Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Situația este COMPLICATĂ în Extremul-Orient. China își arată mușchii

Testarea avionului invizibil J 20 chiar în timp ce secretarul american al apărării se afla în Beijing este considerată de oficialii militari americani drept o demonstraţie de forţă din partea Chinei. Secretarul american al apărării, Robert Gates, s-a aflat la Beijing timp de mai multe zile la invitaţia preşedintelui Hu Jintao.

Testarea avionului invizibil J 20 chiar în timp ce secretarul american al apărării se afla în Beijing este considerată de oficialii militari americani drept o demonstraţie de forţă din partea Chinei.

Ea ridică întrebări despre gradul de control civil asupra armatei chineze întrucât se pare că preşedintele chinez şi ceilalţi lideri civili nu au ştiut că testul a avut loc cu numai câteva ore înainte de a-l primi pe secretarul american al apărării.
„Este clar că liderii civili nu au ştiut”, a declarat un oficial american reporterilor care l-au însoţit pe Robert Gates în China.
Şeful de la Pentagon a subliniat îngrijorările crescânde ale americanilor privind faptul că armata chineză acţionează câteodată independent faţă de conducerea politică de la Beijing.

Oficialii americani ai apărării spun că nu cunosc intenţiile reale ale forţelor armate chineze.
Programul de construcţie a avionului invizibil J 20, cu facilităţi care includ, echiparea cu rachete, alimentarea în aer, autonomie de zbor mult dincolo de graniţele Chinei, a fost ţinut mult timp în secret de către chinezi .

Testul vazut ca un act provocator al armatei chineze

Oficialii americani spun că au privit testul drept un act provocator al armatei chineze dar că nu sunt siguri cui a fost menită demonstraţia: secretarului apărării Robert Gates sau preşedintelui Hu însuşi ori amândurora.

Unii oficiali americani au făcut chiar speculaţii cum că testul a fost menit în parte drept un act de sfidare la adresa preşedintelui chinez care a ordonat armatei chineze să încerce să relaxeze relaţiile de ani de zile tensionate cu Pentagonul.

Analiştii spun că nu este o surpriză că Hu Jintao nu a fost informat în legătură cu testul pentru că armata chineză îşi stabileşte adesea propria agendă a operaţiunilor zilnice fără a cere aprobarea politică.

Şeful Marilor State Majore Reunite, amiralul Mike Mullen a arătat că Beijingul „are tot dreptul să aibă armata pe care şi-o doreşte. Ceea ce nu înţeleg este de ce unele din aceste capacităţi par să fie îndreptate în mod foarte specific asupra SUA”, a adăugat amiralul Mullen.

Robert Gates a încercat să minimalizeze demonstraţia armatei chineze, întrebându-se cât de invizibil pe radare este cu adevărat avionul de luptă J 20.
Afirmând că „discuţiile au fost foarte productive” el a insistat, totuşi, în faţa reporterilor că Pentagonul a crescut investiţiile într-o serie de armamente, avioane de luptă şi tehnologie ca răspuns la noua înarmare a Chinei şi la alte aspecte privind consolidarea militară chineză în Pacific

Secretarul american al apărării spune că Beijingul ia serios în considerare propunerea lui privind stabilirea unui cadru mai durabil pentru convorbiri militare, după un an de relaţii tensionate între cele două armate, an în care China s-a retras din convorbirile militare în urma vînzării de arme în valoare de 6.4 miliarde de dolari de către SUA Taiwanului

Oficialii militari americani spun că există un pericol crescând al unei confruntări în Pacific între forţele americane şi chineze, întrucât navele chineze au început să le provoace pe cele ale SUA. În urma primului test al avionului de luptă J 20, invizibil pe radare, efectuat marţi de China chiar în timpul vizitei secretarului american al apărării Robert Gates, experţii sugerează că Beijingul ar progresa mai rapid decât erau aşteptările în construirea rivalului american, F 22 Raptor construit de Lockheed Martin şi care este singurul avion operaţional de acest tip din lume.

Directorul american al informaţiilor navale, viceamiralul David Dorsett spune că potenţialul desfăşurării avioanelor de luptă J 20 se află, totuşi, la ani distanţă faţă de acest moment.

Vizita de trei zile la Beijing a secretarului apărării Robert Gates, care intenţionează să relaxeze tensiunile dintre cele două armate vine după ce preşedinţii american, Barack Obama şi chinez, Hu Jintao, au cerut celor două armate să înceapă să lucreze asupra diferenţelor lor de analiză, înaintea vizitei de săptămâna viitoare la Casa Albă a liderului chinez. Experţi în spaţiul chinez arată, însă, că întâlnirile cu oficiali militari de la Beijing au ilustrat clar încrederea crescândă a armatei chineze în sine însăşi pentru că aceasta vede în Washington o putere în declin iar în Beijing una în ascensiune.

Drept care ar avea puţin interes de a răspunde cererilor Pentagonului pentru o mai mare transparenţă şi o abordare mai responsabilă faţă de securitatea şi pacea regională .

Pentagonul este îngrijorat în legătură cu noul program de înarmare al Chinei, inclusiv în ce priveşte avionul J 20 invizibil pe radare şi racheta antibalistică cu potenţialul de a lovi portavioanele americane.

Pericol crescând al unei confruntări în Pacific

Oficialii militari americani spun că există un pericol crescând al unei confruntări în Pacific între forţele americane şi chineze, întrucât navele chineze au început să le provoace pe cele ale SUA.

Ei arată că noua generaţie de rachete antiportavioane chineze ar putea forţa SUA să îşi păstreze portavioanele de război departe de ţărmurile Chinei şi ale Taiwanului.
Oficialii militari chinezi au replicat că orice noi vînzări de arme de către SUA Taiwanului, vor duce la tăierea relaţiilor militare ale Beijingului cu Washington-ul.

Secretarul Apărării Robert Gates evaluează că Phenianul devine o ameninţare directă la adresa SUA şi că poate dezvolta în 5 ani o rachetă balistică inter-continentală.
China este cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord şi s-a dovedit foarte reticentă în a-i critica atitudinea provocatoare în regiune.

Sursa: gandeste-liber-exista.blogspot.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.