Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Tradiții și obiceiuri la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

La data de 15 august, creştinătatea cinsteşte Adormirea Maicii Domnului, cel mai de seamă eveniment religios al anului, din grupul sărbătorilor care o preaslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria. Cu prilejul acestei sărbători, din moşi-strămoşi, în tradiţia populară se împlinesc datini şi obiceiuri care atrag norocul în viaţa românilor.

Ofrande pentru rudele plecate în eternitate
În toate zonele din ţară, credincioşii împart ofrande în memoria rudelor plecate în eternitate. În dimineaţa praznicului, gospodina casei duce la biserică fructe: struguri şi prune, pentru a fi slujite de preot. După slujba închinată praznicului, ofrandele acestea se dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate în acea familie. Prin tradiţie, în multe zone din ţară, în ziua praznicului Adormirea Maicii Domnului nu se adresează urarea “La mulţi ani”! persoanelor care poartă numele de Maria. Purtătorii numelui de Maria sunt felicitaţi pe data de 8 septembrie, când creştinătatea sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului.

Se culege năvalnicul
În această zi, se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice. În acelaşi timp, în mod special, câteva fire de năvalnic sunt dăruite fetelor pentru ca ele să aibă noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor. Potrivit unei tradiţii care se împlineşte de secole, dacă în ziua acestui praznic înfloresc trandafirii se spune că va fi toamnă lungă.

Leacuri pentru bolile grave
În multe zone din ţară, în ziua acestei sărbători se adună ultimele flori care sunt renumite ca leacuri pentru bolile grave. Ele sunt dăruite bolnavilor din comunitatea respectivă de credincioşii satului.

 Flori la Icoana Maicii Domnului
În tradiţia populară, Maica Domnului ocroteşte familia şi naşterea pruncilor sănătoşi. De aceea, în ziua acestei sărbători, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, este împodobită cu flori, de gospodina casei, pentru ca norocul să nu părăsească acea familie. Totodată, în familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită cu flori de busuioc, pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste.

Obiceiuri pentru sporul casei
În ziua sărbătorii, ciobanii coboară în sate cu oile de la stână şi se încheie văratul oilor la munte. Pentru că sărbătoarea marchează trecerea de la vară spre toamnă şi bărbaţii nu mai poartă din această zi pălărie, ci numai căciulă până la Sângeorz, în data de 23 aprilie. La sate, femeile care descântă pentru ca sporul să nu plece din gospodării, vor „lega” ciocul păsărilor, iar acestea nu vor avea puterea să distrugă recolta. Tot în această zi, în sudul ţării se mai tocmesc pândarii, paznicii care păzesc viile, pentru ca recolta de struguri să nu fie prădată de hoţi şi gospodarii să se bucure de recolta de struguri. În ziua sărbătorii, creştinii se roagă intens pentru împlinirea unei dorinţe. Prin tradiţie, Fiul Maicii Domnului împlineşte, mai ales în ziua acestui praznic, cea mai fierbinte dorinţă a persoanei care se roagă.

Sursa – click.ro via ampress.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.