute, să te simți mereu amețit etc.
  • Dureri de spate: unele persoane care suferă de insuficiență renală nu conștientizează acest lucru deoarece atribuie această durere altor factori, cum ar fi un efort mare depus sau poziția necorespunzătoare a corpului în timpul muncii desfășurate sau în timpul somnului. Dacă durerea nu încetează, înseamnă că indică o altă afecțiune. O senzație de disconfort, pișcăturile sau crampele din partea inferioară sau laterală a corpului sunt asociate problemelor la rinichi. Uneori durerea poate fi resimțită și la nivelul unuia sau ambelor picioare. Dacă pacientul suferă de rinichi polichistic (când în rinichi sau în ficat există o acumulare de chisturi), poate avea dureri foarte mari de spate.

Sursa: http://dozadesanatate.ro

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.