Suntem în plin proces de încălzire globală, dar în câțiva ani vom intra într-o nouă era glaciară

foto: Pixabay

Ne aflăm în plin proces de încălzire globală, ca urmare a poluării masive care provoacă un puternic efect de seră. Însă, peste doar cațiiva ani, încălzirea s-ar putea opri și planetă va intra într-o mini eră glaciară.

Afirmația aparține unor cercetători de la Universitatea Northumbria, coordonați de profesoară de matematică Valentina Zharkova.

Ei au realizat un studiu bazat pe un model matematic care ia în calcul evoluția undelor magnetice produse de Soare.

Conform acestor date, vârfurile de activitate magnetică din perioada 2020-2030 se vor anula reciproc și vor duce astfel la o reducere a activității solare.

Acest lucru va însemna o scădere dramatică a temperaturilor la suprafața Terrei. Fenomenul va începe să fie observat chiar din anul 2021.

Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva. Între anii 1646-1715 Pământul a trecut printr-o mică eră glaciară, cunoscută acum sub numele de Minimum Maunder. În acești ani temperaturile au fost atât de scăzute încât fluviul Tamisa a înghețat.

Desigur, de data această efectul nu va fi atât de dramatic, pentru că există încălzirea globală, care va echilibra oarecum temperaturile, făcându-le mai ușor de suportat.

În acest fel, oamenii vor câștiga 30 de ani în care pot lua măsuri pentru a combate încălzirea climei, pentru că aceasta va fi oprită numai pentru scurt timp, precizează Valentina Zharkova.

Modelul matematic realizat de echipa ei arată că activitatea solară va fi redusă cu până la 60% în jurul anului 2030, scrie Daily Mail.

sursa: independent.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *